Не соромно: 10 важливих запитань про контрацепцію, на які відповідає гінекологиня

Не соромно: 10 важливих запитань про контрацепцію, на які відповідає гінекологиня
  • Чи правда, що після приймання гормональних контрацептивів важче завагітніти? Як працює екстрена контрацепція та чи варто довіряти календарному методу? 
  • Презервативи, протизаплідні таблетки та спіралі — це лише частина арсеналу захисту від небажаної вагітності. Разом з лікаркою-гінекологинею розповідаємо про сучасні методи контрацепції та як підібрати той, який підходить саме вам.
Редакція 20minut.ua продовжує проєкт «Жіночі питання». Це цикл публікацій про жіноче здоров'я. Тут ми говоритимемо про скринінг організму і статеві питання, розбиремось у методах контрацепції, не оминемо увагою менструацію та піднімемо чимало інших важливих для жінок тем. Зазвичай, жінки все ще соромляться обговорювати деякі з цих питань вголос. Тож у цьому проєкті ми запитаємо все, що вас цікавило — замість вас.

У першій публікації цієї серії ми говорили про перевірку жіночого здоров’я. Розібралися із тим, які обстеження потрібно проходити жінкам, щоб не хвилюватися за самопочуття. 

Наступною обрали не менш важливу тему — контрацепцію, як можливість планувати своє життя. Питання вибору контрацепції рано чи пізно постає перед кожною жінкою. Тож, справді важливо розуміти, як підібрати оптимальний контрацептив і уникнути несподіванок. 

Допомогла нам розібратися з важливими питаннями про контрацепцію лікарка медичного центру «Інномед» акушерка-гінекологиня, кандидатка медичних наук Наталія Краєвська. 

Відео дня

Почнемо з того, які існують методи контрацепції?

— Сьогодні існує великий вибір методів контрацепції. Вони діляться на групи, давайте розберемо кожну з них.

  • Природні (фізіологічні). Це лактаційна контрацепція — перші 6 місяців після народження дитини, під час лактації, жінка не вагітніє. Але метод не надійний, овуляція може відновитися в будь-який момент. Також до природних входить календарний метод — коли жінка вивчає свій менструальний цикл, вираховує, коли у неї небезпечний період і в ці дні вона захищається додатково. А також такий метод, як перерваний статевий акт.
  • Бар'єрні. Це методи, які направлені на запобігання зустрічі яйцеклітини та сперматозоїда. Сюди відносять чоловічі та жіночі презервативи, діафрагми, протизаплідні ковпачки. 
  • Сперміциди. Це такі речовини, які застосовуються перед статевим актом, вони порушують рухливість сперматозоїдів. Це різні свічі, піни, гелі тощо.
  • Гормональна контрацепція. Це таблетки, пластирі, вагінальні кільця. Комбіновані оральні контрацептиви ефективні більш ніж на 99% при правильному застосуванні, однак, їхня ефективність знижується при нерегулярному використанні.
  • Внутрішньоматкові контрацептиви. Це системи, які розміщують в матці. Вони теж є різні: мідьвмісні, срібні тощо. Існують гормональні спіралі, їх ефективність вища за звичайні. Це засіб жіночої контрацепції, що призначений для ефективного попередження вагітності шляхом механічного блокування просування яйцеклітини.

Які найпопулярніші методи серед вінничанок?

— Серед наших пацієнток, на жаль, найбільш поширена бар'єрна контрацепція та перерваний статевий акт. Останнім часом серед жінок починає набирати популярність гормональна контрацепція. А ось, до прикладу, жіночі презервативи майже не популярні. Чомусь цей метод не прижився.

Навколо гормональних контрацептивів вирує чимало міфів, через які деякі жінки відмовляються від цього методу контрацепції. До прикладу, що жінка буде набирати вагу, рясніше почне рости волосся у тих місцях, де воно небажане. А також, що після завершення прийому таблеток важче буде завагітніти. Можете розвіяти туман навколо гормональних контрацептивів?

— Існує дуже багато гормональних контрацептивів. Вони попереджають небажану вагітність і багато з них мають додаткові ефекти, які використовують лікарі для досягнення певних цілей. До прикладу, зменшують біль при дуже болісних місячних, зменшують прояви гіперестрогенії: висипи на обличчі чи підвищений ріст волосся у нетипових місцях.

Справді, міфів навколо гормональних контрацептивів існує багато. Але їх розвіяти може ваш гінеколог. І тільки він має їх вам призначати. Чому ці міфи виникли? Бо перші гормональні контрацептиви мали багато побічних ефектів і у жінок залишився певний острах до протизаплідних таблеток.

