Монетизація стартувала. Нові моменти в нарахуванні субсидій

Монетизація стартувала. Нові моменти в нарахуванні субсидій
  • У обласному управлінні «Ощадбанку» розказали, що почали відкривати рахунки вінничанам, на які держава зарахує субсидію.
  • Разом з тим змінюється система: обов’язковий платіж скасовано, а гроші з субсидії треба витратити за 90 днів від дати отримання.
  • Водночас в селі Котюжани, що на Вінниччині, люди роками користуються готівкою з субсидії.

У відділенні Ощадбанку на Соборній, 12 березня, посадовці розповіли про особливості нової системи виплати субсидій на комуналку. Про це повідомили у Вінницькій ОДА.

З березня почала діяти ще одна модель монетизації субсидій. Людям, які отримують держдопомогу з грудня 2018 року, почнуть виплачувати субсидії на банківські картки. Пенсіонери отримають субсидію на картку разом з пенсією; всі інші субсиденти — на картку Ощадбанку або через сервіс «Швидка копійка».

За словами начальника обласного управління Ощадбанку Юрія Бокового, ажіотажу в перший день видачі субсидій у відділеннях на Вінниччині немає.

Відео дня

— У першій половині дня відкрито близько тисячі рахунків в банку. Їх відкриваємо безкоштовно. Якщо державна допомога буде нарахована особі й в наступні опалювальні періоди, платежі будуть зараховані на цей же рахунок, — сказав Боковий.

Директор департаменту соцполітики ОДА Наталя Заболотна розповіла про новації в системі субсидій, які прийшли з монетизацією:

  • Скасовано обов’язковий платіж. Людина отримує на руки субсидію та сама додає необхідну суму, щоб повністю оплатити комуналку.
  • Субсидію скасують, якщо за попередній місяць перед виплатою на картку, розмір заборгованості за комуналку був більшим за 340 гривень.
  • Якщо людина протягом 90 днів не витратить субсидію з картки, то гроші повернуть назад, у держбюджет.

А жителі села Котюжани, що за 100 кілометрів від Вінниці, вже декілька років отримують субсидії грошима. Про це повідомили в сюжеті Громадського.

У цьому селі будинки опалюють дровами, які купують за гроші з субсидії.

— Оформити дуже просто. Записуємося в сільраді. Не всі одразу, по 40 людей за один місяць. І потім пошта носить по домах субсидію готівкою, — казала жителька села Тамара.

Сільський голова Микола Арнаут розказав, що борги за комуналку в селян за час дії такої монетизації не збільшилися.

Землевпорядник Марія П’ясецька розказала, що загалом в селі отримують субсидію 207 людей, на загальну суму 479 тисяч гривень. Казала, що витрачають гроші не тільки на комуналку, а й на інші, побутові потреби.

Довідка

За даними Вінницької ОДА, близько 259 тисяч домогосподарств отримують субсидію. Готівкова форма монетизації зачепить майже 164 тисяч домогосподарств, 40 тисяч з них — у Вінниці.

Із загального числа субсидіантів 110 тисяч - пенсіонери, які отримують державну допомогу разом з пенсією через пенсійний фонд («Укрпошту», або обраний пенсіонером банк), решта – громадяни, які отримають субсидію через Ощадбанк.

Нагадаємо, пенсіонерам у Вінниці почали оформлювати е-квитки

Читайте також:

Фото: архів «20хвилин»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Виктор Сухоруков

    На Украине хотя бы субсидии платят, а в России пенсионеры по помойкам лазят, что б прокормить себя. Сам видел как бабуля

    вчера возле Пятерочки рылась в помойке.

    Ols Kat reply Виктор Сухоруков

    Зачем ты ездил к агрессорам?

    Krot reply Виктор Сухоруков

    "В Україні", правильно, троль запорєбріковий.
  • Роман Сторов

    Кожень день приходиться помічати одну й туж сіру картину, де люди пенсійного віку стоять величезними чергами, щоб отримати ці копійки, і то частина зних не встигає отримати коштів із за брак часу,  та обслуговуючого персоналу. Скільки ж це може продовжуватись?
  • Калініченко Вікторія

    Прикро що люди вимушені вникати в усі перипетії нарахування та монетизації, адже цивілізований шлях - це можливість заробити та оплатити необхідні послуги.   Які б зусилля влади не були в цьому питання, а допоки не буде робочих місць економіка не працюватиме, так і ходитимемо по світу з простягнутою рукою
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up