Підтримка героїв: у Вінниці розробили програму, щоб допомогти ветеранам

Підтримка героїв: у Вінниці розробили програму, щоб допомогти ветеранам
Програму підтримки захисників мають ще схвалити на сесії міськради. Оскільки документ є «фундаментом», то далі під нього будуть прописувати механізми, виділяти кошти та вносити зміни у попередні рішення міськради
  • 15-20 тисяч вінничан можуть набути статусу учасників бойових дій та ветеранів після завершення російсько-української війни.
  • Щоб вони змогли повернутися до мирного життя, у Вінницькій громаді розробили програму підтримки захисників та захисниць і членів їх сімей.
  • Що нею передбачено? Розповідаємо.

Виконком міськради 16 лютого ухвалив «Програму підтримки Захисників і Захисниць України, членів їх родин та родин загиблих (померлих), безвісти зниклих за особливих обставин Захисників та Захисниць України». Програма розрахована на 2023 - 2026 роки та містить у собі низку заходів.

Може бути 15-20 тисяч ветеранів війни

Кількість отримувачів такої підтримки зростатиме, пишуть в рішенні виконкому.

Станом на вересень 2021 року на обліку органів соцзахисту Вінниці були 5 тисяч 478 учасників бойових дій, з них 302 людини з інвалідністю внаслідок війни, а також 152 членів родин загиблих (померлих) захисників України.

Відео дня

За попереднім прогнозом, кількість людей з-поміж мешканців Вінницької громади, які набудуть статусу учасника бойових дій та інвалідності внаслідок війни, по закінченню бойових дій, орієнтовно може сягати 15 – 20 тисяч людей. 

Усі вони потребуватимуть особливої уваги на шляху повернення до мирного життя.

У рішенні виконкому зауважили, що держава передає на місцеві громади основну частину заходів, пов’язаних з підтримкою та реабілітацією українських військових. Тому є потреба у створенні вінницької програми, яка комплексно працюватиме над цими питаннями.

«Метою Програми є підтримка Захисників та Захисниць України, що сприятиме: їх реінтеграції та поверненню до мирного життя; максимальній реалізації їх трудового та підприємницького потенціалу. А також всеосяжна підтримка членів їх сімей», — йдеться у рішенні виконкому.

Допоможуть відновитись після війни

У додатку №7 рішення від 16 лютого №334 розписали заходи програми, які діятимуть протягом 2023 - 2026 років. 

Варто зауважити, що поки, ці заходи програми виглядають як стратегія, декларація про наміри. Адже до кожного з них потрібно буде розписати ще механізми та алгоритми дій; внести зміни до рішень, які раніше були прийняті міською радою.

По-перше, протягом 2023-2026 років (на ці роки розрахована програма), посадовці будуть аналізувати ситуацію з нашими захисниками й захисницями: вивчатимуть їх основні потреби, слідкуватимуть за тим, чи всі військові та їх сім’ї отримують пільги та гарантії, передбачені законодавством.

По-друге, триватиме процес реінтеграції до мирного життя — захисників та захисниць будуть навчати нових, невійськових професій, допомагатимуть у започаткуванні власної справи. А на комунальних підприємствах нашої громади оборонці матимуть переважне право працевлаштування.

По-третє, військовим та їх сім’ям надаватимуть психологічну допомогу. А щоб люди з бойовим досвідом не перебували в ізоляції, то їх хочуть залучати до культурно-мистецьких заходів, тренінгів, круглих столів та форумів. Це, зокрема, сприятиме і формуванню у суспільстві позитивного образу ветеранів війни.

Медичні послуги, спорт та активна участь в житті громади

І ще важливим пунктом програми є медичні послуги військовослужбовцям. Міська влада бере на себе зобов’язання сприяти тому, щоб наші захисники та захисниці отримували щорічне медичне обстеження. Сприятиме їх лікуванню та реабілітації. 

Та візьме участь у створенні регіонального реабілітаційного центру, який буде розрахований як на учасників бойових дій, так і на членів їх сімей.

Також мерія планує надавати всебічну підтримку в підтримці фізичної активності Захисників та Захисниць: організація спортивних секцій, допомога у підготовці до, зокрема, «Ігор Воїнів», «Ігор Героїв» та «Ігор Нескорених», проведення міських спортивних змагань, в яких учасниками будуть ветерани війни.

А для формування позитивного образу ветерана війни, у місцевих ЗМІ започаткують спеціальні рубрики; військових залучатимуть до національно-патріотичного виховання молоді; до створення місць вшанування та експозицій у музеях.

Гроші витратять на приміщення і персонал

Про конкретні суми фінансової підтримки Захисників та Захисниць України, а також членів їх сімей, в програмі не йдеться: не вказана ні поява нових соціальних виплат, ні сума з бюджету громади, яку закладають на такі виплати.

