Для чого кийки та бронежилети «Муніципальній варті»? Запитали начальника служби й не тільки

Для чого кийки та бронежилети «Муніципальній варті»? Запитали начальника служби й не тільки
Фото зі сторінки «Муніципальної варти» у фейсбуку
  • Вінницька служба, яка займається контролем правил благоустрою, закуповує спецзасоби: кийки, бронежилети, наручники.
  • І роблять це не вперше. Начальник «Муніципальної варти» Віталій Чигур розказав, що виконком схвалив закупівлю спецзасобів ще в 2017 році.
  • Ані кийки, ані наручники не використовують при охороні порядку на мітингах чи у комунальних закладах. Тоді навіщо їм спецзасоби?

Виконком міськради 10 червня затвердив символіку, форму, норми забезпечення речовим майном для «Муніципальної варти». На 17 сторінках рішення прописали вигляд спецодягу працівників, емблеми підприємства, шевронів на формі.

Найцікавішим є Додаток №4, де прописали, що працівників муніципальної служби забезпечують спецзасобами — бронежилетом, шоломами протиударним та кулезахисним, гумовими кийками, наручниками тощо.

Для чого це підприємству, яке, переважно, займається питаннями у сфері порушень благоустрою? Звернулись за коментарем до начальника «Муніципальної варти» Віталія Чигура.

Відео дня

«Маємо ліцензію на послуги охорони»

— Так, ми придбали кийки, бронежилети, наручники. Але, якщо подивитись глибше, то вперше таке рішення про закупівлю спецзасобів було ухвалено ще в 2017 році. У нас є ліцензія на охоронну діяльність, яку ми отримали ще в 2013 році, — пояснює начальник «Муніципальної варти» Віталій Чигур. — Тому, якщо з нами укладуть договір про надання охоронних послуг, то наші працівники можуть мати при собі ці спецзасоби. А новим рішенням виконкому ми доокомплектовуємо наших працівників.

Види діяльності «Муніципальної варти» / Скріншот з системи YouControl

Начальник муніципальної служби додає, що спецзасобі не застосовують під час охорони порядку на вулицях чи комунальних закладах.

— Ми забезпечуємо дотримання громадського порядку в закладах комунальної власності. Але хочу одразу зауважити, ніхто з працівників «Муніципальної варти» не використовує спецзасобів при охороні безпеки у комунальних закладах, — каже Чигур.

— Виходить, що ці спецзасоби зараз в ящику пилом покриваються? — питає журналіст.

— Вони на складі. Якщо буде потреба, і з нами оформляють договір про охорону, то працівники отримують ці спецзасоби, щоб мати при собі, — відповів начальник «Муніципальної варти».

З-поміж іншого бачимо, що для «Муніципальної варти» купують ендоскоп та бінокль нічного бачення. А це для чого?

— Ендоскоп потрібен для обстеження водних об'єктів. У нас є на балансі два ендоскопа, які ми використовуємо, зокрема, для огляду вигрібних ям. Цей пристрій залучаємо ледь не щодня, — пояснює Віталій Чигур. — А бінокль нічного бачення використовується Муніципальним патрулем, щоб оперативно виявляти правопорушників на річці Південний Буг. Наприклад, восени патруль може вийти на воду ще до світанку і тоді без приладу не обійтись.

«У Муніципальної варти немає задач, для яких треба кийки»

Давид Пшеничний, координатор ГО «Основа Майбутнього / Вінниця»

— Новину про появу спецзасобів у «Муніципальній варті» сприймаю негативно. Вважаю, що на них не покладені такі задачі, задля яких є потреба у спецзасобах. І вперше чую, щоб ця вінницька служба могла надавати охоронні послуги.

Але, як правило, подібні структури в різних містах мають різні обов'язки. Наприклад, у Києві «Муніципальна варта» також має і кийки, і бронежилети, та інші спецзасоби. Однак там працівники цієї служби, подекуди, працюють краще, ніж поліція. Муніципали роблять рейди по «наливайкам», виявляють точки виробництва контрафактного алкоголю, слідкують за публічною безпекою на залізничному вокзалі тощо. При таких задачах не завжди вдається уникнути конфлікту, тому там, справді, є потреба у спецзасобах.

У випадку Вінниці та вінницької «Муніципальної варти», то я за те, щоб з розумом використовувати кошти міського бюджету. Наприклад, замість закупівлі спецзасобів можна було передати гроші патрульній поліції, щоб вони нарешті відремонтували свої «Пріуси» та «Рено», деякі з яких у жахливому стані.

Опитування

Як ви ставитесь до того, що у «Муніципальної варти» є кийки та інші спецзасоби?

 

Читайте також:

Десятки тисяч зарплата та мільйонні статки: що задекларували головні комунальники Вінниці?

У Вінниці почав працювати водний патруль. Результати першого патрулювання

Що треба мати, щоб не знесли утеплення і кондиціонери? Правила та заборони у Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (17)
  • Антон Булгаков

    перестаньте. это просто для бдсм-вечеринки в мерию. просто не знали. через какую прокладку купить, чтоббез палева
  • Roman Yakovlev

    Спец засоби мають бути лише в поліції!
  • Олег Каськов

    Дають спецзасоби комунальникам? Тоді слід очікувати двірників з гумовими палицями та сантехніків з газовими балонами...
  • Андрей Ковальский

    За наши налоги создают надзирателей!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up