«Незаконно прокачували гральних персонажів». Вінницька криптоферма виявилася ботофермою

«Незаконно прокачували гральних персонажів». Вінницька криптоферма виявилася ботофермою
Дізнались, чим насправді займалася підсудна «ММІ Інжиніринг». У клопотанні прокурора йдеться, що відбувалася прокачка акаунтів для подальшого продажу, а про криптоферму вже ані слова / Фото: СБУ
  • Влітку СБУ прикрила роботу IT-компанії «ММІ Інжиніринг». За версією слідства, там діяла майнінг ферма, яка крала електроенергію. 
  • Силовики забрали обладнання на суму близько 30 млн грн і всю документацію. 
  • Айтішники через суди повертають арештоване обладнання. 
  • Слідство триває. Але у правоохоронців вже нова версія: майнили не криптовалюту, а ігрові акаунти для подальшого їх продажу.

На початку липня СБУ повідомила, що викрила найбільшу майнінг-ферму в Україні.

Під час обшуку вилучили 3800 консолей, півтисячі відеокарт, півсотні процесорів, чорнову бухгалтерію. 

За версією слідчих, ферму створили жителі Києва та Вінниці, які крали електроенергію, щоб добувати криптовалюту. Збитки, за попередніми розрахунками, сягали 5-7 млн грн щомісяця.

Відео дня

Була крадіжка електрики чи ні? Слідство ще з’ясовує. Але от щодо «криптоферми» розставили крапки на «і».

Прокачували акаунти для продажу

Портал dev.ua наводить фрагменти клопотання прокурора Левошка І.В. від 18 липня, де вказано, що слідство підозрює MMI Engineering в створенні акаунтів, їх прокачування і продажу в Інтернеті. 

Тим самим, підтвердилася версія журналістів порталу Delo.ua. Вони стверджували, що на гральних консолях не вигідно майнити криптовалюту. Відтак, припустили, що обладнання використовували для прокачки ботів у популярному футбольному симуляторі FIFA.

«Саме цим, скоріше за все, займались у Вінниці — штучний інтелект на консолях награвав потрібну кількість годин і валюти, а потім аккаунт продавався на спеціальних онлайн-магазинах», — йшлося в їхньому матеріалі.

Суди знімають арешт з приставок

З іншого судового рішення випливає, що частину обладнання компанії «ММІ Інжиніринг» все ж вдалося повернути. Печерський районний суд Києва, 2 вересня, постановив зняти арешт з:

  • Sony PlayStation 4 в кількості 3 тисячі 428 штук;
  • Microsoft Xbox Series S — 8 штук.

Однак крім них в ході обшуків були вилучені і інші залізяки. Зокрема, 101 світч HP, системні блоки, серверні стійки, кулери. 10 вересня адвокати MMI Engineering дістали відмову у Печерському суді на їх повернення.

На фото наслідки першого обшуку. Тоді слідчі вилучили 3800 гральних консолей, понад 500 відеокарт, півсотні процесорів, сервери та всю документацію підприємства.

Крім спроб зняти арешт з обладнання, інших рішень у судовому реєстрі поки знайти не вдалося.

Досудове розслідування триває за частиною 2 статті 188-1, частиною 2 статті 209 і частиною 2 статті 361 Кримінального кодексу України.

Простими словами, айтішників підозрюють у:

  • «Крадіжці електроенергії у особливо великих розмірах» (тюрма на строк до 3 років); 
  • «Легалізації доходів, отриманих злочинним способом» (тюрма 7-12 років);
  • «Несанкціонованому збуті інформації з обмеженим доступом, що зберігається в комп’ютерних системах» (тюрма 2-5 років).

Хронологія розвитку подій

Нагадуємо з чого розпочалась справа про вінницьку криптоферму та як вона розвивається у публічному просторі.

