Пенсіонерам почали оформлювати е-квитки. А коли іншим?

Пенсіонерам почали оформлювати е-квитки. А коли іншим?
Пенсіонери, що прописані у Вінниці, отримають картки першими. Для пільговиків це безкоштовно, а от всім іншим — доведеться платити
  • З березня почали збирати документи на «Муніципальну картку вінничанина», якою можна буде платити за проїзд у міському транспорті.
  • Нині її оформляють тільки пільговикам-пенсіонерам. Які потрібні документи, куди звертатися та коли запрацює вся система?

У приміщенні колишнього Нацбанку на Соборній, 36 розташувалися працівники КП «Вінницякартсервіс». Це підприємство відповідає за впровадження електронного квитка, завдяки якому увесь громадський транспорт Вінниці переведуть на безготівкову оплату. І з вівторка, 5 березня, тут почали оформлювати е-квитки («Муніципальні картки вінничанина») пенсіонерам.

Як у «Прозорих офісах»

У перший день оформлення заяв на першому поверсі побачили кілька десятків людей, Вони згуртувалися біля офісу, щоб подати заявки на нові картки.

— Прийшла сюди за карткою, бо побачила рекламу по телевізору. Нині ми їздимо у громадському транспорті по пенсійному посвідченні, яке, як я чула, діятиме до 1 серпня. А далі по електронному квитку треба їздити. Бо якщо цього не зробимо, то доведеться платити за свій проїзд. При тому, що в мене пенсія 1500 гривень, — розказала пенсіонерка Світлана Полінейчук.

Відео дня

Принцип дії центру обслуговування «Вінницякартсервіс» аналогічний «Прозорим офісам»: люди записуються в електронну чергу, отримують талон та заходять, коли буде їхнє число на табло.

При тому пенсіонерам потрібно мати при собі паспорт, ідентифікаційний код, пенсійне посвідчення. Їх документи опрацьовують шість фахівців.

— Зараз ми у першу чергу обслуговуємо пенсіонерів, які мають право на безоплатний проїзд. Адже у Вінниці близько 80 тисяч людей саме цієї категорії, — розказав керівник центру обслуговування Олег Дорош. — Людину на місці фотографують, вносять дані в анкету-заяву на картку. Через два місяці людині на контактний номер телефону або електронною поштою приходить повідомлення, що муніципальна картка вже готова, її можна забрати.

Пенсіонери — перші

Директорка КП «Вінницякартсервіс» Катерина Бабіна розказала, що пенсіонери зможуть і надалі їздити за своїм пенсійним посвідченням.

— Пенсіонерам не варто поспішати: за новою системою вони почнуть їздити з 1 жовтня. А до того часу діятиме і як традиційні пенсійні посвідчення, так і «Муніципальні картки вінничанина». Першу картку даватимуть пільговикам безкоштовно, а за виготовлення дублікату доведеться заплатити,  — казала Бабіна.

Вона додала, що з квітня картки почнуть оформлювати й у приміщеннях управляючих компаній (колишніх ЖЕКах - авт.).

— А вже з понеділка (11 березня) можна буде записати в чергу на офіційному сайті: et.vn.ua, де людина зможе обрати дату і час прийому, — розповіла директорка. — З травня почнемо збирати заявки на персоніфіковані картки від школярів, студентів за місцем їх навчання. Тоді ж прийматимемо заявки і від інших вінничани, які не мають пільги, але хочуть мати персоніфіковані картки.

Переваги вінницьких карток

А як бути іншим людям, які не є пільговиками? З появою валідаторів (пристроїв для зчитування карток - авт.) можна буде заплатити за проїзд у транспорті банківською карткою з чіпом, смартфоном через NFC, «Муніципальною карткою вінничанина».

Навіть після 100% запуску е-квитка можна буде платити готівкою. Продовжать працювати кондуктори, що стануть ще й консультантами: пояснюватимуть пасажирам як користуватися валідатори.

Буде два види «муніципальних карток» — персоніфікована та неперсоніфікована.

Персоніфікована картка матиме фото, дані власника та персональний електронний гаманець. Її перевага у тому, що всі дані та суму грошей у гаманці можна буде відновити в разі втрати картки.

