Нові зарплати, тарифи та правила, що почали діяти з 2019 року

Нові зарплати, тарифи та правила, що почали діяти з 2019 року
Мінімалка 4170, штрафи для нерозмитнених євроблях, підвищення пенсій та страхового стажу для виходу на пенсію — це лише частина тих «новинок», які принесе нам цей рік.
  • Вдихніть глибше. У 2019 році зростають мінімальна зарплата та пенсія, вводять пеню на комуналку, а медреформа зачепить діагностику пацієнтів. Що принесе цей рік для наших гаманців? Про зарплати і пенсії, про нові тарифи та новини для власників «євроблях»

Склали список масштабних змін, які відчують вінничани у 2019 році. Серед них і приємні, і не дуже. Але про них варто знати, бо деякі новації почали працювати у першу хвилину 2019 року. І почнемо з грошей.

Зарплати та пенсії

Мінімальна зарплата з 1 січня складає 4170 гривень. А от у поліцейських мінімальна зарплата складатиме 9,2 тисячі гривень, а мінімальна зарплата рятувальників ДСНС — 9 тисяч гривень, грошове забезпечення солдата — не менше 10 тисяч гривень.

Відео дня

Крім того, мінімалка 4170 гривень вплинула і на зростання середньої зарплати, яку встановили на рівні 10100 гривень по Україні.

Щороку, 1 березня, пенсіонерам осучаснюватимуть пенсії. Їх будуть збільшувати за формулою: рівень мінімальної пенсії помножать на 50% від зростання рівня інфляції та на 50% від зростання рівня середньої зарплати. Якби таке збільшення зробили просто зараз, то мінімальна пенсія з 1497 гривень зросла до 1677 гривень.

А от військовим пенсіонерам чекати на 1 березня не треба. Їм підвищили пенсії на 20% вже з 1 січня.

Усім, кому виповниться в 2019 році 60, потрібно ретельно рахувати страховий стаж. Адже за правилами, які були прийняті в пенсійній реформі 1 жовтня 2017 року, вийти на заслужений відпочинок зможуть люди, які мають не менше 26 років страхового стажу.

Ще одна новація 2019-го: запуск накопичувальної пенсійної системи. У перший рік на вашу майбутню пенсію стягнуть 2% від річної зарплати, і цей відсоток зросте до семи в 2024 році.

Для прикладу, робітник, що заробляє мінімальну зарплату 4170 гривень, до виходу на пенсію в 60 років може накопичити 111 тисяч 566 гривень. При цьому, в Україні продовжить діяти солідарна пенсійна система, за якою з офіційно працевлаштованих стягують 22% на виплати нинішнім пенсіонерам.

Медицина та освіта

Досі не обрали сімейного лікаря? А дарма. Бо з липня 2019 року отримаєте нові послуги, за які платить держава. Це 54 діагностичні та лікувальні послуги за направленням сімейного лікаря, терапевта або педіатра. Серед них шість видів УЗД, мамографія, біопсія та нескладні операції на шлунку, трахеї, бронхах тощо.

Дефіцит лікарів та вчителів у селах держава береться вирішувати добре забутими методами. Абітурієнти, які хочуть вступити у виш на спеціальності «Педагогіка» або «Охорона здоров’я», матимуть вибір: йти за загальним конкурсом або поза чергою. Якщо оберуть другий варіант, то повинні укласти договір зі школою або медзакладом в селі, що після навчання відпрацюють три роки там.

Тарифи та субсидії

У Вінниці почав діяти новий тариф на опалення та гарячу воду. Для споживачів КП «Вінницяміськтеплоенерго» ціна:

  • на гарячу воду — 90,1 грн за куб (з рушникосушильниками); 83,27 грн за куб (без рушникосушильників).
  • на опалення — 1375,27 грн за 1 Гкал (якщо є лічильник тепла) або 35,24 гривні за квадратний метр (якщо лічильників тепла немає).

З початку цього року енергопослуги вінничанам надають дві різні компанії: «Вінницяобленерго» тепер займається виробництвом і розподілом, а товариство «Енера Вінниця» (відокремлена частина обленерго) — продаватиме електроенергію.

