До 14 мільйонів на освітлення отримає Вінниця від Північної екологічної фінансової корпорації

До 14 мільйонів на освітлення отримає Вінниця від Північної екологічної фінансової корпорації
  • Північна екологічна фінансова корпорація погодила фінансування Вінниці на нове освітлення для центральних вулиць.
  • Наразі проходить тендер: 4 організації заявляють про своє бажання реалізувати проект.
  • Журналістка «20 хвилин» поспілкувалась з СЕО «Промавтоматика Вінниця» — учасника тендеру з нашого міста.

Наприкінці грудня стало відомо, що головні вулиці міста (Хмельницьке шосе, Келецька, Соборна і Пирогова) отримають нове, сучасне ЛЕД освітлення. За місце виконавця цієї задачі змагаються чотири компанії. Результати тендеру будуть відомі вже незабаром. А щоб більше дізнатися про ціни, переваги нового освітлення і компанію, яка презентує наше місто у тендері, ми розпитали їх керівника.

 Михайло Ганчук, СЕО «Промавтоматика Вінниця»

— Мені імпонує, що міська рада теж відслідковує усілякі цікаві і корисні для міста гранти, — каже Михайло Ганчук, СЕО «Промавтоматика Вінниця». — Кредит від Північної корпорації є дуже вигідним для міста. Світлодіодні світильники — це сучасно, це стильно, це гарно і економно. Спектр світла світлодіода найбільше наближений до спектра сонця — приємний для очей і має високий індекс кольоропередачі. Натрієве світло, ось це жовте, що переважає на вулицях — було найекономнішим в радянські часи. Є ще один дуже важливий момент — це технічне світло. Його заборонено використовувати у приміщеннях, де є люди. Щодо натрієвого світла на дорогах: економно? Так. Світить? Звісно. То ж так його і ставили.

— ЛЕД світильники майже у два рази економніші за натрієві лампи. Плюс не шкідливі для зору та виглядають дуже сучасно, — каже керівник «Промавтоматика».

Відео дня

Вигідно для міста

— Кошти оплачує Північна екологічна фінансова корпорація, кредит виплачує міська рада: ставка всього 3%. Погашення тіла кредиту відбувається за рахунок економії. За цей проект заявлена вартість 14 млн. По факту ці гроші оплатить Північна корпорація, а міська рада протягом шести років погасить кредит, — розповідає Михайло.

Світильники, що Промавтоматика пропонує на тендері

— За шість років місто заплатить за освітлення цих вулиць близько 25 млн гривень. Якщо ж встановити світлодіодні світильники — сума вийде у цілих два рази менше, а саме близько 14 млн за шість років користування. Тобто за шість років світильники повністю себе окуплять і далі буде економія.

Про тендер на головного підрядника

— Наразі триває тендерна процедура – ми вийшли на фінальну стадію, де йде вибір генерального підрядника. Його визначатиме трьохстороння комісія, а саме: представник Північної корпорації, комісія з боку міської ради та "Міськсвітло".

— У паперах–заявці на тендер має бути безліч деталей та довідок, ліцензій. Північна екологічна фінансова корпорація, маючи великий досвід у минулому, хоче зайвий раз переконатись у якісності приладдя та виконаної роботи, — каже Михайло.

— Важливим фактором, звісно, буде ціна. Ми свідомо виходимо на тендер з мінімальною ціною. Нам це дійсно цікаво, це наше місто і ми хочемо приймати участь у його вдосконаленні, — розповідає співрозмовник. — Також важливим аргументом є те, що компанія ПромАвтоматика Вінниця є одночасно, як компанією виробником, так і монтажною організацією. В минулому році ми освітили більше 50 вулиць в містах і селах.

Щоб побороти перепади напруги – Black Box

— Плануємо здійснити справжню революцію, — сміється Михайло і показує чорну квадратну коробку. Усередині лежить такий самий чорний пристрій, а поруч адаптер для комп’ютера.

Нова розробка Промавтоматики — Black Box

— Хочемо показати фактичний стан речей щодо напруги в Україні. Для цього протягом року розробляли пристрій, який фіксує і записує рівень напруги в динаміці.

— Це наша розробка. Лише ось-ось почали продажі. Називається Black Box. Пристрій ставиться у розетку і фіксує напругу. Фіксує її щосекунди та записує. Ми дістаємо флешку, встромляємо її у перехідник, а його — у комп’ютер. На комп’ютері показується графік напруги протягом доби, — розповідає Михайло. — Давно усім відомо, що лінії у нашій країні перевантажені. Це дуже негативно впливає на електроприлади — згорають телефони з фенами, холодильники і телевізори.

— Наш обов’язок, як користувачів електроенергією — вчасно сплачувати рахунки. Але окрім цього є ще обов’язки постачальників. Які, на жаль, не завжди виконуються дуже сумлінно. Воно зобов’язані постачати якісну електроенергію, згідно договору. Наголос зробимо на слові «якісну»,— каже Михайло.

— Є так званий «зелений коридор» — допустимі межі коливання напруги. Згідно держстандарту, це 10%. І ось у цьому зеленому коридорі напруга ще може рухатись. Усе, що за його межами — не нормально. У селах і менших містечках ця проблема сягає величезних масштабів. Більше того, навіть у межах містах можна зафіксувати перевищення норми, особливо вночі.

— За допомогою цього пристрою можна спокійно зафіксувати будь які стрибки, роздрукувати графік напруги. Це буде зафіксований наявний факт порушення. Він може слугувати серйозною підставою аби подати скаргу в енергопостачальну організацію і навіть вимагати компенсацію у вигляді 25% на законних підставах. 

Результати тендеру будуть відомі вже за кілька днів.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up