«НАТО – територія безпеки»: як працює Альянс в Україні і навіщо вам про нього знати (Новини компаній)

«НАТО – територія безпеки»: як працює Альянс в Україні і навіщо вам про нього знати (Новини компаній)
  • Наприкінці лютого у двох містах України відбулися інтерактивні виставки, присвячені НАТО. Під час них говорили про завдання Альянсу, його допомогу Україні та розвінчували фейки про союз держав. 

  • Разом з експертами розповідаємо вам, як зараз співпрацюють Україна й НАТО та які перспективи цих відносин у майбутньому.

У 3D-окулярах можна було дізнатися про НАТО, а ще скласти паперовий будинок із принципів організації і пограти у тематичну гру «Правда чи фейк». Наприкінці пройти тестування і отримати подарунки. Усе це відбувалося під час VR інсталяції «НАТО – територія безпеки» у Запоріжжі та в Херсоні. 

Кожен, хто завітав на виставки, виходив з них із розумінням місії НАТО, її основних принципів і користі, яку Альянс може принести країнам. Відвідали виставки кілька сотень людей. Пізнавальною та цікаво. інсталяція була як для дорослих, так і для юних українців. 

У чому полягає діяльність НАТО в Україні? 

Головною метою НАТО є захист свободи і безпеки всіх її членів політичними та військовими засобами відповідно до Статуту ООН. Із самого початку існування Альянс працює над встановленням справедливого і тривалого мирного порядку в Європі. Насамперед варто нагадати, що вперше Україна спробувала отримати членство в НАТО понад 65 років тому. У 2020-му Україна отримала статус партнера розширених можливостей. А Указом Президента від 24 лютого 2021 року затверджено Положення про річні Програми співпраці під егідою комісії Україна – НАТО. 

Зараз діяльність НАТО в нашій країні охоплює чимало аспектів. Програми взаємодії стосуються дедалі ширшого кола питань в галузях: науки, екології, боротьбі з інформаційними загрозами. Нижче – деякі аспекти, якими займається НАТО в Україні:

Основний документ, який визначає головні напрями взаємодії нашої країни та Альянсу має назву «Україна - НАТО».  Нині, не будучи членом Альянсу, Україна не може розраховувати на пряму допомогу НАТО. Але як активний партнер вона все ж таки отримає підтримку. Наприклад, Північноатлантичний альянс чітко визначився із позицією щодо агресії Росії, тому Україна отримає важливу дипломатичну та політичну допомогу. Країни НАТО допомагають реалізовувати численні програми в Україні, інформаційну діяльність і протидію гібридному тиску.

Чому НАТО — не ворог?

Про українське сприйняття НАТО поговорили з координатором проєкту «НАТО - територія безпеки» ГО «Інтерньюз-Україна», Членом Правління «Школи медіапатріотів» Артуром Кадельником. 

Як пояснює координатор проєкту, велика частина українців сприймають НАТО через призму російського, інколи, навіть радянського наративу. Тобто для них Північноатлантичний альянс — це ворог по інерції, бо ніби «так завжди було». 

— Так, після Другої світової війни, СРСР разом з країнами Варшавського блоку та НАТО знаходилися в дуже напружених стосунках. Але після розпаду перших двох, багато колишніх соціалістичних країн стали повноправними членами НАТО, — пояснює експерт. — І навіть СРСР, ще в 1954 році, подав заявку на вступ до Північноатлантичного Альянсу, проте отримавши відмову заснував Організацію Варшавського Договору й оголосив НАТО ворожою організацією. Українці рефлекторно та досі знаходяться в цій ще радянській парадигмі «НАТО-ворог».

За словами Артура Кадельникова, таке ставлення є домінуючим в Росії і поширюється через російську пропаганду в Україні, що тільки підживлює цей застарілий стереотип. Насправді, Україна та НАТО співпрацюють у багатьох сферах ще з спочатку дев’яностих, і з кожним роком рівень цієї співпраці тільки росте. 

— Зараз рівень нашого партнерства більший ніж стратегічний. Крім військової сфери, він охоплює розвиток науки, захист навколишнього середовища, боротьбу з пандемією та її наслідками, а також боротьбу з інформаційними загрозами. Звичайно, що при такому рівні співпраці, вступ України до НАТО — це лише питання часу. Саме тому кожному українцю варто трохи більше дізнатися про Північноатлантичний Альянс і відкинути свої стереотипи про цю організацію. 

Що для України означатиме вступ до НАТО?

Про важливість вступу до НАТО наголошують фахівці з політичних та історичних наук. Зокрема, доктор політичних наук Сергій Федуняк каже, що вступ України до НАТО означатиме, що наша держава отримає найвищі гарантії власної безпеки, підкріплені військовими й економічними ресурсами Сполучених Штатів Америки та найпотужніших європейських держав. 

— Історія доводить, що на країну-члена НАТО ще ніколи ніхто не наважувався напасти. Але ми будемо не лише отримувати допомогу від союзників, але й зможемо надавати її самі у разі потреби, оскільки членство у Альянсі дозволить нам суттєво зміцнити Збройні сили, — розповідає експерт. — Вступ до НАТО означатиме прискорення економічного зростання внаслідок зміцнення демократичних інститутів, верховенства права, покращення інвестиційного клімату за рахунок захисту прав інвесторів. Керівництво Альянсу допоможе нашому громадянському суспільству «дотиснути» український правлячий клас і примусити його здійснювати реальні реформи на користь людей, а не їх імітацію. 

Також, на думку Сергія Федуняка, повноправна участь в НАТО означатиме, що Україна остаточно вирвалася з під російського впливу та вже ніколи не буде ресурсом для будівництва імперії

Схожої думки дотримується й доктор історичних наук Ігор Тодоров. За його словами, повноправне членство в Альянсі безпосередньо відповідає національним інтересам України, оскільки політична вага і військова міць НАТО можуть забезпечити її незалежність і територіальну цілісність краще, ніж непевний статус так званої «позаблокової» держави. 

— Країни НАТО є на сьогодні світовими лідерами в галузі високих технологій, у т.ч. й оборонних. Приєднавшись до НАТО, Україна не тільки отримає доступ до цих технологій, а й зможе зробити свій внесок у справу оборони євроатлантичних націй, що додатково підштовхне розвиток нашої науки та промисловості. Союз із передовими націями світу надасть можливість Україні активніше використовувати найсучасніші освітні й інформаційні технології, — пояснює Ігор Тодоров. — Членство в НАТО сприятиме позитивним структурним перебудовам в українському суспільстві, зокрема зміцненню демократії, утвердженню верховенства права, захисту прав людини. Членство України в НАТО відкриє нові економічні перспективи, знизить рівень фінансових ризиків, поліпшить інвестиційний клімат. А це, у свою чергу, сприятиме активізації економічного розвитку, підвищенню добробуту українських громадян. 

Проєкт «НАТО – територія безпеки» підготовлено ГО «Інтерньюз-Україна» за

підтримки Посольства Канади в Україні. Позиція Посольства Канади в Україні та

позиція ГО «Інтерньюз-Україна» може не збігатись з думкою авторів.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up