Друга річниця трагедії на Бевза. Чи знайшли винуватців пожежі, у якій загинула людина?

Друга річниця трагедії на Бевза. Чи знайшли винуватців пожежі, у якій загинула людина?
Пожежа на Бевза. Архів редакції
  • Два роки тому на Бевза, 34 горіли офіси. Пожежа знищила чимало майна та забрала життя вінничанки. Слідство досі триває. На якому воно етапі? І чи з'явилися нарешті підозрювані? 

Два роки тому, 6 травня, на Замості зайнялася кількаповерхова офісна будівля. Як результат — десятки вінницьких підприємців втратили майно: робоче обладнання, документацію, побутову техніку тощо. Однак найгіршим наслідком пожежі стала загибель 21-річної Анастасії Ріщук. 

Одразу після пожежі наша редакція опублікувала приблизну хронологію трагедії. За словами подруги загиблої Дар'ї, вони обидві шукали вихід із задимленого приміщення. Однак загубилися.

Одній дівчині вдалося вибратися з охопленої димом та полум'ям будівлі, іншу, Анастасію, після ліквідації вогню, знайдуть біля сходового майданчика, притиснутою плитою та обгорілою до невпізнаваності. 

Відео дня

Невдовзі ми з'ясували, що ймовірним місцем займання був офіс, що в ньому раніше інспектори ДСНС виявили низку порушень протипожежної безпеки. Інформації про усунення цих порушень надзвичайники не отримували. 

Нам також вдалося дізнатися, що ймовірна причина пожежі крилася у старій проводці, заміною якої тривалий час ніхто в офісах не займався. 

Наслідки пожежі. Архів

За кілька тижнів опісля трагедії на Бевза, в головному управлінні Національної поліції у Вінницькій області, нашій редакції розповіли про призначення понад десяти різних експертиз. За їх допомогою мали б визначити точні місце й причини займання. Тоді ж в поліції пояснили, що без висновків експертів, неможливо буде притягнути когось до відповідальності. 

Кримінальне провадження порушили за частиною 2 статті 270 Кримінального кодексу України (порушення пожежної безпеки). Винним у такому разі загрожує термін ув'язнення до 8 років.  

Минуло пів року

Вінницькі правоохоронці розповіли журналісту, що ними досі не завершена основна експертиза. Саме вона, за їхніми словами, мала б пролити світло на ключові питання цієї справи. 

Тоді ж ми поспілкувалися з чоловіком загиблої дівчини Денисом Ріщуком. Він розповів, що поліція ігнорує його та не повідомляє про перебіг слідства. 

Загибла під час пожежі Анастасія

Минув рік

Слідство тривало. В управлінні Національної поліції нам розповіли, що деякі експертизи не завершені. Справу також ніхто не перекваліфікував, отже й про підозру нікому не оголосили. 

За словами Дениса Ріщука, впродовж другого півріччя від дня трагедії, слідчі лише один раз вийшли з ними на зв'язок, запросивши на допит. Розмова тривала близько шести годин. Від правоохоронців він почув тоді, що на швидше закінчення слідства розраховувати не варто, мовляв, багато підозрюваних, всіх потрібно перевірити та викликати на допис. 

Минуло два роки

— Підозр поки що немає, — говорять нам у поліції. Там же пояснюють, що наразі проведено чотири експертизи: судовомедичну, трасологічну, електротехнічну та товарознавчу. Однак проведення основної експертизи, яка охоплює пожежно-технічні питання та питання безпеки життєдіяльності, досі не завершене. 

На наше запитання про причини її затягнення, у поліції відповіли, що проводити експертизу почали у Вінниці, однак ще до її завершення, звільнився пожежний експерт, який був єдиним таким фахівцем у нашому місті. Через це проведенням експертизи тепер займаються у Києва.

На питання, коли можна очікувати на результати зі столиці, нам відповіли: «Це вже не від нас залежить».
 

Читайте також:

«Досі не знаю, як жити без тебе, сину»: вшанували пам'ять дев’яти бійців КОРДу

У квітні пішов на фронт і за кілька тижнів загинув. Вінниця попрощалась з Віталієм Медведським

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

  • Читач23

    що тим чиновникам до людського горя,їх це торкнулося.
  • Next

    Людина загинула, і нікому до того немає діла, нажаль.

keyboard_arrow_up