Чому в обленерго змінили терміни подання показників лічильника

Чому в обленерго змінили терміни подання показників лічильника
  • У обленерго змінили термін подання показів електролічильника. Але про це знали не всі вінничани, тож не встигли вчасно передати показники.
  • Розказуємо, чому так сталося, які рахунки виставлять таким споживачам і чи можна зробити звірку показників під час карантину.

До редакції звернулася наша читачка, яку обурило те, що «Вінницяобленерго» змінило терміни подання показів електролічильника.

— У мене в платіжці вказано, що показники можна подати до 5 травня. А коли я їх хотіла передати, то в кол-центрі відповіли, що вже запізно. Чому так? Чому вони вирішили змінити без попередження? І які мені тепер виставлять рахунки? — питала жінка, яка не захотіла представлятися.

Відео дня

Звернулися за роз’ясненнями в обленерго. Там відповіли, що завчасно повідомляли про зміну строків подання показів на своєму сайті ще 24 квітня. А потреба в цьому була, щоб оперативніше формувати обсяги споживання електроенергії, роз’яснив директор комерційний АТ «Вінницяобленерго» Олексій Тарарака.

— Ті, терміни, які були раніше — два дня до завершення місяця і три робочих дня після початку місяця створювали плутанину між оператором розподілу (обленерго) і постачальником універсальної послуги («Енера Вінниця»). У «Енери» є час лише до восьмого числа, щоб замовити обсяги електроенергії для споживачів, адже в умовах вільного ринку електроенергії постачальники закуповують необхідні обсяги електрики заздалегідь.

І оскільки на початок місяця можуть припадати вихідні, то терміни подання показників бувають аж занадто довгими, через що ми можемо не встигнути сформувати обсяги електроенергії в визначений термін. Нацрегулятор (НКРЕКП) взяв це до відома і ухвалив рішення про зміну термінів подання показників: відтепер це два дня до завершення місяця і три календарних дня після початку місяця, — каже Тарарака.

Питаємо, що отримають побутові споживачі, які невчасно подали показники?

— Якщо людина взагалі не передала показники лічильника, то їй нараховують платіжку з урахуванням того обсягу споживання, який був в минулому місяці. Якщо показники були передані з запізненням, то сума до оплати буде сформована на основі середнього значення споживання електроенергії за останні місяці, яка перевищуватиме на кілька кіловат*годин актуальне значення показу, — відповідає директор комерційний обленерго.

— Чи можна зараз скорегувати показники під час карантину? — питає журналіст.

— Я не бачу в цьому потреби, бо якщо споживач в наступному місяці подасть вчасно свої показники, то система зробить автоматичний перерахунок і зменшить середнє споживання цього споживача, — відповів Олексій Тарарака. — Коригувати, звірити показники за електроенергію споживачі можуть і під час карантину. Для цього потрібно звертатися до структурних підрозділів міських електромереж за місцем проживання. Наш call-центр такі заявки наразі не опрацьовує.

У «Вінницяобленерго» нагадують, що є одразу декілька засобів дистанційної передачі показів лічильника. Це кол-центр: 0 (800) 217-217; передача показів через SMS: (066)-0-217-217; (068)-0-217-217; (073)-0-217-217. Можна подати показники через месенджери Viber та Telegram.

А ще покази приймають через «Особистий кабінет», онлайн-форму без реєстрації, відправити на електронну пошту [email protected]. Повний перелік з посиланнями на ці сервіси є на сайті обленерго.

І до того ж, енергетики просять подавати показники через онлайн-сервіси.

— Щомісяця бачимо перевантажений кол-центр, який за п’ять днів приймає понад 80 тисяч заявок з показами. Водночас, Viber-бот — близько 18 тисяч. Тому просимо людей, які мають доступ до інтернету, користуватися онлайн-сервісами, щоб залишити можливість зв’язку з кол-центром тим людям, в яких немає ні смартфону, ні комп’ютера, — говорить директор комерційний обленерго Олексій Тарарака.

В Україні, нагадаємо, з 2019 року запроваджено ринок електроенергії.

 

Читайте також:

Знижка на гарячу воду і опалення буде в платіжках за квітень

Карантин у Вінниці: розповіли, як людям будуть нараховувати субсидії

Онлайн чи по телефону. Через карантин комунальники закривають прийом споживачів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Валентина Панькова

    В  платіжці було   надруковано,що прийом показників 29.30 квітня.4.5 травня!!!Спецвально все робиться.щоб  створювати видимість роботи і тримати  народ в напрузі.Скоро  знов повалить народ   виясняти нарахування...
  • Михаил

    с каких это пор сайт какого то облэнерго стал обязательным к просмотру? а бубулькам -пенсионеркам на сайт в батарею стучать али как? народ перестаньте бесноваться своей диджитализацией. еще рыдать от нее станете. ибо она очередной шаг к  крепосному цифровому праву
  • арлн

    А де їхні контролюги чому ми за наші кошти робимо іх роботу.

    Петя reply арлн

    Контролерiв скоротили. Бо керiвникам мало грошей!
  • Олександр Макаров

    Енергетики - шулера
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up