СБУ 8 липня заявило про «закриття найбільшої в Україні криптоферми», яка крала електроенергію. Під час обшуку вилучили 3800 консолей, півтисячі відеокарт, півсотні процесорів, чорнову бухгалтерію. Збитки попередньо оцінили на 5-7 млн грн щомісяця. У прес-анонсі повідомили, що встановлюють коло фігурантів оборудки, в тому числі й серед посадовців «Вінницяобленерго».

Обленерго 9 липня заявило про свою непричетність до роботи криптоферми та спростовує факти крадіжки електроенергії. Мовляв, це підтвердили фахівці Держенергонагляду — незалежного регулятора, який непідзвітний «Вінницяобленерго».

Активісти ГО «Дорожній контроль» 12 липня оприлюднили документи, в яких йдеться, що власником криптоферми є «ММІ Інжиніринг». І ця компанія нібито не має жодного стосунку до криптовалюти, бо «займається оцифруванням реальних спортивних подій для трансляції на Playstation».

Активісти вінницького крила ГО «Центурія» провели пікет обленерго 13 липня. Вони звинувачують гендиректора вінницьких енергетиків Андрія Поліщука в змові з організаторами оборудки.

Журналісти сайту Delo.ua висунули версію, що 3800 консолей, які вилучили СБУ, використовували не для майнінгу криптовалюти, а для прокачки ботів у популярному футбольному симуляторі FIFA.

«Саме цим, скоріше за все, займались у Вінниці — штучний інтелект на консолях награвав потрібну кількість годин і валюти, а потім аккаунт продавався на спеціальних онлайн-магазинах», — йшлося в їхньому матеріалі.

Юристи, що захищають у суді компанію «ММІ Інжиніринг», розказали, що силовики закрили IT-фірму, яка розробляє програми і тренує «ботів». Вони нарікають на незаконні дії силовиків, бо у компанії, яка немає стосунку до розслідування вилучили техніки на 30 мільйонів гривень!

Генеральний директор «Вінницяобленерго» Андрій Поліщук 20 липня спростував причетність енергетиків до будь-яких протизаконних дій. Він заявив, що з мереж обленерго неможливо викрасти електрики на 5-7 млн грн, адже підстанцій такої потужності у Вінниці немає.

Голова осередку ГО «Центурія» Андрій Вербецький 3 серпня оприлюднив зібрані докази можливої змови енергетиків та майнерів. Він запрошував гендиректора обленерго Андрія Поліщука дати пояснення під запис поліграфу.

Водночас 6 серпня на складі, де діяла фірма «ММІ Інжиніринг», відбувся повторний обшук. 

— При першому обшуку вони забули зняти лічильники. Справа ж пов’язана з крадіжкою електроенергії. Бо СБУ так захопилися вилученням майна, що забули про прилади обліку електроенергії. Тому вирішили повторно навідатися, — розповідає журналісту 20minut.ua адвокат Juscutum Максим Бойко, що захищає «ММІ Інжиніринг» в суді.

У СБУ підтвердили журналісту про проведення слідчих дій, але детальної інформації не повідомили. Мовляв, поки справу не передали до суду, діє таємниця слідства.

 

Читайте також:

«Готові виплатити СБУ сім мільйонів». У обленерго розказали про «крадіжки» електрики на майнінг-фермі

«Суд не дозволяв забирати обладнання». Нові подробиці справи про вінницьку криптоферму

«Забули забрати лічильники». На вінницькій «криптофермі» знову обшуки

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Олег Каськов

    "Незаконно прокачувати гральних персонажів"
    Даруйте,але яким законом заборонено прокачувати гральних персонажів?
    Чи це просто ваші фантазії?
  • Sasha Kovalyov

    В Україні немає закону який забороняє прокачувати персонажів
  • Dmytro Dibrovskyi

    Серьёзно!? Так об этой версии писали ещё летом! Что-то вы подзапоздали с новостями
  • Руслана Кравченко

    Ряжені клоуни, здатні  тільки над людьми знущатись

keyboard_arrow_up