Збираємо аптечку: у скільки обійдеться необхідний набір ліків та як змінилися ціни на них

Збираємо аптечку: у скільки обійдеться необхідний набір ліків та як змінилися ціни на них
  • Базовий набір медикаментів й до початку повномасштабної війни мав бути у кожній домівці, а тепер й поготів. 
  • Дізналися, скільки найнеобхідніші ліки коштують у трьох вінницьких аптеках, та порівняли ціни з 2021-м роком. Як за цей час вони змінилися?

З року в рік наші журналісти писали про те, скільки коштує зібрати домашню аптечку. Ми просили лікарів визначити, які ліки обов'язково мають бути вдома у кожної людини та дізнавалися їхні ціни в аптеках Вінниці.

У цій публікації будемо порівнювати, як змінилися ціни на медикаменти, у порівнянні з 2021-им роком. З початку повномасштабної війни ціни на більшість товарів та послуг помітно зросли, а яка ситуація з цінами на медикаменти?

Ми промоніторили ціни на основний набір ліків у трьох аптеках, й прописуємо середню ціну, порівнюючи її з 2021 роком. Наголошуємо, що самолікування — шкідливе для здоров’я. 

Відео дня

Жарознижувальні

Коли у вас підіймається температура вище 38 градусів на допомогу приходять жарознижувальні. Найпопулярніший — парацетамол, він найрозповсюдженіший у продажі. Якщо ж температура не падає від парацетамолу, то використовують ібупрофен. У 2023 парацетамол коштує 12 гривень, а ібупрофен 60 гривень. 

У порівняні з 2021 роком, в середньому виріс у ціні на 4 гривні. А ібупрофен в середньому на 19 гривень. Ще у 2019 за упаковку парацетамолу ми платили в середньому 6 гривень, а за ібупрофен — 33 гривні.

Медичні прилади

У кожній домівці має бути принаймні два медичних прилади: термометр та тонометр. Останній в аптеках Вінниці нині коштує в середньому 500 гривень. А звичайний ртутний термометр — 50 гривень. 

У порівнянні з 2021 роком, термометр у ціні не особливо змінився, на 2-3 гривні. А от ціни на тонометр виросли на понад 130 гривень. У 2021 вони коштували в середньому 360 гривень. 

Від застуди

Від застуди найпопулярніші медикаменти це: нокспрей (від нежитю), фервекс (симптоматичні препарати від симптомів застуди) та декатилен (від болю в горлі).

Ціни на них теж виросли у порівнянні з 2021 роком на 15-30 гривень. 

Спазмолітики

Рекомендують у домашній аптечці медики мати й такі препарати. Найбезпечнішим препаратом при нападі болю вважається дротаверин. Також в аптечці можна мати спазмалгон. 

У порівнянні з 2021 ціна на дротаверин виросла на 15 гривень, а спазмалгон став дорожчий на 34 гривні. 

Проти діареї

Проблеми з травленням можна вирішити за допомогою імодіуму та смекти. Імодіум подорожчав на п'ять гривень, а смекта — на 18 гривень.  

Сорбенти

Найпопулярніші сорбенти сорбекс та атоксіл теж подорожчали у ціні. За упаковку сорбексу вам доведеться віддати 80 гривень, а за атоксіл — 272 гривні. У 2021 році вони в середньому коштували: 48 гривень (сорбекс) та 211 (атоксіл).

Протиалергійні

Антигістамінні препарати лікарі рекомендують мати у домашній аптечці не тільки алергікам, а й усім. Медики нам радили на препарати на основі дезлоратадина (еріус) та супрастін. 

У порівнянні з 2021 роком еріус подорожчав аж на 70 гривень, а супрастін на 13 гривень. 

Заспокійливі

Події, які щодень відбуваються у нашій країні, мабуть, нікого не можуть залишати байдужими. Тож, на випадок, коли без заспокійливих не втихомирити, приходять на допомогу найпопулярніші препарати: валеріана та гліцисед. Останній виріс у ціні на 8 гривень, а валеріана — на дві гривні. 

Матеріали для перев'язки

У нинішніх воєнних реаліях у домашній аптечці потрібно обов'язково мати матеріали для перев'язки. Також бажано мати джгут чи турнікет. 

Ціни на бинт, вату та медичний пластир майже не змінилися, стали вищі на 2-3 гривні. 

Антисептики

Для обробки будь-яких ран необхідно мати антисептики. Сюди включаємо сучасний аналог зеленки та всім відомий перекис. Останній у порівнянні з 2021 роком виріс у ціні три гривні, а хлоргексидин на 5 гривень.

Читайте також:

Рак та дисплазія шийки матки: на важливі питання про жіноче здоров'я відповідає онкогінеколог

Довіртесь штучному інтелекту та рятуйте життя. Де і навіщо у Вінниці встановили дефібрилятори

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Надія Чабан

    В якій це аптеці такі дешеві ліки, цікаво. Ці ціни геть приблизно не відповідають дійсності.

keyboard_arrow_up