«Беріть сокиру і стійте біля лічильника» Вінничанам погрожують відключити світло через сумнівні борги

«Беріть сокиру і стійте біля лічильника» Вінничанам погрожують відключити світло через сумнівні борги
Вінничани вишукуються у чергу біля Прозорого офісу вже о 7-й ранку. Але потрапляють до фахівця «Енери» не всі — тільки 60 людей на день
  • Вінничани вистоюють багатогодинні черги, щоб довести, що не мають боргів, які їм вписує у платіжки «Енера Вінниця». 
  • При тому ця проблема не нова — неточності з нарахуваннями у компанії тривають ще з весни. 
  • Але уперше через «борги» енергетики погрожують відрізати вінничан від електромереж.

Днями у спільноті «Черный список Винницы» почали з'являтися скарги про величезні черги до «Прозорих офісів» та вінницьких міських електромереж. Люди у коментарях пишуть, що «Енера Вінниця» нараховує борги, яких по факту не існує. Що кажуть про це люди? Поговорили з відвідувачами «Прозорого офісу» на Вишеньці.

Стоять з 7-ої ранку

Приїхали до «Прозорого офісу» на Космонавтів, 30, близько 10-ої ранку. Усередині сиділи близько сотні людей, як вони казали — «усі до Енери».

Черга зібралася ще з 7-ої ранку. Спочатку була «жива черга», яку вистоювали, щоб отримати талони на прийом. Надалі черга на прийом до адміністратора товариства «Енера Вінниця», який здійснює звірку показників.

Відео дня

Чергують, переважно, люди поважного віку: вони оточують журналістів та жваво скаржаться на «Енеру Вінницю». Вінничанка Валентина Адаменко розказує, що їй нарахували борг на 1300 гривень. При тому, жінка каже, що вчасно передає показники та сплачує за спожите:

— У цьому офісі я вже вп’яте. Приходжу до адміністратора, звіряємо показники, мені анулюють «фейковий» борг на 1300 гривень, а вже на наступний місяць — знов призначають якусь заборгованість! Тепер на 400 гривень. А я реально споживаю на 70, максимум на 80 гривень у місяць.

Запитуємо, чи є можливість зробити звірку в іншому місці чи телефоном?

— У ЖЕКах не приймають. З офісу «Енера Вінниця» перенаправляють на «Прозорий офіс». О шостій ранку люди приходять займати чергу. Я сьогодні прийшла біля 8-ої ранку. Отримала талон, в якому вказано, що я 143 і не можу потрапити до адміністратора, — відповідає Валентина.

Відключать всіх 22 жовтня

Люди скаржаться, що через незрозумілі борги енергетики надсилають листи з попередженнями про відключення світла. 

Вінничанка Ірина Кяп розказує, що проблеми з незрозумілими боргами від «Енери» з’явилися з травня.

— Між моїми показниками і тими, що нараховує «Енера», утворилася шалена різниця. Улітку, за один місяць мені нарахували 510 кіловатів! Такого взагалі не буває. Цього місяця прислали довідку, що в мене з травня заборгованість 1112 гривень! У «Прозорому офісі» я з 7-ої ранку. І мені не вистачило талону на прийом до адміністратора! І тепер прислали листа, що відключать від світла 22 жовтня.

Вінничанка Наталія Яковлева долучилася до нашої розмови з пані Іриною, каже, що «всю Вінницю 22 жовтня відключать за борги».

— Усім такі листи розіслали, що 22-го відключатимуть від світла за борги. Виходить, що «Енера Вінниця» всю Вінницю відключить. Зранку в черзі було до 200 людей. Талони отримали тільки 60! Інші не отримали, на завтра талони не дають. І до 22 жовтня ми ніяк не пройдемо. Питаю у співробітника «Прозорого офісу»: що нам робити? Відповідає — «Беріть сокиру та стійте біля лічильника, щоб вам не відключили». Але це ж не метод розв'язання проблеми, — каже Яковлева.

Повний хаос

Між людьми передають лист, в якому просять підписатися. Вінничанка Олена Прохоренко каже, що це колективна скарга на «Енеру» до міськради:

— Держава не контролює приватні підприємства, які обслуговують десятки тисяч громадян. На мою думку, у місті міський голова повинен контролювати роботу такого підприємства. Якщо не він, то мають існувати держструктури, що контролюватимуть роботу монополістів. У мене особисто борг — 350 гривень і також грозяться відрізати від світла 22 жовтня, — каже Прохоренко.

