Місяць чудес та подарунків. Які свята приніс нам грудень?

Місяць чудес та подарунків. Які свята приніс нам грудень?

Розпочався перший зимовий місяць. Він повен свят, значущих дат та передноворічної метушні.

Вихідні

Цього місяця на українців очікують 10 вихідних та 21 робочий день.

Так, додатковими вихідними буде 25 грудня та 30-31 грудня. Останні два дні доведеться відпрацювати 21 і 29 грудня, але ці дні будуть на годину скорочені.

Відео дня

Свята та дати грудня

5 грудня – День працівників статистики, національне професійне свято працівників статистики. Дата для проведення цього дня пов'язана з початком проведення у 2001 році першого Всеукраїнського перепису населення.

6 грудня – День Збройних сил України. Цього дня заведено вітати військовослужбовців; у багатьох містах проводять урочисте покладання квітів до могили Невідомого солдата, божественну літургію, збори в армії. Свято не є неробочим днем.

7 грудня відзначають Міжнародний день цивільної авіації і День місцевого самоврядування в Україні.

8 грудня, у день, коли померла католицька черниця, засновниця доброчинних місій мати Тереза, в усьому світі відзначають Міжнародний день благодійництва. Свято заснували з метою привернути увагу суспільства до проблем тих, хто потребує допомоги, до волонтерської та благодійної діяльності.

9 грудня за ініціативи ООН відзначають Міжнародний день боротьби з корупцією. В Індексі сприйняття корупції від Transparency International за 2018 рік Україна посіла 120-те місце серед 180 країн. Незважаючи на те що країна покращила свої показники і піднялася на десять позицій, є з чим (і з ким!) боротися. Тому про цей день не слід забувати.

10 грудня в 1948 році Генеральна асамблея ООН ухвалила Загальну декларацію прав людини. Починаючи з 1950 року, цього дня відзначають День прав людини. Також 10 грудня поки неформально, але традиційно відзначають Всесвітній день футболу.

11 грудня святкується Міжнародний день гір. В ОНН зазначають, що добробут близько половини населення планети залежить від водних, продовольчих та енергетичних ресурсів, які містять гірські масиви, пише 112. Але всі вони перебувають у небезпеці через зміну клімату, деградацію земель, надмірну експлуатацію і стихійні лиха.

Ще 11 грудня відзначають Всесвітній день хворого на бронхіальну астму.

12  грудня - День сухопутних військ України. Його було встановлено в 1997 році указом другого президента Леоніда Кучми і відтоді щороку відзначають 12 грудня.

14 грудня – День ліквідатора, або День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Офіційного статусу ця дата набула 10 листопада 2006 року, коли президент Віктор Ющенко підписав відповідний указ.

15 грудня в усьому світі відзначають Міжнародний день чаю. В Україні в цей день також відзначають День працівників суду.

17 грудня – День працівників державної виконавчої служби.

За пропозицією ГА ООН, 18 грудня 2000 року було запроваджено Міжнародний день мігранта. ГА наголошує на необхідності вжиття подальших заходів для забезпечення дотримання прав людини та основних свобод всіх мігрантів. За даними ООН, тільки у 2018 році по всьому світу загинуло близько 3,4 тис. мігрантів і біженців. 

19 грудня – день, який у дитинстві здавався магічним. Коли ставиш свої черевики за двері, лягаєш спати, а вранці знаходиш у них подарунки. День святого Миколая присвячений одному з найбільш шанованих святих у християнстві, прообразом якого став грецький єпископ Мирлікійський. Він, отримавши багату спадщину після смерті батьків, віддав усе своє майно бідним.

В усьому світі 19 грудня також відзначають Міжнародний день допомоги бідним, а в Україні ще й День адвокатури.

20 грудня відзначають Міжнародний день солідарності людей. Свято було проголошено ГА ООН в резолюції, присвяченій проведенню першого Десятиліття ООН з боротьби за ліквідацію бідності.

22 грудня - професійне свято всіх працівників енергетики та електротехнічної промисловості. Це день всіх тих, хто коли-небудь був причетний до створення та обслуговування енергетичних систем.

25 грудня до будинків християн західного обряду (католики, протестанти та ін.) приходить свято Різдва Христового, яке ще називають католицьким Різдвом. В Україні з 2017 року католицьке Різдво офіційно стало державним святом.

26 грудня День подарунків, а 28 грудня - Міжнародний день кіно.

У ніч з 31 грудня на 1 січня українці відзначатимуть Новий рік.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up