— Вага та підвищений ріст волося в нетипових місцях не мають жодного відношення до гормональної контрацепції. А також через місяць (може й швидше), після завершення їх прийому, у жінки відновлюється гормональний фон і вона знову може завагітніти.

Гаразд, із різноманіттям контрацептивних методів ми розібралися. А як правильно підібрати контрацептив?

— Тут все просто: звертайтеся до гінеколога. На українському ринку є дуже багато контрацептивних препаратів, одні лише протизаплідні таблетки мають різний склад.

Найкраще звертатися до лікаря і фахівець підбере той контрацептив, який буде підходити саме вам. Він врахує ваш вік, гормональний статус, чи є постійний партнер та інші моменти.

Бувають різні ситуації, навіть, коли пара ретельно підібрала метод контрацепції та користується ним. Найпростіша ситуація, коли порвався презерватив. Тут на допомогу приходить екстрена контрацепція? Як вона працює і чи безпечна?

— Екстрена контрацепція — це пігулки, які випиває жінка після того, як відбувся статевий акт. Найчастіше їх приймають, коли жінка розуміє, що у неї такі дні циклу в які вона може завагітніти, а дитина зовсім не входить у її плани.


— Якщо коротко: така контрацепція має право на існування, але це не має бути системою.

Зрозуміло, що не існує «чарівної пігулки», яка на 100% запобігає вагітності. Але з усіх вищеперелічених методів, який найефективніший?

— Найбільш ефективною є гормональна контрацепція. Існує такий індекс Перля — це показник ефективності методів контрацепції. Він дорівнює числу незапланованих вагітностей протягом одного року у 100 жінок, які використовують один метод контрацепції.

При гормональній контрацепції індекс Перля показує майже 99% захисту. Чому не 100%? Бо є такі моменти, коли жінка пропускає таблетку чи стаються інші серйозні збої в жіночому організмі або вона приймає інші медичні препарати.

Також варто сказати, що за цим індексом найнадійнішим методом контрацепції є хірургічна контрацепція: вазектомія та стерилізація, але очевидно, що багатьом він не підходить.

А як ви ставитесь до природних методів контрацепції? Чи варто їм довіряти?

— Всі природні методи мають найбільший недолік — високу ймовірність небажаної вагітності. Вони не дуже надійні. Ці методи мають право на існування, але я їх рекомендую у тих випадках, коли жінка не виключає можливості вагітності. Тобто, якщо вона завагітніє, то буде народжувати.

Згідно зі статистикою, попри поширену впевненість у його дієвості, перерваний статевий акт є найменш ефективним методом попередження вагітності. Оскільки сперматозоїди містяться не тільки в еякуляті, а й в предеякуляті.

А якщо дівчина не має постійного статевого партнера і її статеве життя нерегулярне, то чи варто їй звертатися до лікаря, щоб вибрати контрацептиви?

— Так, однозначно рекомендую звернутися до лікаря і мати розуміння, який метод контрацепції підходить вам найкраще. Небажана вагітність, яка закінчується абортом, це дуже погано для жіночого здоров'я. Вагітність має бути бажана і жінка має до неї готуватися. Діти мають народжуватися у щасливих родинах.

— Тому потрібно поєднувати таблетки з презервативом.

Чи буває алергія на контрацептиви?

— Алергія може бути практично на будь-що. Справді є багато жінок, які не можуть користуватися презервативами, бо у них з'являється реакція на «змазку», якою змащують презервативи. Тоді потрібно підбирати з гінекологом інший метод контрацепції.

Щодо гормональних контрацептивів, то у мене жодного разу не було, щоб ми їх анулювали через алергію. Проте можуть бути інші неприємні симптоми, а також існують протипоказання до застосування оральних контрацептивів.

Перших три місяці триває адаптація до контрацептива, тому може з’являтися, до прикладу, головний біль. Але це не ознака того, що контрацептив вам не підходить, просто потрібно ще раз звернутися до лікаря і розповісти все йому.

Що зараз нового у контрацепції, чи відбулися якісь прориви?

— Наука розвивається, з’являються нові препарати, ще з меншим вмістом гормонів та меншим ризиком побічних ефектів, але, бездоганний засіб контрацепції ще, мабуть, в майбутньому.

 

Читайте також: 

«Поболить і саме пройде» — найбільша омана. Як часто і які саме обстеження варто проходити жінкам

Які аналізи та дослідження треба робити щороку? Склали для вас чек-лист

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up