У США не зуміли те, що зробили в Луганську. Переселенці роблять ГЕС, яка не руйнує річки

У США не зуміли те, що зробили в Луганську. Переселенці роблять ГЕС, яка не руйнує річки

Луганчани-переселенці з компанії «Символ» винайшли новий тип гідроелектростанцій. На відміну від традиційних ГЕС, їхня не руйнує екосистеми річок та значно простіша у використанні. Перший зразок облаштують на Дністрі, у Могилів-Подільському.

Ливарна компанія «Символ» — одне з тих підприємств, яке перевезли зі Сходу України після початку війни на Сході України. Раніше вони працювали в Луганську. Вони віднайшли такий тип гідроелектростанцій, який дешевий у побудові, використанні та не впливає на екологію.

Промисловий зразок, розміром у 6 метрів та потужністю до 50 кВт на годину, майже готовий. ГЕС обладнають на Дністрі, де він даватиме безкоштовну електрику Могилів-Подільському.

Спроектували ще в Луганську

Директор компанії Дмитро Акішин згадує переїхали у Вінницю у 2015 році. Розмістили виробництво на заводі «Пневматика».

Відео дня

— Тут мені показали декілька майданчиків, де б можна було розмістити устаткування. Конкретно від влади це була уся допомога на той час. Завод же довелось перевозити самостійно, коли подзвонили й сказали, що обладнання розпилюватимуть на брухт, — казав Акішин.

Крім ливарництва компанія має профіль — машинобудування в сфері альтернативної енергетики. У луганчан виникла ідея розробити компактну гідроелектростанцію (далі - ГЕС) після новини, що у США над цим працюють аж з 1974 року. За словами Акішина, в Америці є підземні річки з потужною течією, енергію яких можна використовувати на благо людини.

— Ще в Луганську розробляти проект такої ГЕС. Вдалося його розробити, на що потім отримали патент. По всім показникам (новизна, високий винахідницький рівень, виробнича застосовність) отримали найвищі бали. Але промисловий зразок виготовити не встигли, почалися військові дії. А з цим — переїзди, зупинка виробництва, і тільки на другому році роботи у Вінниці відновили цей проект.

Не впливає на течію

Перша ГЕС виробництва компанії «Символ» стоїть на території заводу «Будмаш» у Вінниці. Це шестиметрове колесо з 12 лопатками, яке ланцюгом під'єднується до генератора. Як кажуть розробники, вона буде занурена у Дністер, завдяки течії якого й виробляти електроенергію: давати до 50 кіловатів на годину.

При цьому вартість конструкції, за словами Акішина, 10 тисяч доларів, що дешевше за традиційну ГЕС. Але найбільшою перевагою їх установки називає екологічність.

— Традиційна ГЕС затоплює величезні території, руйнує екосистему річки. Наша установка такого впливу немає, бо немає потреби в зміні русла ріки, перекриття течії тощо, — казав Дмитро Акішин.

Хоча проектування винаходу робили суто працівники «Символу», над його виробництвом працювали разом з вінницьким підприємством «Будмаш». Його директор Володимир Циба розповів, що з луганчанами співпрацюють з 2015 року.

— Ідея їхня, а ми робили вузли: підшипники, шестерні тощо. Монтаж, проточування деталей; усе, що стосувалося токарно-фрезерних робіт, — сказав директор заводу «Будмаш» Володимир Циба. — З «Символом» співпрацюємо з 2015 року. Дізналися про них після телесюжету, що підприємство перевезли з Луганську у Вінницю та займається ливарництвом. А нам якраз і був потрібний чавун, який ми замовляли в Бердичеві. Дуже здивувався тому, що хлопці то, виявляється, наші сусіди — виготовляють чавун на підприємстві поряд.

Інвестори хочуть винахід

Конструкція ГЕС є експериментальною. І аби її перевірити в дії, підприємство домовилося з владою Могилів-Подільського про її безкоштовну передачу та використання для потреб міста. Як розповів Дмитро Акішин, їм зараз головне показати, що вона працює.

— У нас вже є домовленості з інвесторами про розповсюдження цієї установки у США, Канаді, Бразилії, Мексиці, Японії та в Південній Кореї. Коштом цих інвесторів ми отримуємо патенти на наш винахід в цих країнах. А після успішного застосування ГЕС в Могилів-Подільському, вони готові будуть зробити перші замовлення.

А крім планів на нові установки ливарники вже думають, як зробити ще більшу ГЕС. Адже вони розрахували, що якщо «млин» матиме діаметр 36 метрів, а течія вод — від 2 до 3 метрів на секунду, то максимальна потужність буде вже 5 мегаватів.

Для прикладу, найбільша на Вінниччині мала ГЕС в Ладижині має потужність тільки 9 мегаватів.

Ладижинська гідроелектростанція / фото: lada.fm

Нагадаємо, до 2020 року в нашій області планують відновити 13 малих гідроелектростанцій.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анатолий Доброгорский

    Реальная мощность её не больше 2-3 кВт reply Відповісти
    Посилання на джерело: https://vn.20minut.ua/Podii/u-ssha-ne-zumili-te-scho-zrobili-v-lugansku-pereselentsi-roblyat-ges-y-10720867.html

  • Анатолий Доброгорский

    Реальная мощность её не больше 2-3 кВт
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up