Що треба мати, щоб не знесли утеплення і кондиціонери? Правила та заборони у Вінниці

Що треба мати, щоб не знесли утеплення і кондиціонери? Правила та заборони у Вінниці
Фото з архіву «20хвилин»
  • Наприкінці 2019 року у вінницькій мерії склали правила утеплення багатоповерхівок та умови розміщення на фасадах технічних пристроїв.
  • Серед норм: на всі роботи потрібно отримати дозвіл, часткове утеплення — під забороною, а контролювати усе доручили ОСББ / управлінській компанії
  • Як отримати погодження і що буде, якщо робити без цього?

Наприкінці 2019 року виконком міської ради ухвалив Порядок, яким затвердив правила теплової ізоляції та розміщення технічних пристроїв (наприклад, кондиціонерів, антен) на фасадах багатоповерхівок і гуртожитків. Це рішення замінило інструкцію, ухвалену в березні 2016 року.

Якщо коротко, то у порядку вказано, що на ці роботи потрібно отримати дозвіл від ОСББ чи управлінської компанії. Якщо ж виконати роботи без погодження, то буде демонтаж, — добровільний чи примусовий зі штрафом.

А тепер детально.

Відео дня

Які заборони

Отже, цей порядок ухвалили, щоб впорядкувати дизайн міського середовища. Його положення є обов’язковими до застосування усіма юридичними і фізичними особами на території нашої міської тергромади.

Цим порядком забороняють:

  • робити теплову ізоляцію і розміщувати технічні пристрої на пам’ятках архітектури, що у переліку на сайті міськради.
  • утеплення / установку технічних пристроїв з ушкодженням зовнішніх будівельних конструкцій, споруд;
  • ставити технічні пристрої на головних фасадах пам’яток архітектури; а також на бокових фасадах стін, видимих зі сторони вулиць та площ, що знаходяться  у історичному ареалі міста та на магістральних вулицях;
  • ставити технічні пристрої з кріпленням до оголовків димовентканалів;
  • ставити витяжні вентшахти для викиду повітря з вбудованих приміщень під вікнами квартир, а також прокладати повітроводи вентиляції по фасадах житлового будинку.
  • виконання робіт без урахування вимог ДСТУ Б В.2.6-36:2008
«Клаптикове» утеплення під забороною / Фото: 20хвилин

А також ще діють два обмеження:

  • ставити кондиціонери, за межами історичних ареалів міста, можна на покрівлях за умови обов’язкового відведення конденсату у внутрішньобудинкові мережі, або водостічні труби з герметизацією місця врізки;
  • ставити антени на дахах будинків та споруд можна за умови герметизації місця врізки.

— Цим порядком забороняється часткове утеплення фасадів будинків. Тобто, з 2019 року не можна утеплити, для прикладу, одну квартиру в багатоповерхівці. Тільки повністю, весь фасад, — пояснює директор департаменту житлового господарства міськради Роман Фурман. — Але контролювати цю умову, як і решту правил порядку, є обов’язком ОСББ чи управлінської компанії, що має договір зі співвласниками будинку.

Як отримати дозвіл

На те, щоб зробити усе за правилами, замовнику робіт з утеплення, установки кондиціонеру та інших технічних пристроїв на фасаді, треба дозвіл від сусідів.

Фото ілюстративне / Джерело: fb.com/SAMorgunov

На загальних зборах співвласників будинку складають протокол. У разі позитивного рішення зборів — замовник подає пакет документів голові ОСББ або управлінській організації (колишньому ЖЕКу). 

