Гагаріна зі світлофорами: тягнучки, 99 секунд «червоного» і небезпечні стовпчики

Гагаріна зі світлофорами: тягнучки, 99 секунд «червоного» і небезпечні стовпчики
Світлофори на Гагаріна ще потрібно врегулювати. Налаштовувати їхні інтервали мають під час тестування нової організації руху, яке триватиме кілька місяців
  • З суботи, 3 жовтня, рух на площі Гагаріна став регульованим. Два десятки світлофорів тепер тут вказують сигнал для проїзду перехрестям. Подивилися, як все це працює у будні та чи не загрузла Вінниця у заторах в ранкову годину-пік.

Старт роботи світлофорів, який анонсували на 2 жовтня, стався на день пізніше. Водії та пішоходи встигли оцінити яким тепер є рух через площу Гагаріна за вихідні.

Минулої суботи побачили, що під час червоного сигналу світлофору з боку Соборної в середньому стояло по 20-30 одиниць транспорту. Більшість машин встигали проїхати площу за один цикл. Пішоходи охоче користувалися новими переходами, а рух трамваїв не було ускладнено.

Однак справжній тест системи на придатність відбувся у перший будній день, 5 жовтня, коли містяни роз’їжджалися на роботу та навчання.

Відео дня

Відзняли відео про те, як транспорт рухався через площу до запуску світлофорів (у п’ятницю, 2 жовтня) і після їхнього старту(в понеділок, 5 жовтня). Далі в тексті наші суб’єктивні враження від нової організації руху.

Враження і висновки

Протягом ранкової години-пік, 5 жовтня, спостерігали, як рухається транспорт площею Гагаріна.

Перше, що впадає в око, це скупчення перед перехрестям. Світлофор змушує автомобілістів очікувати своєї черги на проїзд на кожному з трьох напрямків: з вулиці Пирогова, Хмельницького шосе та Соборної.

Найбільша тягнучка з боку Соборної. Авто вперемішку з громадським транспортом зупиняється біля школи-гімназії №2. Ускладнює тут проїзд і те, що періодично з вулиці Хлібної виїжджають машини поліцейських та батьків школярів, які «проштовхуються» крізь щільний ряд транспорту.

Проте під час наших спостережень навіть останній транспорт з черги від школи №2 і до світлофора встигає проїхати площею за один цикл світлофору. Орієнтовно, заїзд на площу тепер займає 30-35 секунд часу.

А ще помітили, що приватні авто та громадський транспорт не заважали один одному під час проїзду площею Гагаріна. Якщо раніше водії, які звертали з Пирогова на Хмельницьке шосе, блокували проїзд для трамваїв, то тепер цього немає: світлофор розвів транспортні потоки у часі.

Є зауваження до розташування стовпчиків на острівці, який встановили на виїзді з Соборної на Пирогова. Водії тролейбусу вимушені робити широкий розворот, щоб не злетіли струмоприймачі з контактної мережі. І цей розворот відбувається впритул до стовпчиків. Отож, якщо трохи забаритися, то ДТП, а згодом величезний «корок» буде гарантовано.

Крім того, потрібно врегулювати фази світлофорів. «Червоний» сигнал для водіїв, що їдуть з Хмельницького шосе на Соборну триває 99 секунд, що, ймовірно, є найдовшим «червоним світлом» у Вінниці. При тому, що транспортний потік машин з Хмельницького шосе незначний — до 15 машин. А, вочевидь, щоб не збирати тягнучку на Соборній має бути довшим «зелений» сигнал світлофору.

Отож, суб’єктивні висновки: через світлофори на Гагаріна Вінниця «не стала» і не помітили «транспортного колапсу», проте роботу світлофорів ще потрібно врегулювати. Час на це є, бо в мерії запланували, що протягом кількох місяців будуть тестувати нову організацію руху на площі Гагаріна.

Але до цього ще й варто розібратися, яким має бути проїзд авто на Соборній? Якщо вже на Гагаріна вказівники світлофору дають «зелений» сигнал на проїзд головною вулицею міста, то, можливо, знак, який це забороняє, варто зняти? Бо заборону просто ігнорують, що очевидно для кожного вінничанина.

Відгуки водіїв

Новою організацією руху вінницькі водії не задоволені. Принаймні, нову Гагаріна критикують в фейсбуку.

«Ніколи в житті не бачив там (на Гагаріна - авт.) стільки машин, скільки побачив їх сьогодні. Пішохід! Бережись автомобіля, бо пішохідні переходи також перенесли. Водій! Будь уважним, пішохід завжди правий, коли він мертвий», — пише Денис Безрученко.

«Зробити пробку та транспортний колапс там, де їх ніколи не було, це потрібно уміти», — зауважила Ельвіра Мрясова.

«Перший день чергового «покращення на Гагаріна». Так-так, затор аж за Театральну», — ділиться враженнями Андрій Кавунець.

Читайте також, які враження від нової Гагаріна у вінницьких пішоходів та водіїв.

Площа Гагаріна, нагадаємо, вже кілька років є «рекордсменом» за кількістю ДТП: у 2019 році — 13 ДТП, у 2018-му — 9, а у 2017 році взагалі антирекорд — 15 аварій. Водії винуватять в цьому зміну пріоритетів руху: головною дорогою з червня 2017 року стала Пирогова-Соборна замість Соборної-Хмельницьке шосе. Вони неодноразово подавали петиції до міської влади, щоб повернути старі пріоритети руху.

Однак у мерії вважають, що це не виправило б ситуацію. Тому запланували зробити проїзд на Гагаріна повністю регульованим: поставити 23 (!) світлофори для кожного потоку — автотранспорту, пішоходів, трамваїв.

Світлофори мають бути «розумними»: тривалість зеленого сигналу буде збільшуватися на тому напрямку, де найбільше скупчення транспорту.

На реорганізацію площі витратять близько 2 мільйонів гривень з бюджету Вінниці. Кілька місяців нова система руху працюватиме у «тестовому режимі», яким передбачена наладка інтервалів роботи світлофорів. 

Опитування

Як оцінюєте появу світлофорів на Гагаріна

Про зміну руху на Гагаріна писали у матеріалах:

Епіцентр ДТП стане осередком заторів? Що не так з планами на площу Гагаріна

Тестовий режим та 23 світлофори. Що робитимуть з площею Гагаріна

Коло — не варіант. Як і навіщо змінюють схему руху на площі Гагаріна

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (35)
  • Наталья Горошко

    столбики не нравятся? а вы выше летайте. не превышайте скорость, и мешать не будет
  • Алексей Степанчук

    За такую инновацию в Китае смертная казнь!!!!((
  • Дмитрий

    Доброго времени суток, я водитель такси этого прекрассного города, установка светофора в понедельник повергла в шок не только водителей. На мойвзгляд главная проблемма данной развяски это то что там сделали еще и светофор для пешоходов. По моем на сегоднешний день у нас пробка нес людьми а автотранспортом и тем что они впихнули еще там 20 секунд времени туда это полностью останавливает какое либо адекватное движение. Просто уже пусть будет как есть но уберите от туда пешеходный переод и все наладится (( и перенастройте таймин сыетовора, а не как едешь от книжки  с поворотом на право 7 сек зелёный а 90сек красный, что за бред
  • Igor Baroni

    Может такую развилку перед горисполкомом исполнит )) хоть посмеемся
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up