У Вінницькій області обіцяють побудувати один з найбільших у Європі цукрових заводів. Окрім розмірів та потужностей завод відрізнятиметься сучасними технологіями та власним житловим комплексом для працівників.
Гігант цукроваріння сподіваються здати в експлуатацію до осені 2015 року. Поки що, журналістам був презентований лише проект майбутнього виробництва. Проектом займається польська компанія Wiedeman Polska Projekt.
За словами начальника головного управління економіки Вінницької області Андрія Гижка, мова йде не просто про ще один цукровий завод, а про зміну підходів до цукроваріння.
- Це запровадження західних стандартів у питаннях екології та енергозбереженні, - каже він.
Наприклад, планується, що 75% енергоресурсів, необхідних заводу для роботи, він вироблятиме сам. Енергію планують отримувати з води та внаслідок переробки жому (біогаз). Власна забезпеченість електроенергією складатиме 100%. Вона вироблятиметься когенераційними установками, встановленими на власній теплоелектроцентралі потужністю 20 мВт.
Крім того, для працівників майбутнього підприємства побудують окремий житловий масив, розрахований на 200 осіб. Зокрема, для керівництва заводу передбачається кілька двохповерхових будинків, житловий корпус на 20 квартир (середня площа - 75 м кв.), гуртожиток на 50 місць, гаражі на 20 автівок, присадибні ділянки, дитячий садок, кафе та магазин.
Площа, яку займатиме завод, складе 38 гектарів. А потужності заводу дозволятимуть переробляти 12 тисяч тонн цукрової сировини на добу. Що в свою чергу дасть змогу виробляти більше 180 тисяч тонн цукру на рік. Для порівняння, у 2010 році в усій Вінницькій області виробили близько 300 тисяч тонн солодкого піску.
Збувати майбутню продукцію планують як в Україні, так і за її межами.
Кошторисна вартість проекту - 350 мільйонів доларів. Розрахункова окупність інвестицій, за словами директора департаменту розвитку компанії-інвестора «Кряж» Сергія Панька, складає сім років.
- Але на практиці цей термін може коригуватись і буде залежати від збуту, кількості виробленої продукції тощо, - каже він.
Завдяки застосуванню сучасних та енергозберігаючих технологій - собівартість виготовленої тут продукції буде на 50% меншою, ніж у середньому по Україні.
Як кажуть у компанії - поки що на просторах країн колишнього Союзу, немає жодного подібного заводу. Натомість багато заводів потужністю переробки понад 10 тисяч тонн цукрової сировини на добу у Франції та Німеччині.
У Вінницькій області найпотужнішими досі вважаються Гайсинський та Крижопільський цукрові заводи. Потужність першого складає сім тисяч тонн на добу. Другого - шість тисяч тонн.
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 18 від 1 травня 2024
Читати номер
Anonymous