Рак та дисплазія шийки матки: на важливі питання про жіноче здоров'я відповідає онкогінеколог

Рак та дисплазія шийки матки: на важливі питання про жіноче здоров'я відповідає онкогінеколог
  • Увесь світ сьогодні, 10 вересня, відзначає День гінекологічного здоров’я. Його мета звернути увагу жінок на профілактику гінекологічних захворювань.
  • Ми поговорили з онкогінекологом про профілактику таких розповсюджених жіночих недуг, як дисплазія та рак шийки матки. 
  • Що таке дисплазія шийки матки та який зв'язок між цією недугою і раком? Чи правда, що лише старші жінки у групі ризику захворіти на рак шийки матки? Як вберегтися від цих захворювань? Про це і не тільки — у нашому матеріалі. 

Редакція 20minut.ua продовжує проєкт «Жіночі питання». Це цикл публікацій про жіноче здоров'я. Тут ми говоритимемо про скринінг організму і статеві питання, розберемось у методах контрацепції, не оминемо увагою менструацію та піднімемо чимало інших важливих для жінок тем. Зазвичай, жінки все ще соромляться обговорювати деякі з цих питань вголос. Тож у цьому проєкті ми запитаємо все, що вас цікавить — замість вас.

У крайній публікації цієї серії ми говорили про методи контрацепції. Розібралися з міфами, які витають навколо деяких методів контрацепції та дізналися, як підібрати той метод, який підходить саме вам. 

Наступною обрали вкрай важливу тему — профілактика дисплазії та раку шийки матки. 

Відео дня

Щороку в Україні тільки від раку шийки матки помирають близько двох тисяч жінок, а за останні роки ця хвороба ще й почала «молодшати». Якщо виявити недугу на ранніх термінах, жінка одужує і навіть не потребує хірургічного втручання. Тому дуже важливо бути проінформованим у цій темі. З початком статевого життя, всі жінки є у групі ризику захворіти на цю недугу.

Допоміг нам розібратися з важливими питаннями про дисплазію та рак шийки матки онкогінеколог, лікар медичного центру «Інномед» Вагіф Етібарович. 

Українська статистика раку шийки матки змушує хвилюватися. Розкажіть, яким чином виникає рак шийки матки і який має стосунок дисплазія матки до цього? 

— Навіть світова статистика щодо раку шийки матки досить невтішна, а якщо ми говоримо про українську, з нашою системою охорони здоров'я, то в нас ще більше нюансів. В Україні рівень захворюваності набагато вищий, ніж у більшості розвинених країн. До прикладу, ніж у Європі чи США. 

Причиною виникнення раку шийки матки є інфікування вірусом папіломи людини, який передається статевим шляхом.

Дисплазія шийки матки — це передракове захворювання шийки матки, коли в епітелії шийки матки з'являються аномальні клітини. Дисплазія має три ступені вираженості: легкий, середній та важкий. Важливо лікувати її на початковій стадії, щоб не допустити розвитку раку шийки матки.

Дієвим методом профілактики цього захворювання є щорічні профілактичні огляди, що дозволяють виявити хворобу на ранніх стадіях. 

Як швидко дисплазія шийки матки «переростає» у рак?

— Більшість процесів у організмі людини, звичайно, індивідуальні. Є дослідження, які намагалися визначити середню тривалість прогресування важкої дисплазії до раку і прийшли до висновку, що цей період в середньому складає від трьох до семи років. 

Звичайно, можуть бути випадки швидшого прогресування і повільнішого. Це середні цифри. 

З якого віку необхідно пере­вірятися на рак шийки матки? Які жінки у групі ризику?

— Повторюсь, що причиною раку шийки матки є вірус папіломи людини. А він передається статевим шляхом. Відповідно усі жінки після початку статевого життя є у групі ризику.

Як проходить діагностика дисплазії шийки матки? 

— Раз на рік, навіть, якщо жінку нічого не турбує, треба прийти до гінеколога. Він проведе звичайне профілактичне обстеження та зробить ПАП-тест, тобто цитологічне дослідження шийки матки. Раз на три роки жінка має проходити ще дослідження на визначення наявності інфікування папіломавірусом людини. 

Проте все індивідуально. Частота цих обстежень залежить від того, який ми отримали результат від огляду та цитології. Якщо є якісь підозри, то ми зустрічаємося з пацієнткою частіше або використовуємо додаткові обстеження. 

Які фактори ризику виник­нення раку шийки матки?

— Все пов'язано з інфікуванням папіломавірусом. До ризиків інфікування відноситься часта зміна статевих партнерів. А також неретельне використання бар'єрних методів контрацепції. Наголошую, використання презервативів вберігає від інфікування папіломавірусом.

Ми чули про щеплення від папіломавірусу як про первинну профілактику. Наскільки безпечно вакцинуватися і чи популярна вакцинація серед вінничан?

— На ринку є вакцини, що можуть захищати або від двох, або від чотирьох найбільш поширених штамів папіломавірусу. 

Виробники рекомендують використовувати вакцину до початку статевого життя, бо у такому випадку ми впевнені, що жінка не інфікована папіломавірусом і вакцинація буде максимально ефективною. Проте на сьогодні є дослідження, які визначали, що навіть після початку статевого життя є сенс вакцинуватися. 

Вакцина безпечна. За мою практику, ситуацій з вираженими побічними реакціями не було. Вона гарно сприймається організмом та добре захищає. Попри це все, вакцина не популярна серед вінничан. 

Тут вся справа у маркетингу. Людська психологія така, що люди не звикли захищатися від того, що десь далеко і що виникає не одразу. Всім здається, що це їх не стосується. 

Те, що вакцина не популярна, є провина ще й на державному рівні. Немає агітації стосовно такої вакцинації. А у світі є країни, до прикладу, Австралія та Великобританія, де влада і міністерство охорони здоров'я активно пропагує цю вакцинацію. У деяких Скандинавських країнах є обов'язкова шкільна програма вакцинації проти папіломавірусу. Там відповідно рівень захворюваності на рак шийки матки мінімальний. 

Що насправді може допомогти вберегтися від цього захворювання? 

— Щеплення насамперед, бо це варіант, коли ми працюємо на перспективу. Ми провакцинувалися і вбереглися на все життя від раку шийки матки. Другий важливий момент: відповідальне щорічне відвідування гінеколога і виконання профілактичного гінекологічного огляду. 

Навіть, якщо ви не вакциновані, то завжди легше лікувати та мати сприятливі наслідки, коли ми виявляємо проблему у зародку.

Якщо ми діагностували дисплазію на етапі легкої дисплазії або середнього ступеня, то у таких випадках ми можемо вилікувати пацієнтку, не використовуючи якихось радикальних методів лікування, без хірургії. 

Якщо ж ми зустрічаємо навіть першу стадію раку шийки матки, то, на жаль, такі випадки вимагають радикальних оперативних втручань, тобто операції з видалення матки та шийки матки. Головне — профілактика та виявлення проблеми на ранніх стадіях. 

Чи є певні «дзвіночки», що мають занепокоїти жінку? 

— Дисплазія шийки матки не має яскраво виражених симптомів. Будь-які захворювання шийки матки ніяк себе не проявляють. Дисплазія не болить, не викликає виділень, які б могли насторожити жінку. Тому для профілактики не потрібно забувати про обов'язковий щорічний візит до гінеколога. 

 

Читайте також:

Не соромно: 10 важливих запитань про контрацепцію, на які відповідає гінекологиня

«Поболить і саме пройде» — найбільша омана. Як часто і які саме обстеження варто проходити жінкам

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up