Дружина військового-контрактника: мій чоловік потрапив у армійське рабство

Дружина військового-контрактника: мій чоловік потрапив у армійське рабство
Дружина контрактника Олена Осіпова: «Мій чоловік, коли позивався до суду про розірвання контракту, не знав, що в Україні закони не діють»
  • Парашутист Денис Осіпов судиться з Міноборони, бо командування Повітряних сил не відпускає його зі служби після закінчення строку контракту.
  • Військовослужбовцям зараз автоматично продовжують контракти до завершення особливого періоду.
  • Усім. Навіть непридатним?

Дружина контрактника Дениса Осіпова Олена прийшла в редакцію з проханням розказати історію її чоловіка. Йому, мовляв, як людині військовій, заборонено звертатися в пресу. Вона ж може говорити, як є. І жінка розказала, що її чоловік на власному досвіді переконався: стати контрактником в армії означає не що інше, як потрапити на довгі роки у рабство.

— Денис, коли позивався до суду з вимогою звільнити його зі служби після завершення строку контракту, був упевнений, що закон на його боці. Але суди приймають абсолютно протилежне рішення, — каже жінка.

Для прикладу, Олена переказала діалог, який чула на судовому засіданні. Каже, суддя спитала в юристки, яка представляє позицію відповідачів, Міністерства оборони та Повітряних сил, чи приймалося рішення про демобілізацію. Уточнила цей момент, бо позивач наводив вересневий Указ Президента, як головний аргумент для свого звільнення зі служби.

Відео дня

— Юрист підтвердила: «Так, є», — сказала Олена. — Указ про демобілізацію Президент підписав у вересні. Денис надавав його суду, навіть шукати нічого не потрібно було... Ми були просто приголомшені, коли у судовому рішенні врешті зачитали, що Денис «може бути звільнений у зв’язку з закінченням строку контракту після оголошення демобілізації». Про яку ще демобілізацію має бути прийняте рішення? Про демобілізацію особисто Дениса Осіпова, чи що!?

Парашутист без стрибків

Олена розповіла, що у її чоловіка, капітана військової частини А-1134, в кінці жовтня цього року закінчився термін дії контракту, але командир йому прямо сказав: служитимеш, хочеш того чи не хочеш.

— Ще й пригрозили, якщо буде обурюватися, то зашлють в інше місто, — розповіла дружина контрактника. – Ми знаємо, що переведення на інше місце служби можливе тільки за рапортом військовослужбовця. Денис такого рапорту писати не буде.

Свій перший контракт він уклав одразу після звершення військового вузу. Прослужив п'ять років і уклав другий контракт. Теж на п'ять років. Та коли термін другого контракту сплив, чоловік надумав звільнитися з армії зовсім.

Денис мав намір змінити рід діяльності, тим більше, що остання військово-лікарська комісія сказала: йому стрибати з парашутом більше стан здоров’я не дозволяє.

— У мене гематома та кіста печінки, які можуть розірватися від перепадів тиску, — пояснив Денис, що досі служив парашутистом відділу організації пошуково-рятувального забезпечення.

Тепер він не може служити по тій спеціальності, за якою укладав контракт. На це йому командири сказали: переведуть на іншу посаду.

— Денис хоче взагалі змінити рід діяльності, він каже, що не бачить в армії себе взагалі. І я його підтримую, — сказала Олена. – Я за те, щоб людина мала свободу вибору. А в армії, виходить, вибору не дають. Денис так і каже: «уклав контракт – потрапив у рабство».

Більше ніхто не судиться

Начальник прес-центру Повітряних сил України Роман Юрчило не приховує, що сьогодні контракти, строки яких завершуються, продовжують автоматично.

— На час особливого періоду поки що призупинено звільнення тих, у кого закінчився контакт, — сказав Юрчило.

І юрист Тетяна Алєксєєва, яка представляє інтереси відповідача на судах, ініційованих Денисом Осіповим, також наполягає: в країні особливий період, тому у звільненні контрактникам зараз відмовляють усім. Але судиться, за її словами, тільки герой цієї публікації.

