«Дописали 6 тисяч 214 гривень боргу». Пенсіонерка судиться з «Енерою Вінниця»

«Дописали 6 тисяч 214 гривень боргу». Пенсіонерка судиться з «Енерою Вінниця»
У жовтні минулого року ледь не всю Вінницю мали відключити за сумнівні борги. Тоді вінничани писали колективні скарги на дії «Енери Вінниця» / фото ілюстративне, з архіву «20хвилин»
  • Одинокій пенсіонерці Надії Яворській «Енера Вінниця» нарахувала 6 214 гривень боргу. Жінка стверджує, що дописали заборгованість, коли вона зимувала у доньки.
  • Втім, у «Енері» розказують, що такі суми могли виникнути через те, що вона не подавала показники лічильника. Підказали, як виправити цю ситуацію та водночас, подали до суду, щоб стягнути борг.

Пенсіонерка Надія Яворська з Ямпільського району скаржиться на дії «Енери Вінниці». За її словами, з січня 2019 року стали нараховувати їй незрозумілі борги, а у вересні склали загальний «цінник» — 6 214 гривень до сплати.

В «Енері» пояснили, що показники формують в обленерго, а якщо споживачі їх подають невчасно, то рахують по «середньодобовому обсягу споживання». З чого складається цей середній обсяг, коли та як потрібно подавати показники?

Нарахували, поки була в доньки

До редакції надіслала листа зі скаргою 81-річна пенсіонерка Надія Яворська, яка живе в селі Безводне, Ямпільського району. Жінка нарікає на необгрунтовані борги, які дописує їй «Енера Вінниця».

Відео дня

«Я живу сама. На зиму забирає до себе в місто донька, бо самій важко в хаті. З січня 2019 року з’явився новий постачальник — «Енера Вінниця». І без мого відома дописали дві тисячі кіловат-годин за період, коли я не жила вдома», — пише жінка.

З’ясовувати звідки борг жінка ходила до місцевого РЕСу, писала заяви на коригування показників, але реакції від Ямпільського РЕС не було. Врешті-решт у цій компанії їй сказали, щоб «платила по своїх показниках». А щоб уникнути подібних проблем в майбутньому, донька пані Надії стала надсилати показники лічильника на «вайбер» обленерго.

Проте восени пенсіонерка знов отримала повідомлення, що винна за спожиту електроенергію 6 214 гривень.

«Нині електропостачальник вимагає сплатити борг. Погрожують судом і стягненням цих коштів за рахунок майна, бо грошей в мене таких немає», — пише Яворська.

Звідки з’явилися борги — версія «Енери»

Щоб з’ясувати причини донарахувань, звернулися до прес-служби товариства «Енера Вінниця». 

У відповідь на запит повідомили, що «Енера» займається постачанням електроенергії споживачам та проведенням розрахунків за спожите світло. Показники лічильників для проведення нарахувань отримують від оператора системи — «Вінницяобленерго».

А от знімати фактичні показники, надавати їх обленерго протягом періоду — за два календарні дні до кінця розрахункового місяця та по третій календарний день наступного розрахункового періоду — мають самі споживачі.

Якщо споживач не подає покази лічильника у цей термін, то нараховують дані за «середньодобовий обсяг споживання». Що це таке, раніше пояснював директор комерційний АТ «Вінницяобленерго» Олексій Тарарака:

— Якщо людина взагалі не передала показники лічильника, то їй нараховують платіжку з урахуванням того обсягу споживання, який був в минулому місяці. Якщо показники були передані з запізненням, то сума до оплати буде сформована на основі середнього значення споживання електроенергії за останні місяці, яка перевищуватиме на кілька кіловат*годин актуальне значення показу, — говорив Тарарака.

Так також пояснюють в «Енері» виникнення заборгованості у 6 214 гривень у пенсіонерки з Ямпільського району.

«Яворська нерегулярно подавала фактичні покази лічильника, тому оператор системи розподілу міг здійснювати формування обсягів споживання в окремих розрахункових періодах по середньому споживанню, які відрізняються від фактичних», — йдеться у відповіді на наш запит.

А також розказують про те, як це виправити: потрібно звернутися до РЕС з заявою про коригування обсягів споживання у відповідності до фактичних показів приладу обліку. Як тільки скориговані показники внесуть до бази електропостачальника, то «Енера Вінниця» зробить перерахунок заборгованості.

От тільки пенсіонерка Надія Яворська каже, що на неї вже подали до суду.

