Загинув, прикриваючи побратимів. Вдова азовця Лабунського просить підписати петицію на звання Героя

Загинув, прикриваючи побратимів. Вдова азовця Лабунського просить підписати петицію на звання Героя
Денис і Тетяна Лабунські
  • В листопаді 2022 року в Бахмуті загинув кандидат у майстри спорту з важкої атлетики з Вінниці, азовець Денис Лабунський. Кулеметник з позивним Гром поліг, прикриваючи побратимів.
  • Вдова бійця Тетяна Лабунська створила петицію до Президента про присвоєння чоловіку Героя України. На сьогодні є 12808 підписів, а потрібно 25 тисяч.
  • Вінничанка просить небайдужих проголосувати.

До рідної Вінниці 29-річний Денис Лабунський повернувся на щиті 29 листопада. Боєць загинув в боях під Бахмутом, прикриваючи побратимів. Дружина азовця Тетяна Лабунська створила петицію до Президента про присвоєння чоловіку звання Героя України. На сьогодні є 12808 підписів із необхідних 25 тисяч.

— Я створила петицію, оскільки чоловік загинув у Бахмуті при виконанні бойового завдання, — говорить вдова загиблого Дениса Лабунського. — Під час штурму він прикривав своїх побратимів. Був кулеметником, завжди йшов першим. Ми так вважаємо, що він заслуговує на звання Героя України (посмертно), як і всі полеглі герої. 

Відео дня

У зверненні вдова азовця процитувала слова чоловіка: «Я йду за свою сім’ю за близьких людей, за всіх українців, хто як не ми, потрібно починати з себе. Я йду заради наших майбутніх дітей, перемога буде за нами!!!»

Бажаючих підтримати петицію про присвоєння азовцю Денису Лабунському звання Героя України (посмертно), може перейти за посиланням і проголосувати. 

«Він віддав за нас своє життя. Віддаймо йому шану і 5 хвилин свого часу, авторизувавшись на сайті й підписавши петицію» — просять вдова і друзі полеглого захисника України.

Був добровольцем

В кінці листопада 2022 року Вінницю облетіла сумна звістка: захищаючи Україну, на війні загинув вихованець ДЮСШ Вінницької територіальної організації ВФСТ «Колос» Денис Лабунський. Він був кандидатом у майстри спорту з важкої атлетики.

Довгий час Денис з дружиною Тетяною мешкали за кордоном. Коли розпочалася повномасштабна війна вінничанин одразу повернувся до України, та пішов на захист своєї Батьківщини добровольцем. Потрапив до полку «Азов», в штурмову роту спеціального призначення, де був кулеметником і мав позивний Гром.

— Ми з Денисом  вісім років були  разом, три роки, як подружжя, — розповідає Тетяна. — Працювали і мешкали за кордоном, мріяли про дітей. Коли почалася повномасштабна війна, Денис одразу вирішив поїхати захищати Батьківщину. Ми всі зупиняли його, я, рідні, друзі. Та він був категорично налаштований. Така він людина — не міг сидіти за кордоном і спостерігати за тим, що відбувається. Останнім часом він був у Херсоні, потім їх перенаправили у Бахмут.

З 24 листопада азовець не виходив на зв'язок. 26-го дружині подзвонили і сказали, що її Денис загинув два дні тому…

Про звання Герой України 

Звання Герой України — це найвища державна відзнака (відповідно до закону України "Про державні нагороди України"). В документі зазначається, що нагорода присвоюється громадянам України за здійснення визначного геройського вчинку або визначних трудових досягнень. Присвоєння відбувається лише за указом президента.

Герої України отримують орден "Золота Зірка" (якщо особа здійснила геройський вчинок) або орден Держави (за здійснення визначних трудових досягнень).

З 1 січня 2023 року набрав чинності Закон України, що встановлює щомісячні виплати грошової допомоги людям, яким присвоєно звання Героя України з врученням ордена «Золота Зірка», лицарям ордена «Богдана Хмельницького» та кавалерам ордена «За мужність». Про це в Телеграмі повідомляє Міністерство оборони України. Як зазначається, запроваджується щомісячна виплата грошової допомоги.

У разі смерті/загибелі Героя України дружині/чоловіку та дітям у віці до 18 років виплачується одноразова допомога в розмірі п’яти прожиткових мінімумів, затверджених законом на день смерті (загибелі), у розрахунку на місяць на одну особу.

Окрім того, встановлюється щомісячна виплата грошової допомоги в розмірах від трьох до однієї (у розрахунку на місяць на сім’ю) мінімальної заробітної плати членам сімей померлих або нагороджених посмертно осіб, яким присвоєно звання Герой України з врученням ордена «Золота Зірка», лицарів ордена «Богдана Хмельницького» трьох ступенів (повні лицарі) та кавалерів ордена «За мужність» трьох ступенів (повні кавалери).

 

Читайте також:

«Будинок побудував, а пожити в ньому не встиг». Вінниця попрощалася з героєм Андрієм Літвіновим

«Сьогодні рік, як немає найріднішої людини». Про артистку Лідію Бєлозьорову згадують син і колеги

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (131)
  • Галина Рись

    Царство небесне, вічна пам'ять ГЕРОЮ.
  • Лариса Склярова

    Царство небесне Герю,низький уклін тобі солдате,вічна пам'ять...
  • Людмила Гуцуляк

    Вічна пам'ять Герою!
  • Olena Hrynyk

    103 коментарі... А підписати петицію часу нема... Чи то бажання... Люди, Вас не просять фінансової допомоги... Просять приділити 3-6 хвилин ПЕТИЦІЇ, яка має значення бля батьків, які втратили єдиного сина і в них немає більше втіхи... у них пішов з життя їхній сенс буття... Невже це так важко???

keyboard_arrow_up