«Досі не знаю, як жити без тебе, сину»: вшанували пам'ять дев’яти бійців КОРДу

«Досі не знаю, як жити без тебе, сину»: вшанували пам'ять дев’яти бійців КОРДу
  • У Вінниці на Сабарівському кладовищі вшанували дев’ятьох спецпризначенців, які рівно рік тому віддали свої життя, захищаючи Україну.
  • Усі дев’ятеро загинули 22 травня минулого року у Запорізькій області. Рідні досі оговтуються від трагедії. 
  • Показуємо, як проходив мітинг-реквієм. 

У Вінниці 22 травня пройшов мітинг-реквієм пам'яті загиблих захисників України. Сьогодні, рівно об 11.00 на кладовищі, що майорить українськими прапорами біля могил захисників, зібралося кілька сотень людей. Більшість не могли стримати сліз. Рівно рік тому дев'ять мужніх та сильних патріотів поклали своє життя за Україну, а нині з гіркими сльозами на очах їхні матері, дружини, діти кладуть траурні букети на їхні могили.  

Згадаймо Героїв поіменно: полковник Михайло Зайцев, підполковник Ігор Подзігун, майор Дмитро Клименко, майор Богдан Щербань, капітан Віталій Антощук, капітан Богдан Булега, капітан Віталій Олійник, старший лейтенант Ігор Бондарчук, старший лейтенант Артур Турляк.

У той день, 22 травня 2022 року, Герої загинули від ракетного обстрілу. Вони знаходилися у Запорізькій області, й обставини їхньої загибелі досі розслідують слідчі Служби Безпеки України. 

Відео дня

Розпочався мітинг-реквієм з молитви. Біля кожної з дев'яти могил стояли найрідніші люди загиблих: батьки, дружини, брати та сестри, діти. 

— Пройшов рік з тої трагічної дати, і я пам'ятаю, як ми збиралися, щоб благословити бійців, відправляючи на завдання, але, на превеликий жаль, ми зустрічали захисників у труні, — сказав архімандрит Софроній Чуприна. — Вони передчасно відійшли у вічність, і ми будемо молитися за них, будемо робити добрі справи у їхню пам'ять. Нехай Господь Бог прийме їхні душі у свої оселі, а нам дасть перемогу та мир!

Після молитви бійців вшанували хвилиною мовчання, та покладанням квітів, під час якого близькі Героїв починали ще дужче плакати. 

— Він був моєю відрадою, це золотий син, батько, чоловік. Я не вірю до цієї пори, що його немає. Думаю, що він от-от зайде додому... Він завжди казав: «Мама, все буде добре», — ледь стримуючи сльози, говорить мати бійця Віталія Олійника Людмила. — Дуже мені тяжко дивитися на діток, як вони зростають без батька. Може, на небесах зустрінуся з ним…

Капітан поліції Віталій Олійник з позивним «Змій» мав двох дітей. Сину зараз сім років, а дочці — 15. Дружина загиблого бійця Алла Олійник розповідає, що донька — копія тата, й вона хоче продовжувати справу батька.

— Не передати словами, який був цей рік. Він був дуже важкий, не зважаючи на нашу стійкість та загартованість. Ми не очікували, що на нас звалиться таке горе, але завдяки підтримці рідних та небайдужих людей, ми стараємося триматися. Я стараюся триматися, щоб поставити дітей на ноги, — каже Алла Олійник. — Дітки наслідують батька, займаючись спортом. Мій чоловік віддав 17 років свого життя служінню у правоохоронних органах. Він народився на день поліції, і це була справа його життя. Він був дуже фізично витривалий, стійкий психологічно, та завжди підвищував свою кваліфікацію. Але ніхто не взнає, що бачили їхні очі та що відчувало їхнє тіло у той день…

Матір полеглого Героя, вінницького КОРДівця Богдана Щербаня, зачитала вірш, який вона написала у пам'ять про сина…

 

А батько Героя Богдана Щербаня поділився спогадами про сина. 

— Він з дитинства займався спортом, був п'ятиразовий чемпіон області по ушу-саньда, завоював кубок України. Був також класним футболістом. Його знали всі, як чесного та добросовісного. Він поважав батьків, а ми поважали його. Я пишаюся своїм сином. Він загинув, як Герой!, — говорить батько бійця Олексій. — Всі, хто його знав, то скаже, що він завжди був за справедливість, спокійний та міг постояти за слабших. Богдан з 2014 року пішов у АТО, у нього було три ротації, а потім вже пішов у КОРД. Наш син захищав рубежі нашої держави. Я пам'ятаю той день рівно рік тому: до нас приїхав командир їхнього спецпідрозділу і попросив зустрітися, я вже зрозумів, що щось погане сталося…Ми це все перенесли важко, і зараз тяжко переносимо. Але мусимо триматися, і ніколи не пробачимо.

Віддати шану полеглим Героям зібралося й військове та політичне керівництво міста та області. Деяких із них запросили до слова.

Сергій Моргунов, вінницький міський голова:

— Сьогодні ми зібралися тут, щоб вшанувати пам'ять з нагоди річниці загибелі дев'яти КОРДівців. Але разом з тим вшанувати пам'ять усіх тих, хто загинув, захищаючи нашу землю. Це правоохоронці, військові, мобілізовані, добровольці, жінки та чоловіки. Ви бачите, скільки прапорів знаходиться на цьому цвинтарі. Мабуть, хтось подумає, що ці втрати даремні, але ці хлопці поклали своє життя за те, щоб наші діти, нащадки жили у вільній та квітучій країні. Я думаю, що пам'ять про них завжди буде у наших серцях. Я висловлюю співчуття шановні рідні та близькі. Вічна їм пам'ять!

Сергій Борзов, очільник Вінницької обласної військової адміністрації:

— Майже не залишилося родин в Україні, яких не торкнулася війна. Продовжують гинути наші захисники, захисниці. Бійці вінницького КОРДу були кращі з кращих. Вони були справжніми професіоналами. Вічна пам'ять! Героям Слава! 

Іван Іщенко, начальник Головного управління Національної поліції у Вінницькій області:

— Весь колектив поліції Вінницької області, Національної поліції України співчуває рідним та близьким Героїв. Це трагедія для кожного з нас. Це були наші найкращі працівники. Вони віддали своє життя за майбутнє наших дітей, нашої України. 

Журналістам Іван Іщенко також сказав, що вже є певні досягнення при розслідуванні цього кривавого злочину. 

— Це величезна втрата. У тому році, на початку війни, поїхали наші найкращі спецпризначенці, вони були найбільш підготовлені. Вони були добровольцями, не знали, куди їдуть, але сказали: «Ми їдемо, і все». Їх тоді направили 12 працівників КОРДу. Дев'ять загинуло, ще троє поранених, реабілітацією яких ми зараз займаємося, — сказав начальник Нацполіції. 

Редакція RIA/20minut.ua висловлює щирі співчуття рідним та близьким Героїв!


Читайте також:

«Хлопці, ви ж такі молоді». Розповідаємо про дев'ять КОРДівців з Вінниччини, які віддали життя за Україну

В пам'ять про загиблих КОРДівців у Вінниці провели футбольний турнір

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Ирина Токарчук

    Вічна пам'ять царство небесне 🕯️🥀🥀🥀🥀
  • Олена Іванівна

    Вічна пам'ять загиблим воїнам
  • Ксюха Павловская

    Вічна пам'ять Героям🙏🙏🙏
  • Ирина Мохун

    Царство небесне Герої. Низький уклін Вам та вічна пам'ять. Співчуття рідним та близьким.

keyboard_arrow_up