Розбили 15 мільйонів на частини. Про новий порядок виплати компенсації родині загиблого воїна

Розбили 15 мільйонів на частини. Про новий порядок виплати компенсації родині загиблого воїна
  • В Україні змінили порядок виплати грошової допомоги сім'ям загиблих військовослужбовців. Йдеться про 15 000 000 гривень. Розповідаємо, як ці кошти тепер оформляють та виплачують.

Нещодавно в Україні змінили порядок виплати грошової допомоги сім'ям загиблих військовослужбовців. Грошову допомогу, яка виплачується родичам загиблих українських воїнів у розмірі15 млн грн, надалі надаватимуть поетапно. При виплаті ці кошти розбиватимуть на 41 частину: спершу 3 млн, а наступні 12 млн — помісячно.

Про це сказано у наказі Міноборони № 45 від 25 січня 2023 року. Роз'яснення опублікували на сайті Армія Inform.

Одноразова грошова допомога (ОГД) виплачується, якщо військовий загинув під час дії воєнного стану або внаслідок поранення/контузії/травми/каліцтва, що сталося в період дії воєнного стану під час захисту Батьківщини, участі в бойових діях чи інших заходах, зокрема, як уточнено наказами, на тимчасово окупованій росією території України, на території між позиціями сил оборони та позиціями військ держави-агресора в період здійснення зазначених заходів, не пізніше ніж через один рік після поранення/травми чи іншого ушкодження.

Відео дня

Ця допомога розподіляється рівними частками на всіх отримувачів, крім:

  • громадян російської федерації або республіки білорусь;
  • осіб, які постійно проживають на територіях цих країн;
  • осіб, які засуджені за державну зраду, колабораційну діяльність, пособництво державі-агресору.

Які документи потрібні для виплати 

Ці документи оформляє військова частина. А саме:

  • витяг з наказу про виключення військовослужбовця зі списків особового складу у зв’язку із загибеллю;
  • витяг з послужного списку особової справи про склад сім’ї загиблого;
  • грошовий атестат з інформацією про розмір виплаченої на дату загибелі (смерті) військовослужбовця додаткової винагороди.

Як подати заявку на допомогу

Право на ОГД можна реалізувати з дня загибелі (смерті) військовослужбовця. У разі відмови однієї або кількох осіб, які мають право на отримання ОГД, від її отримання, або якщо зазначені особи протягом трьох років не реалізували своє право, їхні частки розподіляються між іншими одержувачами. 

Для отримання ОГД необхідно особисто або через законного представника подати заяву до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки незалежно від місця реєстрації заявника.

Алгоритм подання документів

  1. Члени сім’ї звертаються до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки незалежно від місця реєстрації та подають заяву і документи (завірені копії).
  2. Районний (міський) ТЦК та СП завіряє копії всіх документів і не пізніше 7 робочих днів після їх надходження надсилає до обласного ТЦК та СП за підпорядкуванням.
  3. Обласний ТЦК та СП перевіряє отримані документи, зокрема такі, що підтверджують родинні зв’язки загиблого (померлого) з заявниками. Після цього документи заявників з висновком і доповіддю надсилаються до Департаменту соціального забезпечення МОУ.
  4. Департамент соціального забезпечення МОУ надсилає запит до Кадрового центру ЗСУ щодо того, чи є військовослужбовець у списку бойових безповоротних втрат.
  5. Після ухвалення рішення щодо призначення ОГД Департамент соцзабезпечення не пізніше 3-х робочих днів доводить це рішення до фінансово-економічного управління Командування Сухопутних військ ЗСУ для інформування обласних (Київського міського, районних, міських) ТЦК та СП, та готує проєкти розподілів відкритих асигнувань для виплати допомоги в порядку черговості відповідно до дати надходження документів з обласного ТЦК та СП.

Районні (міські) ТЦК та СП повідомляють заявників про рішення щодо виплати. Не пізніше п'яти робочих днів від дня відкриття асигнувань обласний ТЦК та СП перераховує кошти на рахунок у банку державного сектору, зазначений отримувачем у заяві.

 

Читайте також:

«Він заслуговує, як і всі полеглі». Вдова азовця Лабунського просить присвоїти йому звання Героя посмертно

«Будинок побудував, а пожити в ньому не встиг». Вінниця попрощалася з героєм Андрієм

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Наталья Кудирко

    Ніякі гроші не замінять матері сина, дитині батька, дружині чоловіка.Але коли залишаються діти, то ці кошти потрібні.
  • Таня Меланишена

    Коли вас перебють падли
  • Світлана Гончарук

    Що ці гроші дітям немає батька а матерям сина

    Ніна Клапко reply Світлана Гончарук

    Світлана Гончарук а ще більше клопотів з цими документами.
  • Читач04

    Аби всі жиди поздихали, суки пархаті !

    Никита Кучер reply Читач04

    До чого тут жиди і про що це?

keyboard_arrow_up