Субсидії грошима. Хто, де і як їх отримає?

Субсидії грошима. Хто, де і як їх отримає?
Пенсіонери отримають готівку з субсидії разом з пенсією. А інші люди — у відділеннях Ощадбанку або на банківські картки
  • З березня стартує монетизація субсидій. Їх даватимуть «живими» грошима на руки, а люди самостійно будуть розраховуватися за комуналку.
  • У «Ощадбанку» дали роз’яснення як отримати субсидію готівкою.
  • Утім, експерт вважає, що люди не будуть економити гроші з субсидії, бо це їм тільки нашкодить.

З цього року запустили монетизацію субсидій. Тобто, люди почнуть отримувати субсидію готівкою, на руки. Першу модель, яка почала діяти з 1 січня 2019 року, детально описували у цьому матеріалі.

Кабмін запровадив ще й другу модель монетизації субсидій. Вона стартує у березні. За нею вінничани, яким було призначено субсидію до 31 грудня 2018 року, зможуть отримати її готівкою, на руки. Люди самостійно мають заплатити цими грошима за комуналку.

На думку урядовців головний зиск в тому, що домогосподарство може одразу використати залишок з субсидії. Для прикладу, якщо родина щомісяця отримує субсидію в розмірі 1600 гривень, а платіжка за лютий прийшла на 1100 гривень, то 500 гривень залишиться на потреби цієї сім’ї.

Відео дня

Уряд визначив, що ці гроші будуть надходити через Ощадбанк. У фінансовій установі розповіли як можна буде отримати субсидії на руки.

Для субсидіантів-пенсіонерів

Пенсіонери будуть отримувати кошти з субсидії разом з пенсією — на пенсійну картку свого банку. Тим, у кого немає картки, субсидію разом з пенсією доставить «Укрпошта».

Як зазначили у банку, пенсіонерам не потрібно додатково реєструватися для отримання субсидії. За порядком, який визначений у постанові Уряду, субсидію будуть давати на руки разом з пенсією, що має надійти до 4 числа кожного місяця.

Для усіх інших субсидіантів

Люди, які не є пенсіонерами, будуть отримувати гроші з субсидії в Ощадбанку. Перерахунок буде грошовим переказом через систему «Швидка копійка» (гроші можна буде забрати у відділенні банку - авт.) або на поточні рахунки, відкриті в Ощадбанку (гроші можна буде зняти через банкомат - авт.). Якщо людина вже має поточний рахунок в Ощадбанку, то субсидію автоматично зарахують саме на цей рахунок.

Банк повідомить у SMS про її надходження (за умови активованої послуги SMS-банкінгу). Якщо у отримувача субсидій немає рахунку в Ощадбанку, тоді Міністерство соцполітики надішле лист «Укрпоштою» про суму призначеної субсидії та механізм її виплати через банк.

При отриманні першої субсидії в грошовій формі через систему «Швидка копійка» субсидіанту буде запропоновано відкрити поточний рахунок. Так, людина отримуватиме SMS про подальші субсидії, а гроші з неї можна буде зняти у будь-якому банкоматі. І також платити ними за комуналку через онлайн-банкінг «Ощад 24/7».

Для отримання готівки з субсидії у відділенні Ощадбанку потрібні лише паспорт та ідентифікаційний код. Перерахунок почнеться з 12 числа кожного місяця. 

Додаткові роз'яснення про монетизацію у розділі «Субсидії» на сайті банку.

Будуть економити — потім отримають малу субсидію

Олександр Сергієнко, директор центру «Інститут міста»

— Сумніваюсь, що люди зможуть заощаджувати. Півтори тисячі гривень (середній розмір субсидії по Україні - авт.), звичайно, гарна цифра. Але реально дуже багато сімей отримують значно менше. Такі великі суми можуть бути лише для тих домогосподарств, які опалюють газом. Грубо кажучи, 1,5 тисячі гривень отримають ті домогосподарства, які спалюють за сезон 2,5 тисячі кубів газу. Тому наразі сума обіцяних виплат викликає недовіру.

Жодних стимулів до заощадження немає, тому що розмір субсидії має не фіксований характер, а змінний. І якщо заощадили в цей опалювальний сезон, то в наступний порахують меншу субсидію. Вона розраховується за формулою, в якій враховане споживання за минулий період. Сенсу заощаджувати немає.

Тому монетизація має сенс лише тоді, коли сума субсидії незмінна. Тоді є стимул заощаджувати (експерт давав коментар сайту «Слово і діло»).

Довідково

За даними міського департаменту соцполітики, близько 40 тисячі домогосподарств у Вінниці отримають субсидію готівкою на загальну суму 55 мільйонів 800 тисяч гривень.

З них майже 24,5 тисяч домогосподарств отримають держдопомогу одночасно з виплатою пенсії та 13,3 тисячі сімей — через «Ощадбанк». За лютий буде перераховано на облікові записи 824 домогосподарств субсидії на загальну суму 1,7 мільйона гривень.

Щодо реєстрації для відвідування відділення та механізму отримання виплат потрібно звертатись до Контакт-центру Ощадбанку, за телефоном 0 800 210 800 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по території України).

Читайте також:

Фото в матеріалі: архів «20хвилин», фб-сторінка Олександра Сергієнка

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:55 У Тульчині п'яний водій хотів відкупитися від поліції та не вийшло 12:05 Де смачно пообідати на Замості: огляд бізнес ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:24 У Вінниці виявили витік нечистот у річку Південний Буг photo_camera 10:02 Майже рік медики боролися за його життя. Вінниця прощається з Героєм Дмитром Ковальовим Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 09:51 Вночі збили дев'ять «шахедів», а на фронті за добу відбулося 104 бойових зіткнення 08:49 Сьогодні з іменинами вітаємо Ірину та Галину. Історія, заборони та прикмети 16 квітня 08:10 У пошуках школи англійської мови для своєї дитини? Зверніть увагу на огляд кращих шкіл Вінниці (партнерський проєкт) 08:00 Вакансії в Україночка, Грош, Green cool та 89 актуальних пропозицій роботи у Вінниці 21:01 Що варто знати про кліщів? У МОЗ розповіли, як вберегтися 20:14 Писанкарство на Поділлі: які орнаменти переважали у наших предків 19:43 Чи є денні стаціонари у вінницьких лікарнях, і чи платні в них послуги? Ми дізналися 19:05 Як обрати «свого» фахівця з психічного здоров'я: поради від ветеранського простору 18:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 18:12 У Вінниці врятували пацієнтку від раптової серцевої смерті play_circle_filled 18:01 Оперативне командування «Захід» очолив генерал Шведюк. Він уроджениць Шаргородщини photo_camera 17:33 Небезпечні вчителі: у Вінниці інструктори навчали водінню без документів та п'яними 16:31 «Інструктор не попередив, що в РПГ знято запобіжник». Непроста історія незрячого воїна-добровольця 16:20 Альпійські шале як вдала інвестиція: 22% річних в євро (Новини компаній) 16:04 Молодь Вінниці запрошують на майстерклас з соломоплетіння
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up