Колишній начальник управління екології та охорони навколишнього середовища Олена Яворська оголосила... війну

Колишній начальник управління екології та охорони навколишнього середовища Олена Яворська оголосила... війну
"Глобального потепління" в управлінні екології та охорони навколишнього середовища у Вінницькій області так і не передбачається. "Вітер перемін" у тих коридорах дує кожного дня, а пристрасті цього тижня взагалі вирують ураганом. Нагадаємо, що все почалось ще 26 квітня, коли без присутності працівників колективу, київські посадовці представили нового начальника обласного управління охорони навколишнього природного середовища Дмитра Бабича.

Попередній керівник управління Олена Яворська не здається, каже що "це її війна". І називає чудом те, що у кабінеті - "наглухо закритому на три дні" вижили сто вазонів. Дивного немає лише у природі чиновницької війни - почався  злив компромату.
Так, Олена Яворська стверджує, що кадрові зміни в управлінні зав'язані на бізнесових інтересах. На підтвердження вона продемонструвала документи, які, за її словами, свідчать про причетність нового начальника і його родини до діяльності підприємницьких структур, що припустилися низки порушень природоохоронного законодавства. За наявними у пані Яворської документами, "Вінспецпостач" неодноразово зверталася до облдержадміністарції з проханням надати можливість використати бюджетні гроші для знищення пестицидів. Мова йде про суму 20 мільйонів гривень, уточнює пані Яворська.
- При цьому дозвільні документи не оформлялися, - наголошує Олена Яворська. -  Тому ми звернулися до прокуратури, облдержадміністарції, Міністерства із заявами про очевидне порушення поводження з відходами.

А міністр Філіпчук, як дитина...
Коли "звільняти" Яворську місяць тому приїхала міністерська комісія, перевіряючих зустріли мітингом із гаслами "Геть Яворську!". Сама Олена Григорівна казала на це, що "ці дії абсолютно скоординовані з паном Філіпчуком (міністром - Авт.)".
Та вже у понеділок, 19 травня, Олена Григорівна на прес-конференції переконувала журналістів, що не може Георгія Філіпчука у чомусь звинуватити:
- Мені так і не вдалося з ним зустрітися, - говорить Олена Яворська. - Я просто знаю, що політики високого рівня стають залежними, як діти від власного оточення. І після мітингу, я сказала, що це все з оточення Філіпчука, я ж не сказала, що він винен особисто. Те що відбувається, утвердило мене в думці, що за цим усім стоять такі невеличкі сіренькі чиновнички, які ховаються за спини більш-менш яскравих політиків, і які завжди при владі... Вони мають інформацію, вміють між собою домовлятися і про це наглядно свідчить механізм, згідно якого пана Бабича рекомендували на цю посаду.
У характеристиці молодого колеги Олена Григорівна себе теж не обмежувала:
- Якої партійності він? Сьогодні - помаранчевий, завтра - біло-сердечний, а перед цим, мабуть, синюватий був... Думаю, при будь-якій владі він знайде входи-виходи, точніше, його батько...    
"Безвідходний бізнес" батьків головного еколога 
- Я готова показати офіційні документи, які демонструють, кому вигідна ця війна. Ось витяги з державного реєстру юридичних осіб, які вказують явну зацікавленість у результатах бізнесової діяльності у сфері поводження із відходами - підприємство "Вінспецпостач". Власники цього підприємства - Олексій Бабич і  Батіма Бабич - батьки призначеного начальника управління.
Вимальовується така картина: як мінімум три підприємства очолює Артур Анатолійович Сорока, у т.ч. Вінницький регіональний центр поводження із небезпечними відходами. Цей "Вінспецпостач" у 2006 році звертався до мене з проханням посприяти, щоб саме вони були підрядниками в освоєнні мільйона гривень з державного фонду, виділеного на придбання обладнання для збирання відходів у Вінниці. Управління не проводило тендер, а якби проводило, то зробило б це чесно і відкрито...
Після того "Вінспецпостач" кілька разів звернувся  до облдержадміністрації з тим, що у них є потужності і всі дозвільні документи для освоєння коштів  Держфонду по знешкодженню понад тисячі тонн пестицидів в області. 
 Є лист Калинівської райдержадміністрації щодо знешкодження 10 тонн пестицидів, але жоден дозвільний документ на передачу не оформлявся, тобто підприємство "Вінспецпостач" не мало право прийняти без дозволу ці відходи. Ми змушені були звернутися з цього приводу до прокуратури, обладміністрації, міністерства.
Підприємство "Ферум", засновником якого є Батіма Бабич, теж звернулося за отриманням ліцензії на зберігання відходів. Управління відмовило, оскільки площадка у Тростянці не пристосована для зберігання пестицидів. Таку відмову ми давали на початку квітня, а далі події почали наростати..."
"За не политі вазони я не звільняю!"