— Я зверталася до РЕС з вересня 2019 року, нічим не допомогли. А з жовтня жила в доньки. Нещодавно отримала позовну заяву від «Енери Вінниця», що маю сплатити 6000 з лишнім боргу, інакше вони стягнуть цю суму через суд. І ще тоді 2200 гривень я маю сплатити штрафу. Зараз збираю всі документи, всі показники лічильника, щоб довести, що я не брешу і «Енера» просто дописала мені ці показники, — розповіла 81-річна пенсіонерка по телефону.

Як і коли подати показники, щоб не дописали?

Для достовірного врахування обсягів використаної електроенергії покази лічильника необхідно передавати за 2 календарні дні до кінця місяця по 3-й календарний день наступного розрахункового періоду (календарного місяця), кажуть в «Енері Вінниця». Для прикладу, дати подачі показників за липень — це з 30 липня і до 3 серпня включно.

Подавати фактичні показники лічильника можна через один з цих засобів:

  • Кол-центр АТ «Вінницяобленерго» за телефонами 0-800-217-217, (0432)65-95-95, (0432) 65-85-85;
  • SMS-повідомлення за номерами 066-0-217-217, 068-0-217-217, 073-0-217-217,
  • Електронна пошта [email protected]
  • Надіслати за допомогою VIBER, Telegram, через сайт «Вінницяобленерго». Повний перелік сервісів є на сайті «Вінницяобленерго».

В Україні, нагадаємо, з 2019 року запроваджено ринок електроенергії

Опитування

Чи є у вас проблема з нарахуваннями від «Енера Вінниця»?

 

Читайте також:

«Беріть сокиру і стійте біля лічильника». Вінничанам погрожують відключити світло через сумнівні борги

У подвір’ї постійно ставлять машини на зелених зонах. Що з цим робити?

Медогляди перед 1 вересня: як їх мають проходити вчителі та діти?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (26)
  • Ольга Петренко-Кравчук

    Я взагалі  дивуюсь хто відмиває НАШІ гроші через цю Енеру? Штат працівників  дай боже і я впевнена ,що в них далеко НЕ МІНІМАЛЬНІ зарплати! з наших оплат за електроенергію.Крім того,що створюють проблеми споживачам-більш нічого вони не роблять.Мені теж нарахували в травні борг в 640грн(це при тому,що показники передаю за їхніми правилами-а говорять,що тих показників немає),а в червні-борг уже 1780грн! Це яка математика там використовується?Звернулась до них зі всіма рахунками,в залі по роботі зі споживачами СИДИТЬ 7 чи 8 чол.які просто відправляють для звірки в обленерго,яке зараз через карантин спорживачів не приймає,а лише прийом проводиться по попередньому запису в двох прозорих офісах по одному робочому місці на 2-3 тижні вперед .То
  • Ольга Петренко-Кравчук

    Хотілося б знати,хто вимиває НАШІ гроші через цю Енеру? Штат,який точно не "сидить" на мінімальних зарплатах.Тільки в залі  куди ми ідемо з надією щось вирішити СИДИТЬ 7 чи 8 "працівниць",які відправляють корегувати показники в обленерго,( але ж в нас компютерна система,де енера "бачить" ті всі нюанси,які вони "повиводили по середньому") яке зараз із-за карантину не працює зі споживачами,а в свою чергу відправляють в прозорий офіс чи на Космонавтів,чи на Замостянську де запис на 2-3 тижні наперед бо приймає там по одному!!! представнику.    Я показники завжди передаю за їхніми умовами,але з тих пір як появилась енера чомусь то показників немає,то неспівпадають і кожні 2-3 місяці тратиш час і нерви,щоб тобі їх скорегували.В травні нарахували борг за нізащо 640грн,а в червні вже 1780грн.-це яка математична дія тут зроблена? Хотілося б щоб хоть хтось звернув увагу на це знущання енери за наші кошти над нами -споживачами .
  • Алла Матіщук

    https://index.minfin.com.ua/tariff/electric/ Є розрахунки  але немає вказано дописування по середньодобовому ...населення оплочує по лічильнику ..чому хтось має ще донараховувати щось, порахувала по лічильнику оплатила ,тут бац за мене донараховують планово ..а скількиж це я ще до кінця місяця візьму  ..показник уже з моїми даними не сходиться ...а що робити тоді пенсіонерам,які все життя оплочують по книжці...в кого є субсидія ,що їм ще донарахували...
  • Петро Петрович

    Енера- это узаконенное ОПГ .занимаються грабежем и вымогательством !государство и чиновники бездействуют- Возможно они заодно!?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up