Неперсоніфіковану картку без даних власника, можна буде придбати у 550 точках продажу — кіоски «Преса», відділення «Укрпошти» та інші заклади поблизу зупинок громадського транспорту. Такі картки матимуть електронний гаманець. Поповнити його можна у місцях продажу карток, на офіційному сайті підприємства (et.vn.ua) та у мобільному додатку (ще у розробці).

Скріншот з сайту et.vn.ua

— Власники муніципальних карток матимуть перевагу: після сплати за проїзд в першому муніципальному транспорті можна буде протягом 30 хвилин безкоштовно пересісти в інший транспорт, — сказала директорка «Вінницякартсервіс» Катерина Бабіна. — Для прикладу, якщо пасажир з Київської у центр проїхав за 15 хвилин, то людина матиме ще 15 хвилин для поїздки у трамваї чи іншому виді транспорту. Але цей тариф не діятиме на поїздки в маршрутках.

Муніципальну картку продаватимуть за собівартістю — 60 гривень. Пільговики отримають безкоштовно. Але якщо втратять свою першу картку, то за виготовлення дублікату платитимуть повну вартість.

Коли запрацює система

Чеська компанія «Мікроелектроніка» привезла у Вінницю третину від загальної кількості обладнання. Загалом має бути близько 3500 валідаторів, біля 700 бортових систем, 50 інформаційних табло, близько 600 POS-терміналів для поповнення карток, серверне обладнання, допоміжне кріплення.

Катерина Бабіна, директорка КП «Вінницякартсервіс»

— За графіком розпочнемо тестування системи з 15 квітня. Валідатори, бортові системи будуть встановлені на шести одиницях муніципального транспорту — трамваї, автобуси, тролейбуси. Тест триватиме до кінця травня, — сказала Бабіна.

Паралельно цьому процесу фахівці будуть монтувати валідатори на усьому міському транспорті. У червні буде 100 одиниць транспорту з приладами, у липні — 200 одиниць, протягом серпня-вересня — увесь громадський транспорт та маршрутки мають бути обладнані валідаторами.

Повноцінний запуск системи запланований на жовтень 2019 року. Але увесь наступний 2020 рік буде тестовим, і у транспорті можна буде надалі платити за проїзд готівкою.

Електронний квиток у вінницькому транспорті впроваджують за кошти Європейського банку реконструкції та розвитку — 5,5 мільйона євро та один мільйон євро з бюджету Вінницької міської ОТГ.

Довідково

Центр обслуговування КП «Вінницякартсервіс» знаходиться на Соборній, 36 (колишнє приміщення Нацбанку).

Графік роботи: понеділок-п’ятниця, з 9:00 до 17:00, без перерви.

Телефон: 0-800-330-155

Сайт: http://et.vn.ua

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (17)
  • fank franko

    Повна і абсолютна дурня.В постанові Кабміну йде мова про монетизацію пільг а не про персоніфікацію.У "картсервісі" на моє питання ,чи можу я їздити,як гарантує держава,по пенсійному посвідченню а не по Е квитку,мені відповіді не дали!Як громадянин України я категорично проти тотального контролю держави за моїм пересування по цій державі!Підкажіть,хто ,де і яким чином вирішує ці питання у Вінниці?
  • Грицько Штахета

    Тож цейго... хлопці... які ще муніципальні картки?? ви ж запровадили можливість платити з телефону за проїзд, договори з приматбанком підписували, додаток спіціяльний зі сканером коду розробляли рік, тестували, наліпки ліпили так, що їх просканувати тільки в пустому тролейбусі можна... Чи то був розпил грошей? Чи це - розпил грошей? Чи обидві ці штуки - розпил грошей?
  • Галя

    Як послуга для тих, хто губить посвідчення, це гарно. Але взагалі це транжирення грошей. Тупо розпилюють. Бо найшлась бідна родичка Катя бабіна, якій потрібна була роботка))))
  • Галя

    Так діло в тому, що в інших містах нічких карток не видають. В закону, який зобов'язує ті картки видавати, візьмемо який-небудь хутір Гукливий у горах. Раз в місяць бабці їздять на електричці продавати в Мукачево гриби, варення, верес і т.д. От їхня сільрада ті картки буде робить? Але якщо хоча б один район чи сільрада не видасть картки, то ніякого права забороняти пенсіонерам їздити без картки немає ПО ДІЮЧИХ ЗАКОНАХ! То начорта тоді картеи?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover коштувала «каскадерам» лише штрафу й протоколу photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up