- 22 квітня мене звільнили "за безвідповідальне ставлення до своїх обов'язків  та неспроможність здійснювати службову діяльність із дотриманням державної служби". Підстава - довідка комплексної перевірки... Виходить, що під час перевірки я чи то дихала без дозволу на відходи, чи то вазони поливала без спецдозволу на водокористування? Щось я таке порушила... 
До речі, 22 квітня у нас робочий день до 17 години, десь за 15 хвилин до цього комісія машиною виїхала з управління на Київ. І за ці 15 хвилин вони, очевидно, за допомогою телепатичних засобів зв'язку передали довідку у міністерство, так що вже до  17 години міністерство, на їхню думку, встигло видати наказ про моє звільнення та ще й ознайомити мене з ним.
Про захист з боку обласної влади Олена Григорівна теж згадала:
- Справа про звільнення - це моя війна. Якби мене захищала ОДА, то в людей склалося б враження, що я винна, і мене намагаються поновити за процедурою... Але відповідну ухвалу по звільненню Олени Яворської і саме про задоволення клопотання ОДА 6 травня виніс Вінницький окружний адмінсуд. У призначенні Дмитра Бабича суд знайшов порушення Закону України "Про місцеві державні адміністрації" згідно з яким керівники підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, призначаються та звільняються з посад за погодженням з губернатором.
Власне, хто-хто, а Олена Яворська, яка працювала у міністерстві, знає як призначають, бо сама "за власним бажанням" пішла звідти:
- Через часті зміни міністра там іде війна кланів - кожен носить якісь плітки. А коли я дізналася, що ще міністр ці плітки слухає...
Я бачила відгук на публікацію, що Яворська за не политий вазон може з роботи звільнити. Не знаю, хто б це міг таке сказати, але в управлінні було понад сотні вазонів, які я доглядала. Тому й  інші працівники вважали за необхідне позмагатися - поливали тридцять вазонів, але щоб їхні були кращі. Між іншим,  мої вазони не пропали. Я не буду розповідати яким чудом вони вижили у наглухо замкнутому чи опечатаному кабінеті, але вистояли...  Всі ніжні тепер, про всяк випадок, винесли...
За словами Олени Яворської, 26 травня відбудеться суд і того ж дня вона легітимно забере печатку. "І поставлю її у всіх документах, на яких "Вінспецпостачу" заброню здійснбювати незаконну діяльність..." 

Точка зору
Дмитро Бабич, новий начальник управління охорони навколишнього природного середовища у Вінницькій області:

- Наказ міністра про моє призначення на посаду начальника управління легітимний. Кого саме призначати на ту чи іншу посаду, це вирішує міністр. Не сумніваюся в тому, що керівник міністерства розуміється на питаннях добору кадрів. Пані Яворська, звичайно, має право на власну думку, але, як кажуть, факти річ уперта. Так само очевидно і те, що комісія під час перевірки виявила грубі порушення. Про деякі з цих порушень повідомлено у правоохоронні органи. Так що ця справа ще матиме своє продовження. Щодо  звинувачень з приводу фірми "Вінспецпостач", то це наклеп.

Відео дня

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up