Фінансування поки розписали тільки на громадську спілку «Ветеранський простір» — 6,7 мільйона гривень, які виплачуватимуть з місцевого бюджету протягом 2023-2026 років.

— Ці кошти, які були закладені програмою, це, власне, на утримання приміщення, на персонал, який обслуговує військових: зокрема, це психологи, реабілітолог, юрист. І вони вже надають свої послуги нашим захисникам, — пояснила член правління «Ветеранського простору» Таїса Гайда. 

Ще, в рамках цих 6,7 млн грн, за її словами, закладені гроші на відпочинок для родин загиблих військовослужбовців.

— Минулого року 20 членів сімей загиблих на тиждень їздили в Карпати та вчилися, як відновлюватися, як підтримувати один одного. Пізніше ми створили групу підтримки, до якої долучаються інші родини загиблих військовослужбовців та підтримують один одного, — розповіла Таїса Гайда. — На цей рік заплановані ще дві подібних поїздки. Частину коштів на це закладені у бюджеті Вінниці, а решту має знайти «Ветеранський простір». Наприклад, торік «Ветеранський простір» отримав з бюджету громади 700 тисяч гривень на проведення заходів та персонал, та стільки ж коштів залучили через міжнародні гранти.

«Заходи програми формували разом з родичами військових»

Громадська спілка «Ветеранський простір» є однією з виконавців програми підтримки. За словами члена правління цієї організації Таїси Гайди, до спілки увійшли 12 ветеранських організацій, які разом написали програму для захисників та захисниць.

— Справді, документ зараз є загальним. Ми вивчили досвід країн, громадяни яких є учасниками війн — США, Ізраїль, Хорватія тощо. На підставі їх досвіду реабілітації та повернення до мирного життя їх військових, склали основні ідеї для наших учасників бойових дій, — каже Гайда. — Потім ми обговорили ці ідеї з родинами діючих військовослужбовців, з сім'ями, де є загиблі та безвісти зниклі військові. Усе це увійшло у вінницьку програму підтримки захисників та захисниць. І під кожен з цих заходів потрібно буде прописувати механізми дій та обраховувати скільки на це коштів піде.

Таїса Гайда підкреслила, що міська влада врахувала усі ідеї, які були запропоновані ветеранськими організаціями. 

— До програми будуть вносити зміни. Адже з часом ми побачимо нові потреби наших військовослужбовців, виникнуть нові завдання та зобов'язання, — говорить член правління громадської спілки. — Якщо у вас є зауваження та пропозиції до програми, то ми готові вислухати їх.

Контакти громадської спілки «Ветеранський простір»: Вінниця, вулиця Єрусалимка, 8; телефон: 067-959-4065; електронна пошта: [email protected]

Ще одна програма підтримки від міста

Раніше, нагадаємо, у Вінниці запустили послугу психологічної та соціальної підтримки родинам військовослужбовців. І ця послуга є окремою від тієї програми підтримки для захисників та захисниць, що схвалили на виконкомі в лютому.

Тоді людей закликали телефонувати до органів соцзахисту, щоб посадовці змогли дізнатися про потреби родин військових.

— За останній місяць отримували небагато дзвінків. Найчастіше люди питають, чи можна отримати фінансову допомогу або, чи надають у Вінниці родинам військових земельні ділянки безплатно, — каже директорка департаменту соцполітики Валентина Войткова.

Департамент соцполітики орієнтований на психологічну та соціальну підтримку родин українських захисників та захисниць. Тут, зокрема, можуть видати продуктові набори, допомогти в оформленні пільг та вирішенні інших питань, в межах компетенції органів Вінницької міської ради.

Для отримання допомоги вінничан та офіційно зареєстрованих ВПО, в родинах яких є військовослужбовці, просять звернутися за телефонами:

— Людина отримає талон попереднього запису на прийом. І далі, разом з фахівцем, заповнять анкету, де вкаже, яку підтримку потребує, — пояснила Валентина Войткова.

 

Читайте також:

У Вінниці родинам військових нададуть всебічну підтримку: яку і куди звертатись?

Як вінничанам отримати технічні засоби реабілітації та протезно-ортопедичні вироби

Твоя кров може воювати. Як стати донором: найпопулярніші питання

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Martin Libher

    Держава чорнобильців прогодувати не могла, а тут такі цифри, війна завершиться і через рік всі виплати скоротять.
  • Олександр Войтенко

    Як може бути учасник войни.чи ветеран войни...якщо ці сволочі депутати непроголосували за закони що в нас война???хвати вже брехати людям...
  • Alexandr Korobchinsky

    Одна з програм вже давно розроблена, є домовленості в сприянні закордонних партнерів. Чого не вистачає здогадались.....?
  • Бугайов Діма

    Хотілося би знати хто розробив цю програму?бо нинішня влада для учасників бойових дій не зробили нічого,зовсім нічого

keyboard_arrow_up