Оскарження рішення військово-лікарської комісії й нарахування виплат: що варто знати мобілізованим

Оскарження рішення військово-лікарської комісії й нарахування виплат: що варто знати мобілізованим
  • У вінничан, які ще «вчора» мали цивільну професію, а нині захищають Україну виникає немало питань про військову службу. Щодо грошового забезпечення, оскарження рішення військово-лікарської комісії, оформлення довідки про отримання травми тощо. 
  • Юристи «Ветеранського простору» розписали 10 практичних кейсів, з якими найчастіше звертаються по допомогу. 
  • Переповідаємо алгоритми дій у розв'язанні проблемних питань. 

Фахівці вінницького «Ветеранського простору» опрацювали звернення мобілізованих людей, і підготували підручник з порадами. Як розповідала директорка простору Марія Довжик на пресконференції, вони зробили перший наклад цього довідника — 1000 штук.

Каже, що його роздали військовим частинам з Вінниччини та окремим військовим на передовій. Ймовірно, що такі довідники видаватимуть й надалі, додаючи актуальну інформацію. Нині кожен охочий може отримати його за кілька хвилин в онлайні, завантажити посібник можна ТУТ

Переповідаємо вам важливі рекомендації від юристів простору. 

Відео дня

Оскарження висновку ВЛК

Як читаємо у поясненні юристів, якщо військово-лікарська комісія не зафіксувала наслідків хвороби чи поранення для організму після проходження лікування, але ви вважаєте, що такі наслідки існують і вони впливають на можливість подальшої служби, ви маєте право оскаржити рішення. 

Алгоритм дій наступний:

Строків звернення зі скаргою до ЦВЛК немає, але краще не відкладати цей крок на довгий термін. 

Якщо ви не згодні з рішенням ЦВЛК, то маєте право звернутись до суду за місцем проживання або за місцем розташування ЦВЛК, рішення якої оскаржується. Вимоги до позовної заяви містяться в ст.ст. 160-161 Кодексу адміністративного судочинства України.

«Як показує наша практика, ті, хто минає ЦВЛК, і одразу йде до суду, програють без можливості оскаржувати рішення далі. Не можеш самостійно скласти заяву до ЦВЛК або маєш ще запитання? Наші юристи допоможуть офлайн або онлайн», — кажуть спеціалісти. 

Отримання довідки про обставини травми  

Якщо під час бойового завдання або служби військовослужбовця поранено чи травмовано, то для отримання одноразової грошової допомоги необхідно надати відповідну довідку. Вона підтверджує факт настання події та є гарантією на отримання допомоги. 

«Щоб надати постраждалому (пораненому, травмованому) бійцеві згадану довідку військова частина мусить провести розслідування і з'ясувати обставини події. Військовослужбовцю, військовозобов'язаному або резервісту можуть відмовити у виплаті одноразової допомоги, якщо ним зібрано і подано не повний комплект необхідних документів. Відсутність згаданої вище довідки – вагома причина відмови», — говорять спеціалісти. 

Як пояснюють фахівці, підставою для укладання довідки про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва) є акт розслідування, яке проводиться відповідно наказу командира військової частини. Потерпілий військовослужбовець має негайно сповістити безпосереднього командира (начальника) про травму. 

Як читаємо далі, якщо про це було повідомлено несвоєчасно або втрата працездатності сталася не одразу, то розслідування проводиться впродовж місяця від дня надходження рапорту безпосереднього командира потерпілого. 

«До рапорту важливо додати свої пояснення про обставини події. За можливості – також пояснення свідків (інших військовослужбовців, які були у цей момент поруч) або надіслати заяву з проханням провести розслідування та видати довідку про обставини травми від представника військовослужбовця», — додають юристи. 

Інвалідність внаслідок війни

Війна залишає незворотні наслідки для військових. Втрата працездатності є одним з них. Проте, існує статус «особа з інвалідністю внаслідок війни», який надає певні соціальні пільги військовим, які були ушкоджені під час захисту Батьківщини. 

Отримати статус можливо після поранення, контузії, каліцтва чи захворювання. Для цього потрібно пройти кілька етапів, зокрема лікування в шпиталі, проходження військово-лікарської комісії (ВЛК) та медико-соціальної експертної комісії (МСЕК). Після успішного проходження всіх етапів, військовий має подати документи для отримання посвідчення від органу соціального захисту населення.

«! Після поранення чи травми військовослужбовець повинен отримати довідку про обставини події у командира військової частини. Без цього документу неможливе проходження ВЛК (військово-лікарської комісії) та МСЕК (медико-санітарної експертної комісії). Саме ВЛК після лікування та відпустки за станом здоров'я (якщо така була надана) приймає рішення про ступінь придатності до військової служби», — йдеться у поясненні. 

Звільнення з військової служби 

Під час дії воєнного стану законом чітко визначено підстави для звільнення військовослужбовців: окремо для тих, кого мобілізували за призовом і для тих, хто уклав контракт.

Людину, яка проходить військову службу за призовом під час мобілізації (резервісти в особливий період) можуть звільнити через:

Який алгоритм дій? Військовослужбовець має подати рапорт, в якому зазначає причину звільнення, вказує на своє бажання або небажання залишатись у резерві, а також військову спеціальність та територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, до якого слід надіслати його особову справу. При звільненні з військової служби, військовослужбовець отримує службову характеристику.

До того моменту, поки всі розрахунки не будуть проведені, особу не можуть виключити зі списків особового складу без її персональної згоди. Оскарження незаконних рішень чи дій можуть бути подані військовослужбовцем. При звільненні зі списків особового складу військової частини, людина повинна отримати повною мірою своє грошове, речове та продовольче забезпечення.

Корисні контакти

Читайте також:

Розбили 15 мільйонів на частини. Про новий порядок виплати компенсації родині загиблого воїна

ТОП важливих новин на 20minut.ua від 27 лютого до 6 березня, які ви могли пропустити

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up