Одні – виробляють світло, а інші – продають. Що нам від реформи енергоринку?

Одні – виробляють світло, а інші – продають. Що нам від реформи енергоринку?
З 1 липня 2020 року має запрацювати конкурентний ринок, де світло продаватимуть як товар
  • З 1 січня 2019 року в Україні почне діяти нова система продажі електроенергії. За нею завершиться розподіл обленерго на виробника світла та продавця послуги споживачам.
  • Метою реформи є скасування монополії та поява ринкових цін на енергоринку. Що в результаті це принесе споживачам?

У червні 2017 року набрав чинності закон «Про ринок електричної енергії», що передбачає створення в Україні конкурентного енергоринку та анбалдінгу (розділення — авт.) існуючих обленерго на генеруючу компанію та продавця.

Цього вимагав Третій енергопакет ЄС, який зобов’язалася дотримуватися Україна ще з 2011 року. І який, зокрема, на перспективу дасть можливість українцям приєднатися до енергосистеми Європейського Союзу і отримувати звідти електричну енергію.

За законом «Про ринок електричної енергії», з 1 січня 2019-го розпочинається перехід до вільного енергоринку, що триватиме до 1 липня 2020 року. Саме тоді, за оцінками законотворців, має запрацювати повноцінний і повномасштабний конкурентний ринок електроенергії. Що це дасть енергокомпаніям та споживачам, поговорили з директором комерційним ПАТ«Вінницяобленерго» Ганною Пістружак.

Відео дня

Універсальна послуга для населення

З наступного року запрацює ринок електроенергії. Що вже змінилося?

— На виконання норм закону «Про ринок електроенергії» компанією «Вінницяобленерго» було створено товариство «Енера Вінниця» ще в грудні 2017 року. Нове підприємство буде займатися продажем електроенергії на роздрібному ринку. Тоді як за «Вінницяобленерго» залишаються функції розподілу електроенергії та обслуговування електромереж.

Навіщо було проведене розділення функцій продажу та розподілу електроенергії?

— Розділення двох видів діяльності — це європейська практика, яку зафіксовано у міжнародних зобов’язаннях України. Це закріпив закон «Про ринок електроенергії» і на виконання закону потрібно усунути монопольне становище українських обленерго та надати споживачам право вибору постачальника електроенергії без впливу інших структур.

Ганна Пістружак, директор комерційний ПАТ «Вінницяобленерго»

Отже, що зміниться для населення, які є споживачами «Вінницяобленерго»?

— Зміни розпочнуться вже з 1 січня 2019 року. Населення стає споживачами універсальної послуги (гарантовано будуть забезпечені електроенергією - авт.), яку надають товариства-постачальники, виведені з вертикальної структури обленерго. Для вінничан — це товариство «Енера Вінниця», яке Нацрегулятор зобов’язує продавати електроенергію населенню до 1 липня 2020 року. Після цієї дати побутові споживачі можуть залишитися або з нами, або обрати собі іншого постачальника.

Крім побутових споживачів на універсальну послугу за вартістю, що затверджена регулятором, можуть отримати малі непобутові споживачі. Це ті ФОПи чи юридичні особи, що мають до 150 кВт дозволеної потужності та бюджетні організації.

Товариство «Енера Вінниця» на території Вінницької області буде отримувати компенсацію з держбюджету за пільги та субсидії. І зможе проводити розрахунки з виробниками «зеленої генерації» (електроенергії, яка була вироблена сонячними, вітровими та гідроелектростанціями - авт.).

Чи зміниться тариф для населення від зміни порядку розрахунків?

— Продавець універсальної послуги отримує той тариф, який затверджує Нацрегулятор (НКРЕКП - авт.). Передумов для зміни ціни продажу універсальної електроенергії наразі немає. Але тепер Комісія буде погоджувати тарифи на розподіл для «Вінницяобленерго» і тариф на послуги постачальника для «Енера Вінниця» окремо.

У яку категорію входять споживачі ОСББ та ЖБК?

— Поки що вони вважаються споживачами універсальної послуги та отримуватимуть тарифи як для населення.

Ринкові тарифи для бізнесу

А що зміниться для комерційних споживачів?

— Деякі з них будуть отримувати електроенергію на тих само умовах, як і населення. Це малі непобутові споживачі, про які говорили раніше. Таких організацій, попередньо, є від двох до чотирьох тисяч на всю область. Усі інші непобутові споживачі будуть отримувати електроенергію на умовах конкурентного ринку.

Тобто, що значить «конкурентний ринок»?

— Конкурентний ринок — ринок вільний. Непобутові споживачі можуть вже зараз укладати угоду з постачальниками електроенергії. Утім, на початку 2019 року всі ще будуть в однакових умовах: державне підприємство «Енергоринок» формуватиме оптово-роздрібну ціну електроенергії для всіх, вартість розподілу визначатиме НКРЕКП. Єдиною «змінною» в тарифі є вартість постачання електроенергії споживачам, яку встановлюватиме компанія-постачальник, що у 2017 році складало 0,5% вартості електричної енергії.

Але, наскільки розумію, ціна електроенергії з часом може змінитися?

