Рік після трагедії на Бевза. Чи знайшли винуватців пожежі, у якій загинула людина?

Рік після трагедії на Бевза. Чи знайшли винуватців пожежі, у якій загинула людина?
Під час пожежі
  • Минув рік відтоді, як на Замості горіли офіси. Вогонь зруйнував два поверхи будівлі. Загинула людина. Як просувається слідство? Чи з'явилися підозрювані? Що про ситуацію розповідає чоловік загиблої?

Рік тому, 6 травня, спалахнули офіси на Бевза, 34. Через пожежу постраждало майно десятків вінницьких підприємців. На жаль, найгіршими наслідками було не це. З охоплених вогнем офісів не змогла вибратися 21-річна Анастасія Ріщук. 

Подруга загиблої Дар'я, вони обидві шукали вихід із задимленого приміщення, раніше розповідала журналісту 20minut.ua, що вийшовши з офісу у коридор, вони чи не одразу загубилися: «Ми точно разом вийшли з дверного отвору і на цьому все. Я перестала її бачити й чути». Невдовзі Анастасію знайшли біля сходового майданчика, заваленою плитою й обгорілою до невпізнаваності. 

Пізніше нам вдалося з'ясувати, що ймовірним місцем займання став офіс, що раніше в ньому інспектори ДСНС вже виявляли чимало порушень протипожежної безпеки. Інформації про усунення цих порушень надзвичайники не отримували. 

Відео дня

Власні джерела редакції в управлінні ДСНС у Вінницькі області розповіли, що ймовірна причина займання офісних приміщень на Бевза, 34 криється у старій проводці. 

Наприкінці травня 2021-го року у головному управлінні Нацполіції у Вінницькій області нам повідомили, що слідчі призначили понад десять експертиз, які мають допомогти визначити точне місце та причини займання. Це означало, що поки не буде висновків експертів, ймовірним винуватцям трагедії не оголосять про підозру.

Наслідки пожежі

Через пів року після пожежі у поліції нам повідомили, що основна експертиза, яка має дати відповіді на ключові питання, не завершена. Тому про підозру нікому не оголошено, перекваліфікації справи не було. Нагадаємо, провадження відкрите за частиною 2 статті 270 Кримінального кодексу України. У разі доведення вини, винуватцям загрожує до 8 років ув'язнення. 

Тоді ж чоловік загиблої Денис Ріщук розповів нашому журналісту про те, що поліція його ігнорує та не повідомляє про хід слідства. 

Нині від пожежі минув рік, але слідство продовжується. В управлінні Національної поліції нам розповідають, що деякі експертизи досі тривають. 

Нам також розповіли, що перекваліфікації справи не було. Підозру також наразі нікому не оголошено. У пресслужбі Нацполіції кажуть, що зроблять це лише після закінчення слідства.

Анастасія Ріщук

Чоловік Анастасії Денис говорить, що впродовж останніх пів року слідчі не виходили з ним на зв’язок. Хоча, пригадує, наприкінці осені минулого року його двічі викликали на допит. Проговорили, каже він, близько шести годин. Увесь цей час пішов на складання хронології подій дня пожежі. 

— Ми максимально детально проговорили усе, що відбувалося того дня. Мені тоді показали чотири великі теки з паперами і сказали, що слідство не закінчиться швидко. Мовляв, багато підозрюваних, треба усіх перевірити, викликати на допит, — розповідає Денис Ріщук. — Як тільки у Вінниці стабілізується ситуація, я обов’язково буду телефонувати слідчому. Змиритися з цим я не зможу.

Читайте також:

Як вижити під час міських боїв. Історія жительки Рубіжного, яка евакуювалася до Вінниці

Як розбудують ГПЗ: стадіон, житлові висотки та сквери

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (16)
  • Юрий Холодков

    Не знайдуть ніколи! З тими слідчими, що я стикався (неодноразово) - лЕдачі і бЕздарі. Елементарні справи (шахрайства), враховуючи те, що відеокамери на кожному кроці, оплата картками через банківські установи, відправка Новою поштою, де також море інформації, не розслідуються і закриваються. Брешуть по телефону! Відповіді готуються копіпастом. Якось отримав відповідь на "шановного Олександра", а я з народження Юрій. А перед цим, за заявою, справи не відкриваються - потрібно звертатись до суду, щоб присвоїли номер ЄРДР. І це до війни...
  • Mykola Gigal

    Винні не будуть покарані навіть як там третій раз загориться
  • Ольга Литинская

    Сама головна проблема в країні 😡

    Лана Корн reply Ольга Литинская

    Ольга Литинская Так, беззакония і безвладдя - це головні проблеми у країні. Чи не так?

    Читач47 reply Ольга Литинская

    Ольга, доброго дня! Зверніться, будь ласка, до мене, я дам вам номер хорошого психіатра. Бо бачу у вас дуже велика біда з головою.

    Скажіть, дякую, що ви не знаєте, що таке втратити дорогу для себе людину. Якщо в країні війна, то про другі проблеми говорити вже не слід? Померла дівчина, в якої було все життя попереду.

    Лікуйтесь, Ольга! У вас дуже гнила душа!

    Сергій Руднік reply Ольга Литинская

    Світлана Анатоліївна ви ошиблись адрєсою

    Сергій Руднік reply Ольга Литинская

    Ви ошиблись адрєсою

    Сергій Руднік reply Ольга Литинская

    Такє можє написати  хвора на голову людина а в Україні ду'жє таких багато

    Светлана Анатольевна reply Ольга Литинская

    Сергій Руднік боже що за люди такі ,пишуть що це не проблема, 🤷та й хочемо добра? розуміння до один одного ?

    Светлана Анатольевна reply Ольга Литинская

    Ольга Литинская бляха,то це ж не вулицю зібралися переіменувати або пам'ятник поставити а у людей біда ,звісно проблема ,як ви так можете говорити ? А щоб ваша дитина чи хтось з рідні загинув (не дай Боже)  та й що склали б руки ?

    Сергій Руднік reply Ольга Литинская

    Ольга Литинская щоб твої родичі  постраждали  ти щоб робила ?
  • Лана Корн

    Я особисто зверталася взимку до служби ДСНС з приводу небезпечної ситуації у житловому будинку.
    Вони мені дали письмову та усну відповідь, що відреагувати на моє звернення можуть лише у разі виникнення пожежі, і що гасло - Запобігти, врятувати, допомогти - наразі неактуально, і це - пережитки радянських часів!
    Я була вкрай здивована, але факт ігнорування порушення з боку ДСНС у мене є, і у разі чого - до них будуь питання!
    Іноді я просто не розумію - за що люди сплачують податки і утримують цілу низку здорових биків, які по факту нічого не хочуть робити (ДСНС, поліція, слідчі, і т.д.)

keyboard_arrow_up