Пенсії вінничан у 2019 році. Кому та як збільшать виплати

Пенсії вінничан у 2019 році. Кому та як збільшать виплати
Цього року збільшився стаж для виходу на пенсію. Аби піти на відпочинок у 60 років, треба мати не менше 26 років стажу
  • Цей рік принесе пенсіонерам кілька етапів підвищення пенсій.
  • Деякі з них отримають підвищені виплати вже у січні. Усім піднімуть пенсії 1 березня, 1 липня, 1 грудня.
  • І хоча зростання відбудеться всього на кілька десятків гривень, на виплати пенсій тільки у січні запланували більше  мільярда гривень

Цього року продовжується пенсійна реформа. Зокрема, її два головних принципи — індексація пенсій та збільшення страхового стажу.

Військовим пенсіонерам вже збільшили пенсії на 25%, пенсіонерам МВС почнуть платити збільшені виплати за 2016-2017 роки. У цивільних пенсіонерів пенсії підвищуватимуться у кілька «хвиль».

Про зростання пенсій, страхового стажу та запуск накопичувальної системи поговорили із заступницею начальника обласного управління Пенсійного фонду Ларисою Дикою.

Відео дня

Військові та цивільні пенсії

Кому підвищать пенсії цього року?

— На 25% зросли пенсії військових пенсіонерів та пенсіонерів силових структур, що було затверджено Постановою уряду №103. Усього в нас військових пенсіонерів та пенсіонерів МВС 21 765 людей.

Відповідно до цієї постанови пенсіонерам-військовослужбовцям з 1 січня 2018 року були проведені перерахунки пенсій, але доплата до пенсій  їм виплачувалась в розмірі 50% місячного підвищення, а з 1 січня 2019 року — таке підвищення збільшується ще на 25%. І ще на 25% зростуть їх пенсії з 1 січня 2020 року.

Для пенсіонерів МВС трохи інакше: перерахунок пенсій зробили з 2016 року, але підвищену суму розпочали виплачувати тільки з січня 2018-го. Залишилися, відповідно до Постанови уряду, виплати за 2016 та 2017 роки. І з 1 січня 2019 року вони будуть отримувати ці кошти в розмірі 50% від розміру підвищення. Це доплати до їх основних пенсій, що були збільшені з 1 січня 2018-го.

А як зростуть пенсії цивільних?

— Від початку 2019 року мінімальна пенсія зросла для тих пенсіонерів, яким вже виповнилося 65 років і чий страховий стаж перевищує 30 років (для жінок) і 35 років (для чоловіків). Їхня пенсія прив'язана до мінімальної зарплати, а саме 40% від розміру «мінімалки».

Тож як тільки зростає мінімальна зарплата, тоді зростає рівень мінімальної пенсії. З 1 січня мінімальна заробітна плата становить 4173 грн, відповідно 40% від неї – 1669 гривень.

Така кількість пенсіонерів становить 114 тисяч вінничан, середній розмір збільшення 156 гривень. Пенсіонери почнуть отримувати свої виплати за січень з 4 до 25 числа на рахунки в банках або поштою. При тому на виплати пенсій у січні заплановано витратити 1 мільярд 85 мільйонів гривень.

Чи збільшився страховий стаж для виходу на пенсію?

— З початку цього року збільшився страховий стаж для виходу на пенсію. Аби вийти на заслужений відпочинок у 60 років, чоловіки та жінки повинні мати мінімум 26 років страхового стажу.

Ті, чий стаж не дотягує до цього показника, проте перевищує 16 років, зможуть виходити на пенсію в 63 роки. Люди, що мають стажу не менше 15 років, вийдуть на пенсію в 65. З кожним роком цей показник буде зростати, поки у 2028-му не складе 35 років.

Тому кожна людина, яка розпочинає свою трудову діяльність, повинна потурбуватися, щоб її робота була офіційною.

Автоматичний перерахунок

Запроваджують «осучаснення» пенсій. Що це?

— Урядом заплановано «осучаснення» пенсій за новою формулою 1 березня 2019 року.  Хоча в самому законі «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», у 42-й статті, це «осучаснення» називається індексацією. Вона буде проводитися щороку. І не вказано конкретної дати індексації.

Будуть підвищувати не пенсію, а розмір зарплати, з якої нараховувалася ця пенсія. І її будуть збільшувати на суму, в якій враховані 50% зростання від рівня інфляції і 50% зростання середньої зарплати в Україні за минулий рік.

На скільки зростуть пенсії після березневої індексації?

— Ще до кінця невідомо, бо тільки в лютому будуть дані про рівень інфляції та середньої зарплати за 2018-й. Але у Мінсоцполітики озвучували інформацію, що пенсії зростуть на 17%.

Але порядку перерахунку ще немає, його визначатиме Кабінет міністрів України відповідним нормативним актом. Точно відомо, що пенсіонерам не потрібно буде звертатися до нас — перерахунки пенсій буде здійснено автоматично.

Але це ж не останнє зростання?

— З 1 квітня буде перераховано пенсії працюючих пенсіонерів. Їм врахують додаткові роки страхового стажу, які вони заробили після виходу на пенсію. Уперше ми так робили у 2018-му. Це ми робитимемо без звернення пенсіонерів, бо отримуємо дані про кожну працюючу людину від фіскальної служби.

У липні та грудні зростає рівень прожиткового мінімуму. І ті пенсії та додаткові виплати, які прив'язані до прожиткового мінімуму, також зростають: з 1 липня – до 1564 гривні, з 1 грудня – до 1638 гривень. Це є мінімальною пенсією також для тих пенсіонерів, які не мають достатнього страхового стажу.

Відклали накопичувальну систему до 2020 року

У пенсійній реформі, яку прийняли в жовтні 2017 року, йшлося, що змінюється пенсійне забезпечення. З’являються два додаткових рівні, яких, за законом, стало три:

1. Солідарний, за яким з офіційно працевлаштованих стягують 22%, які йдуть на виплати нинішнім пенсіонерам.

2. Накопичувальний. Кожна працююча людина або роботодавець обов’язково відкладає на пенсію частину зарплати. У перший рік на вашу майбутню пенсію стягнуть 2% від річної зарплати, і цей відсоток зросте до семи в 2024 році. При цьому, в Україні продовжить діяти солідарна пенсійна система.

3. Система недержавного пенсійного забезпечення. Це недержавні пенсійні фонди, куди можна відкладати гроші добровільно.

Але накопичувальна пенсійна система так і не запрацювала.

— Її старт мав відбутися 1 січня 2019 року. Але в листопаді 2018-го уряд запропонував Верховній Раді відтермінувати запуск накопичувальної пенсії до 1 січня 2020 року, адже не були прийняти всі необхідні підзаконні акти для запуску системи, — сказала заступниця начальника обласного управління Пенсійного фонду Лариса Дика.

Читайте також:

Головне фото з архіву «20хвилин».

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Галя

    Когда страна продает что-то дорогое на экспорт, есть деньги на пенсии... а у нас одна пищевая промышленность и торговля...
  • Задунайский Торонтуй

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up