— У нас, у Повітряних силах, принаймні, у Вінниці він поки один, — розповіла про позивача капітан юстиції Тетяна Алєксєєва. – Є випадки по Миколаєву, і там також судами визнано, що в країні діє особливий період. Масового характеру проблема звільнення контрактників не має.

Питаємо її, чому не відпускають зі служби людину, яка за час служби стала непридатною для своєї посади. У відповідь капітан юстиції говорить:

— По медичній довідці він визнаний обмежено придатним, а не непридатним. Він тільки непридатний для виконання стрибків з парашутом, тобто може служити на іншій посаді.

Примусове переведення на іншу посаду Осіпови називають порушенням законодавства про працю. Вони чекають рішення касаційної інстанції. Сподіваються, що в Києві судді розберуться нарешті, чи існує особливий період після демобілізації і чи можна «автоматом» подовжити контракт з людиною, яка більше не може і не хоче служити.

Рішення не на користь контрактників

Денис Осіпов опинився в ситуації, коли ні він не може виконувати свої зобов’язання перед Повітряними силами, ні Повітряні сили не можуть зі свого боку виконувати зобов’язання перед ним. Так каже адвокат Володимир Бойко, який представляв інтереси Богдана в суді першої інстанції.

— У Дениса є контракт, відповідно до якого він погодився на певну посаду. Ця посада пов’язана зі стрибками з парашутом, які він не може виконувати, за висновком лікарської комісії. За таких умов продовження контракту могло бути лише на підставах його добровільного погодження на якусь іншу посаду. Такої згоди він не дає, тому продовжувати контакт не можливо. У цьому була перспектива, щоб виграти справу, — каже адвокат. – Але він пішов у суд доводити, що зараз особливого періоду немає… Є з цього приводу судова практика, є рішення, які приймаються не на користь контрактників. Якщо Верховний суд сказав так, то інші суди повинні враховувати позицію Верховного суду. Можуть бути рішення на користь позивачів у першій інстанції, але якщо це рішення військова частина оскаржує, то людям не вдається звільнитися. Зараз команда дана оскаржувати і скрізь, де справа доходить до Вищого адмінсуду, рішення про звільнення скасовуються.

Адвокат прогнозує незадовільне для Дениса рішення в касації та каже, що буде йому радити позиватися вдруге. Заходити, так би мовити, з іншого боку — аргументувати звільнення через хворобу та норми трудового законодавства.

А Денис до останнього націлений доводити, що зараз в Україні особливого періоду немає. Він у касаційній скарзі написав ось як: «…у випадку відмови за касаційною скаргою я буду змушений звертатися до Європейського суду з прав людини для вирішення поставленого питання та скасування військово-контрактного рабства в Україні».  


Читайте також: 

До кінця року у Вінниці мають знайти 600 контрактників. На яку зарплату?
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Anonymous

    "в країні особливий період, тому у звільненні контрактникам зараз відмовляють усім." - це так демократично. Європейський погляд на права людини.

    Шановна Олена  Осіпова,   Ваше  звернення у редакцію  ЦЕ сподівання на обєктивний суд, на реакцію президента, співчуття читачів? Це утопія.

    Суспільству зручно чути брехню уряду, пусті обіцянки, нас тішат сподіваннями на безвіз, соціальний захист, а на те маємо втрати на АТО, наві акцизи , нові податки та стипендії студентів.

    Наше суспільство не налаштоване почути Вас Олена, долучитись до проблеми Вашого чоловіка. Картинка нових зброєних  сил, реформ,  велика кількість грошей на армію  а тут незадоволений контрактник.

    Я вдячний Вам та Вашому чоловіку що молоді хлопці які мають бажання повязати своє життя з армією дізнаються правду і можливо не опиняться на місці Дениса.
  • Пупкин Вася

    ,,Мынерабыыы,, орали они и в воздух кастрюли кидали !
  • Прокоповна Проня

    Странно. Щаз же все нерабы. Не?
  • Анонім

    Це ж "патріотично" попрацювать на благо отєтчєства, хіба ні? Родінамать вже не зовьот, мізки на місце там стали?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up