Порядок ізоляції. Що треба мати, щоб не знесли утеплення з багатоповерхівки?

Порядок ізоляції. Що треба мати, щоб не знесли утеплення з багатоповерхівки?
Будинок на вулиці Майбороди (колишня Збишка). Ось так утеплювати не можна за новим Порядком, бо не відповідає фасаду будинку.

Останнім часом все більше вінничан утеплюють стіни своїх квартир у багатоповерхівках, обираючи різні матеріали та їх колір. І щоб впорядкувати цей хаос, у міськраді створили Порядок теплової ізоляції. Про його особливості дізнавались журналісти “20хвилин”.

 

Через те, що власники домівок обирали, те “що до душі” або “найдешевше”, фасади будівель стають різнокольоровими, мають неоднорідну структуру та товщину утеплювача. Тому, щоб навести лад у цьому питанні, на початку березня виконком Вінницької міськради затвердив Порядок теплової ізоляції (опорядження) на фасадах багатоповерхівок та гуртожитків у Вінниці.

Відповідно до стандартів, забороняється утеплення та встановлення технічних елементів на пам’ятках архітектури. Також не можна закріплювати різні технічні засоби на цегляних димоходах, встановлювати кондиціонери без відведення конденсату, телевізійні антени без герметизації кріплення, тощо.

Утеплення, створене не за нормами до прийняття Порядку - під “амністією”

Відео дня

Зносити те утеплення, яке створено ще до березня 2016 року, не змусять. Як розповів головний архітектор Вінниці Олександр Рекута, власників “звільнять” від такої відповідальності. Але до всіх інших за неправильну ізоляцію стін покарання буде суворе: штраф та навіть примусовий демонтаж покриття. І щоб цього не сталося - треба брати дозвіл у міських службах.

Ось така краса у будинку на вулиці Порика, 39За цим “Порядком” контролювати норми утеплення має Муніципальна поліція. Але начальник цієї служби Василь Гайовик, про це нічого не знає.

- До нас ще, мабуть, не дійшло таке рішення, - відповідає начальник Муніципальної поліції. - Мені і самому цікаво чому, бо як ви кажете, його ще затвердили у березні. І про розмір штрафу мені також поки що невідомо.

Гарний приклад утеплення того ж будинку на вулиці Порика. Мешканці дому утеплили ще й фронтальну частину дому: від 1 до 5 поверху.

Які документи треба мати?

Тепер перед тим, як проводити роботи ззовні приміщень, потрібно отримати дозвіл.  Для цього до Прозорого офісу треба подати наступні документи:

  • правовстановлюючі документи на об’єкт нерухомого майна;

  • договір на вивіз будівельного сміття;

  • відомості про державну реєстрацію (для юридичних осіб);

  • паспорт громадянина (для фізичних осіб);

  • фотографії будинку (розгортка фасадів в кольорі), який планується утеплювати;

  • пропозицію щодо кольорового рішення утеплення фасаду - паспорт опорядження фасадів з концептуальним рішенням опорядження будинку в цілому, погоджену департаментом архітектури, містобудування та кадастру Вінницької міської ради.

“Ці норми потрібни, бо у Вінниці утепленням руйнують фасади”

Віталій Мельник (29), представник ініціативної групи “Ти-Місто”

- Придивіться, походіть по вінницьким вулицям. Кожен утеплюється як хоче! Зрозуміло, що громадяни бажають зекономити на опаленні та бажають, щоб у їхніх домівках було тепло. Але це ж не означає, що вони мають право руйнувати фасади, створювати з пінопласту різнокольорові пазли. Якщо бажаєте утеплити стіну, то домовляйтеся усім будинком. Так буде хоча б єдина кольорова гама. А то є будинки, які виглядають ніби “цирк-шапіто”: кілька клаптів різної форми, товщини та кольору, які охоплюють один-два поверхи. Такі є на Барському шосе недалеко від Західного вокзалу, на Маліновського. Тому добре, що такі стандарти з’явилися. Тепер треба слідкувати, щоб їх виконували усі.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анонім

    Так беспокоитесь о фасадах? Так снесите все пластиковые говноокна с Соборной, запретите и снесите установленные кондиционеры на фасадах, засейте выветренные газоны, прекратите класть асфальт вместо брущатки на тротуарах.

    А за утепление фасадов лучше назначит одного чиновника какой должен сотрудничать со строительными компаниями и все решать быстро и прозрачно, а не "пропозицію щодо кольорового рішення утеплення фасаду - паспорт опорядження фасадів з концептуальним рішенням опорядження будинку в цілому, погоджену департаментом архітектури, містобудування та кадастру Вінницької міської ради" это болото куда прийдется нырять на протяжении месяца и вынести пару тыщ гривень.
  • Анонім

    Еще одна кормушка.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:23 Учні сьомого ліцею на благодійному ярмарку зібрали 140 тисяч гривень на безпілотники для ЗСУ 19:42 ІТ-компанія допомагатиме Подільському зоопарку піклуватися про оленів, коней та орланів photo_camera 19:03 У Вінниці відзначатимуть 160-річчя Михайла Коцюбинського. Що саме запланували? 18:15 Субсидії на неопалювальний період: хто отримає автоматично, а кому треба переоформити Від читача 15:59 Командир батальйону полку ССО «Рейнджер» розповів про службу у спецпідрозділі 17:06 Оля Полякова долучилася до благодійного вечора, де зібрати сім мільйонів на потреби ЗСУ 16:10 Вакцина проти COVID від AstraZeneca може викликати тромби 15:10 Можливі зміни: дати останніх дзвоників та екзаменів у 2024 році 14:30 «Найголовніше, за що ми молимося — за нашу Перемогу». У храмах Вінниці відзначають Великдень play_circle_filled photo_camera 14:25 Українські майстри розписали 800 писанок і встановили рекорд photo_camera 13:13 Нові сектори з пенсійних питань для МВС у трьох областях: де їх знайти 12:34 Суд виніс вирок драгдилеру, який постачав наркотики до колонії 12:05 Вінниця чудотворна: розповідаємо про місця сили, де трапляються дива 11:17 Скасування ‎статусу обмежено придатний. Що потрібно знати призовникам 10:25 «Пироговський пікнік» у Вінниці буде з благодійністю, майстер-класами, фудкортом (ПРОГРАМА) photo_camera 10:11 Вигідно відкласти пенсію. Як українське законодавство стимулює працювати довше? 09:48 рф завдала 5 ракетних, 69 авіаударів і 74 обстріли з систем залпового вогню. Є жертви серед цивільних 09:34 Першокласники 15-го вінницького ліцею завітали до рятувальників photo_camera 09:07 Діти-переселенці отримали тисячу ортопедичних рюкзаків з канцтоварами 08:03 Сьогодні — Великдень. Історія, традиції та прикмети 5 травня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up