— З 1 липня 2019 року ми переходимо на ринок прямих договорів: буде скасовано обов’язковий продаж виробниками і покупка постачальниками електроенергії у ДП «Енергоринок», і генеруючі компанії зможуть продавати електроенергію постачальникам або споживачам безпосередньо. Це буде на нових сегментах ринку:

1. Ринок двосторонніх договорів, де продавці електроенергії будуть звертатися напряму до виробників. Тобто, замість закупівлі у ДП «Енергоринок», наше товариство «Енера Вінниця» зможе звернутися, для прикладу, до Ладижинської ТЕЦ та замовити певний об’єм електроенергії за визначеною ціною на рік вперед.

2. На «добу вперед», де вартість електроенергії розраховується одночасно для кожної години доби. Ціна електроенергії буде гнучкою, її розмір буде визначатися попитом та пропозицією. Такий ринок буде вигідним для підприємств, які мають повний облік власного енергоспоживання.

3. Балансуючий ринок. Тут куплятимуть дефіцитну електроенергію, яка потрібна, щоб покрити непрогнозовані потреби. Електроенергію на цьому ринку буде найдорожчою, адже виробник має надати електроенергію постачальнику одразу! Але для споживачів універсальної послуги, серед яких є населення, вартість електроенергії залишиться регульованою. Її буде затверджувати Нацрегулятор.

Що потрібно робити усім споживачам?

— Оформити нові форми договорів. Контролери та оператори ПАТ «Вінницяобленерго» вже почали їх надавати. Так, кожен споживач вже має договір на розподіл електроенергії з ПАТ «Вінницяобленерго», а починаючи з 1 січня 2019 року, він має ще укласти договір на постачання електроенергії. Заяви на приєднання до публічного договору на постачання електроенергії будуть надіслані побутовим споживачам поштою або рознесені нашими контролерами, а юридичним споживачам — шляхом особистого вручення на приєднання до договору на постачання електроенергії.

Ще один важливий нюанс, який діятиме з початку 2019 року: постачальник електроенергії може змінити вартість постачання електроенергії, повідомивши про це промислових споживачів за 20 діб до зміни тарифу. Тоді як електроенергія для населення та малих непобутових споживачів залишиться регульованою: її затверджуватиме НКРЕКП.

Двох років для перебудови галузі — мало

Юрій Захарчук, експерт з питань енергетики

— У цей закон намагалися внести все найкраще, що є в Європі. Бо те, що ми наразі маємо, це монополія на розподіл та продаж електроенергії обленерго, а в деяких випадках і на виробництво. Розділення на компаній-виробників та компаній-продавців електроенергії — це добре, адже бізнес та населення зможуть обирати ту компанію, яка запропонує більш вигідну ціну.

Позитивним моментом стане те, що тариф буде більш прозорим: державі простіше буде проконтролювати ті витрати, які були закладені в тариф обленерго в рамках інвестиційної програми.

Суть реформи енергоринку — це поява конкуренції. У ідеалі, це зниження ціни на електроенергію як товар. Але на даному етапі це не буде суттєво, адже різниця у вартості послуг компаній-продавців складає до 2% від усієї структури тарифу.

Упродовж багатьох років працюють на ринку незалежні постачальники електричної енергії, але їх дуже мало і тому реальної конкуренції вони не створюють. Суттєве зниження вартості послуг на передачу та продаж електроенергії буде можливим, коли на ринку з’являться конкуренти обленерго. Тобто, коли буде багато незалежних виробників та розподільчих компаній.

Не зрозуміло, чи встигнуть нові енергокомпанії скласти реальну конкуренцію обленерго за два роки. На мою думку, для цього потрібно не два, а всі десять років і тоді, можливо, у нас буде, як у Європі.

Але однозначно, електроенергія не повинна дорожчати через реформування галузі. На її вартість впливають економічні показники: такі як вартість вугілля, газу, рівень інфляції в країні тощо. Та і обленерго не витрачає на реформуванні жодної зайвої копійки, адже просто відокремлюють відділ з продажу електроенергії в окрему юридичну структуру і залишаються обидві структури під одним «дахом».

Читайте також:

Фото: shutterstock

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Константин Сильченко

    Чергова фірма прокладка, яка нічого не буде робити, а просто буде гроші ложити у кишеню протягом року. А 01січня 2020 року виявиться що ми усі боржники, бо фірма прокладка не розрахувалась з постачальником.
  • Yuriy Nikitin

    Більшість реформ у енергетиці, які зробила теперішня влада, призвели до її дорожчання, купівлі вугілля у терористів, підвищили її дотаційність і збагатили Ріната. У мене, наприклад, кредит довіри вичерпався. Можливо, я погано проінформований, але то моє IMHO. Я тут тупо бачу фірму-прокладку та недопуск до будь-яких інженерних мереж будь-кого окрім фірми-проклаки. «Увы», не для наших бандюкових реалій.
  • Игорь

    А как красиво РАССКАЗЫВАЮТ , но будет как обычно , вслед за электроэнергией товары и услуги подорожают, очередной виток экономического развития
  • Ols Kat

    Странный вопрос. Конечно электричество подорожает, это ж реформа

    Alex Sabotik reply Ols Kat

    сейчас в Польше электричество 5 грн за киловат, того же нужно ожидать с ростом экономики и в Украине.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:58 На фронті відбулося понад сотню зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled 09:18 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:36 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up