— Вони ж «собаки» ще й субсидію не нарахують! Бо за їх розрахунками борг є, але реально його немає! І що тепер з цим робити? — обурюється пані Раїса, яка прийшла з’ясовувати питання з «Енерою», оскільки її 86-річна сестра не може самостійно прийти.

Чому на прийом до адміністратора приймають тільки 60 людей, відповів керівник ЦНАПу «Вишенька» Олександр Кравець.

— У мене так ніхто не працює у «Прозорому офісі», як ця «Енера». Від них тільки одна людина, яка працює вдвічі більше, ніж вказано за нормою. У середньому, має бути 30-35 людей, реально обслуговує 55-60 людей на день. А приходять щодня не менше 100 людей, яких фізично один адміністратор прийняти не може. Розмістити більше адміністраторів я не можу, це має бути ініціатива «Енери», — каже Кравець.


ОНОВЛЕНО У «Енера Вінниця» розказали, що відключення від світла грозить близько 20 тисячам споживачам у Вінниці. Та розповіли, яким чином сформувалися борги.

У «Вінницяобленерго» повідомили, що всі вінничани, які не погоджуються з нарахуваннями «Енери», можуть подати до них заяву-коригування. Це можна зробити онлайн, про що за посиланням.


Проблема не нова

З 1 січня 2019 року відбувається реформа енергоринку. Вінничани отримали «Енеру Вінницю» — товариство, яке займається продажем електроенергії. Розподілом та обслуговуванням мереж продовжує займатися «Вінницяобленерго».

Утім, з переходом до нової компанії у вінничан виникли незрозумілі борги. У березні 2019-го до «Енери Вінниця» були кілометрові черги, бо вінничани хотіли звірити показники.

Надалі йде з посади директора Ганна Пістружак, яка до цього обіймала посаду комерційного директора «Вінницяобленерго». У травні призначають керманичем «Енери» Олександра Близнюка, а гендиректор «Вінницяобленерго» Андрій Поліщук офіційно визнав, що існує проблема з неточними нарахуваннями у «Енери» на вирішення якої дав час — 1 місяць.

Вже наступного місяця, у червні, вінничани продовжують скаржитися на незрозумілі борги від енергопостачальника та пишуть петицію до президента України з вимогою зробити аудит «Енери Вінниці». Петиція не набрала достатньої підтримки — тільки 1329 з 25 тисяч необхідних голосів, тож не була розглянута.

Законодавцем «Енера Вінниця» призначена постачальником електроенергії для побутових споживачів до 1 липня 2020 року. Після цієї дати люди зможуть обрати собі інших продавців електроенергії.

Опитування

Чи є у вас проблема з нарахуваннями від «Енери Вінниця»

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (24)
  • лариса

    Єнеру видумали щоб обманювати людей і для наживи за начебто борги яких практично немає. Чому данні лічильнмків автоматично не надсилаюттся при сплаті за єл.енергію Бардак.
  • Олексій

    У мене лічильник, який сам передає їм показники. Теж було 2 місяці заборгував і отримав такий лист, але у мене всі збігається. Можливо людський фактор у інших випадках спрацьовує.
  • Новий час

    Маю думку, що цей цирк влаштували для масових відмов у наданні субсидії на новий опалювальний період. Кінець епохи бідності =)
  • Лена

    Ета "Енера" уже достала. Они берут показания из потолка, а сумма приходит до 3000тисяч. Подать их на суд нужно, а также закрыть.

    Vladimir Sviridov reply Лена

    подавать на суд есть смысл только если будет колективная подача, и народу будет прилично, тогда не отмажутся, но по факту никто этим всерез заниматся не захочет
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 22 по 29 квітня, які ви могли пропустити photo_camera 19:50 Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними? 19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу 11:50 Вінницька торгово-промислова палата працюватиме в оновленій будівлі Пошти photo_camera 10:38 Вночі сили ППО збили над Вінниччиною ворожий безпілотник 10:05 Швидкий рецепт сирної паски від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:00 Як ви ставитеся до норми про вилучення авто у законі про мобілізацію? Ми запитали вінничан 09:17 В Україні відзначають День працівників швидкої допомоги. Історія, заборони та прикмети 28 квітня 09:00 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up