Фізична реабілітація, поради юриста й психолога: як ветеранам отримати цю та іншу допомогу у Вінниці

Фізична реабілітація, поради юриста й психолога: як ветеранам отримати цю та іншу допомогу у Вінниці
  • Консультування, фізична і психологічна реабілітація, юридичний супровід, групи підтримки для різних цільових груп — все це у Вінниці безоплатно надають ветеранам, учасникам бойових дій, їхнім рідним, родинам загиблих та безвісти зниклих. 
  • Також у місті планують запустити новий проєкт з допомоги в оформленні необхідних документів тим, хто повернувся з фронту. 
  • Розповідаємо про кожен з пунктів детальніше.

У Вінниці вже кілька років, з 2020, працює «Ветеранський простір». Це спільний проєкт однойменної громадської спілки та виконкому міськради. Вони займаються підтримкою ветеранів, членів їх родин, членів родин полеглих захисників/ць України та безвісти зниклих, полонених захисників. 

Цьогоріч у просторі розширили спектр послуг, які можуть отримати люди. Знаходиться заклад у Вінниці за адресою Єрусалимка, 8. Контакти: 067 959 4065. Всі послуги у «Ветеранському просторі» надають безоплатно. 

Які саме? Розповідаємо детальніше. 

Відео дня

Психологічна та юридична підтримка

Підтримки психолога — одна з послуг, яка має найбільший попит серед вінничан. У «Ветеранському просторі» є штатні психологи, які допомагають ветеранам та їхнім родинам. Вінничани можуть приходити на індивідуальні консультації та групи підтримки.

Останніх є три різновиди: для родин, що чекають рідних з війни; для дружин бійців; для батьків Героїв, які полягли за нашу Батьківщину. Також проводять заходи для дітей наших загиблих захисників. Кожен з цих напрямків роботи — мають попит та важливі.

— Окремим напрямком роботи є юридичні консультації, їх наші юристи надають за попереднім записом. А також ми допомагаємо родинам безвісти зниклих осіб. Надаємо консультації, передаємо інформацію на Уповноваженого Кабінету Міністрів України з питань безвісти зниклих осіб за особливих обставин, — пояснює директорка простору Марія Довжик. — Ми спрощуємо комунікацію між родинами та державними установами, військовими частинами. Також ми надаємо родинам перелік установ, куди обов'язково треба звертатися, та розробили з цього приводу дорожню мапу

Фізична реабілітація

Послуги реабілітолога надають у стінах простору. Звертатися можуть ветерани та члени їхніх родин. Також фізичну реабілітацію проводять на виїзді. У межах Вінниці можна викликати додому реабілітолога за попереднім записом. 

Допомога реабілітолога може включати:

  • масаж;
  • заняття на профілакторі Євмінова;
  • дихальні вправи;
  • підбір вправ для домашніх занять.

Новий проєкт «Єдине вікно»

Ця програма допомоги теж наразі в розробці. «Єдине вікно» — це новий сервіс, який має полегшити ситуацію з оформленням документів, пільг і соціальних гарантій. Це місце, де в майбутньому ветерани/ки зможуть отримати відповіді на всі питання. Як говорять у просторі: «Необхідність довго прокладати маршрут від однієї інстанції до іншої, затягування у часі і черги аж ніяк не говорять про повагу до ветеранів і ветеранок та їхніх родин». 

— Мають бути здійснені якісь кроки для того, щоб полегшити всі процедури, тому що з фронту повернуться багато учасників бойових дій й їм потрібно буде здійснювати якісь оформлення пільг та соціальних гарантій. Оскільки їх багато, то будуть створюватись черги. То, чому б не зробити так, щоб уникнути цих черг?, — пояснює Марія Довжик. — Варто також враховувати й мобільність захисників та захисниць після бойових поранень. 

 

Читайте також:

Підтримка героїв: у Вінниці розробили програму, щоб допомогти ветеранам

Як вінничанам отримати технічні засоби реабілітації та протезно-ортопедичні вироби

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up