Перелік документів:

  • Заява, в якій стисло записати наміри замовника утеплення/установки технічних пристроїв;
  • Протокол зборів співвласників будинку;
  • Технічний звіт на розміщення технічних пристроїв, зокрема пристроїв нічного оформлення та освітлення фасадів будинків та споруд, виданий організацією, яка має на те відповідну ліцензію або сертифікат; 
  • Проект на влаштування системи кондиціювання повітря у вбудовано прибудованих приміщеннях нежитлового призначення; 
  • Документи, що засвідчують право власності на об’єкт нерухомого майна;
  • Договір на вивіз будівельного сміття; 
  • Відомості про держреєстрацію (для юридичних осіб); 
  • Паспорт громадянина (для фізичних осіб); 
  • Фото будинку (розгортка фасадів в кольорі) у разі утеплення. Також, у разі утеплення, паспорт опорядження фасадів, опорядження будинку в цілому має погодити департамент архітектури та містобудування міської ради.

Розміщення засобів зв’язку, великих антен погоджує департамент енергетики, транспорту та зв’язку. Якщо задумали зробити підсвітку фасаду — дозвіл на це видає департамент архітектури.

Протягом семи днів чиновники, ОСББ (або управлінська компанія) мають розглянути подані документи. Єдиною підставою для відмови у погодженні є відсутність або невідповідність наданих замовником робіт документів, які зазначені вище. 

Якщо все добре, то складають письмовий дозвіл на виконання робіт (його форма є у Додатку 1, що в рішенні виконкому). Дозвіл на роботи дійсний протягом шести місяців.

Яке покарання за порушення

Якщо ж виконали роботи без дозволу чи з порушенням умов погодження, то доведеться усе прибрати. Демонтаж може бути добровільним чи примусовим. У рішенні виконкому прописали і цю процедуру.

Контролювати дотримання умов чи виконання робіт без дозволу є обов’язком ОСББ / управлінської організації. Вони отримали повноваження скласти припис на усунення таких порушень. Зупинити роботи або здійснити демонтаж конструкції на фасаді дому власник повинен у п’ятиденний строк з дати складання припису.

Відмовляється виконати демонтаж? Тоді ОСББ чи управлінська організація скаржиться до «Муніципальної варти».

— На власника конструкції складається протокол за статтею 152 Адмінкодексу (340-1360 грн штрафу для громадян; 850-1700 грн штрафу для посадовців та підприємців - авт.), — сказав начальник КП «Муніципальна варта» Віталій Чигур. — Далі ми інформуємо про випадок порушення міську комісію з питань примусового демонтажу теплової ізоляції, техпристроїв. І на засіданні ця комісія ухвалює рішення та визначає, хто буде виконувати ці роботи.

Міська комісія збирається нечасто. У відкритому доступі є тільки один протокол засідання за 2020 рік — про демонтаж п’яти кондиціонерів. За 2021 рік поки жодного протоколу.

— Комісія збирається за потреби. У нас немає плану, що в цьому місяці ми маємо примусово демонтувати певну кількість пристроїв чи елементів утеплення, — пояснює директор департаменту житлового господарства, заступник голови комісії Роман Фурман.

Алгоритм отримання дозволу / Скріншот з сайту vmr.gov.ua

Керівник «Муніципальної варти» Віталій Чигур додає, що найчастіше скаржаться на неправильну установку кондиціонерів. А от чи мають «амністію» ті люди, які ставили техпристрої / утеплювали багатоповерхівки ще до 2016 року, коли почала діяти перша версія Порядку?

— Підпадають під цей порядок всі, без винятку. У порядку теплової ізоляції, який схвалив виконком, не вказана дата, з якої він починає діяти, — наостанок сказав Чигур.

Раніше, нагадаємо, ми розписали алгоритм як відключитись від централізованого опалення.

 

Читайте також:

Центр стане охайнішим. Що робитимуть з рекламними вивісками?

Капремонт дворів у Вінниці: скільки зроблять в 2021 році та як потрапити в чергу

Як можна контролювати ті роботи, що проводить ЖЕК

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач11

    Звичайно, це ж не площа перед центральним базаром і ще сотні місць які забудовані в місті з порушеннями. Там конторі і діячам від влади повилазили. А тут вони готові все знести і купа дозволів( знов від них). Оце робота.
  • Ols Kat

    Винничане, хватит утепляться! Замерзайте

keyboard_arrow_up