Для споживача це значить: буде 2 договори – про надання послуг з розподілу і про постачання електроенергії. У платіжці тепер буде два окремі рядки: за послуги розподілу і за послуги постачання електроенергії. Але на тариф поки що це не вплине.

Цієї весни знов зросте ціна на газ. Із 1 травня будемо платити 9,85 гривні за 1 куб. А з 1 січня 2020 року вже будемо платити 12,3 гривні за 1 кубометр газу! У той же час, «Нафтогаз» зменшує вартість блакитного палива для промисловості. Якщо у листопаді 2018-го промислові споживачі платили 12,115 гривні за 1 куб, то з 1 січня цього року — 9 гривень за кубометр.

Цього місяця субсидії даватимуть грошима: уряд запровадив повну монетизацію у три етапи: з 1 січня гроші отримають субсидіанти, що вперше звернулися за держдопомогою, з 1 травня — усі домогосподарства, які користувалися субсидією протягом опалювального періоду, а з 1 жовтня субсидію грошима даватимуть всім, хто має на це право.

Гроші нараховуватимуть на рахунок в «Ощадбанку», що автоматично відкриють для всіх отримувачів субсидій. Кожного місяця банк повідомлятиме через SMS, який розмір субсидії та скільки потрібно буде заплатити за комуналку. Банк контролюватиме і витрати грошей з субсидій. А у кінці опалювального періоду залишок з держдопомоги можна забрати собі.

Нові штрафи

У травні цього року введуть штраф за прострочку оплати комуналки. Якщо сплатили пізніше 20-го числа кожного місяця, то буде нараховуватиметься пеня — 0,01% за кожен день прострочки. Але максимальний розмір пені не може перевищувати 100% боргу.

А на деякі комунальні послуги вводять ще й абонентську плату, яка запрацює також з травня 2019 року. Так, максимальна абонплата на тепло, гарячу воду становитиме 43 гривні, на холодну воду — 37,6 гривні, на вивезення сміття — 16,1 гривні.

У той же час, вінничани зможуть вимагати перевірку якості наданих комунальних послуг. Це стосується послуг з постачання тепла, гарячої і холодної води, вивезення відходів, управління багатоквартирним будинком. За неякісні послуги постачальники будуть виплачувати компенсацію. Новація запрацює з 1 травня.

Хуліганам в школах буде непереливки: за цькування (булінг) однокласників їхні батьки можуть отримати немалий штраф — 850-3400 гривень. Заяву про булінг можна буде подати до поліції, де складуть протокол і передадуть його до суду, що і притягне батьків чи опікунів хулігана до адміністративної відповідальності.

Протягом півроку запрацює система фото та відеофіксації на дорогах України. За порушення ПДР власники авто отримуватимуть «листи щастя» зі штрафами на свій поштовий ящик.

Новації зачеплять і власників нерозмитнених авто на іноземній реєстрації — «євроблях». Якщо вони до травня не розмитнять свої машини, то почнуть отримувати штрафи — від 17 000 до 170 000 гривень, залежно від терміну прострочки.

Читайте також:

Фото в матеріалі з архіву «20хвилин»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (30)
  • Інна Кокарева

    Залишається лише один варіант - тікати з цієї країни, бо здохнемо з голоду, а те бидло при владі все одно ніколи не вигнати. І страти на них, на цю країну, тут ніколи не буде, не було порядку. Заї..ли вже .

    Антон Петров reply Інна Кокарева

    Тикайте, тикайте... Будете как негры в европе. В стране навести порядок ума не хватает и кишка тонка, вот и поехали по свету.
    Стыдно, гражданка Кокарева, стыдно!

    Задунайский Торонтуй reply Інна Кокарева

    Я это еще 20 лет назад понял. Надежда еще жила когда уехал, а может я ошибаюсь? Увы, не ошибся.
  • Luydmila Slobodyanyuk

    все для людей
  • Ангелина Анг

    ...
  • Антон Петров

    Вот теперь думайте чего натворили в 2013 - 2014. Аукнется вам еще не раз.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up