Зелені мітки. Чому в парку «Хімік» збираються зрізати кілька десятків дерев?

Зелені мітки.  Чому в парку «Хімік» збираються зрізати кілька десятків дерев?
  • У Вінниці частину дерев у парку «Хімік» помітили зеленою фарбою, щоб найближчим часом зрізати їх. Натомість, обіцяють, посадити вдвічі більше молодих. 
  • У листопаді, додамо, має розпочатися реконструкція парку «Хімік» з облаштування освітлення.  

Власну стратегію розбудови парк «Хімік» має, нагадаємо, ще з весни 2019-го. Тоді команда КП «Інститут розвитку міст» організувала серію обговорень з мешканцями міста про те, як саме вінничани хочуть перетворити парк. Як рік тому показали у концепції парку, територію останнього, площею 2,27 гектара, поділять на три зони: «реакція» для взаємодії з сусідами, близькими чи іншими людьми, «розчинення» для спокійного відпочинку серед природи, «вибух» для занять спортом. Пряма алея крізь парк стане хвилястою, для приємних прогулянок. Зруйнований паркан та арка — під реконструкцію. Монтаж нових дитячих та спортивних майданчиків тощо. У парку з’явиться ключова локація з довгою лавкою добросусідства, гральними майданчиками та театральною сценою та багато іншого.

Підрядника реконструкції знайшли ще влітку 2020-го, але роботи досі не почалися. Тендер на реконструкцію парку виграло приватне підприємство «Рослана», яке виконає роботи по повному оновленню «Хіміка» за 20 мільйонів гривень.

Як писали ще у серпні на сторінці дослідницького урбан-проекту «Хімік», яка висвітлює вивчення громадської думки щодо створення парку, спершу в парку буде проведено демонтаж існуючих елементів благоустрою, земляні роботи та загальнобудівельні роботи, а вже з вересня 2020-го мала б розпочатись більш активна фаза робіт, яка триватиме до листопада. 

Відео дня

Проте, за словами директорки КП «Інститут розвитку міст» Аліни Дяченко, реконструкція лише розпочнеться у листопаді. Першочергово встановлюватимуть ліхтарі в парку. 

Сьогодні, 13 жовтня, на вищезгаданій сторінці урбан-проекту «Хімік» опублікували допис у якому йдеться про те, що у парку визначили 33 аварійних дерева, частина яких найближчим часом буде видалена. Їх помітили зеленою фарбою. 

«Оскільки серед цьогорічних осінніх робіт в парку було заплановано ще й видалення аварійних дерев. Тому, працівники Інститут розвитку міст разом з фахівцями Департаменту комунального господарства і благоустрою та Вінницязеленбуд навідалися до парку Хімік, щоб обстежити стан дерев», — пишуть у дописі дослідницького урбан-проекту «Хімік». 

Як читаємо, про часткове їх видалення мова йде вже з 2018-го року. Більшість хворих дерев — ясени, також є акації та липи. Виконавці реконструкції «Хіміка» зазначають, що частина інших дерев буде підлягати омолоджувальній очистці. 

«Загалом у парку, під час дослідження було зафіксовано 327 дерев, тобто видаляти будуть не більше 10%. Також в проектно-кошторисній документації передбачено посадку 77 нових дерев», — додають у спільноті. 

За словами директорки КП «Інститут розвитку міст», із зрізання аварійних дерев реконструкція парку не розпочнеться, їх будуть видаляти після встановлення освітлення в «Хіміку». 

— Помаркували дерева здебільшого для того, щоб дати можливість мешканцям побачити, що вони справді в аварійному стані, — каже Аліна Дяченко. — Починатись реконструкція буде з встановлення ліхтарів, але при цьому може бути потреба в обрізуванні чи знесенні аварійних дерев. Загалом цих кілька десятків дерев зрізатимуть поетапно. 


Читайте також:

Хто обрізає дерева? На 600-річчя сухі каштани можуть звалитися на авто і людей

Сквер Альтмана має буклет, ліхтарі для «Хіміка» — у 2020 році. Ремонт зон відпочинку у Вінниці

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Фердинанд Томеш

    Дебіли - сухі каштани по Некрасова зріжте,толку буде більше!
  • Катерина

    Ці «спеціалісти» позрізали навіть невеличкі фруктові дерева у дворах: вишні, черешні, сливи, горіх. Тепер двори голі і лисі вже не кажучи про те, що це люди садили для затінку та дітей. Ніякої потреби у такій «чистці» не було. Тепер і парк збираються вирізати. Рідкісні дебіли.
  • Чоловік

    ріжте. там всеодно під тими деревами то колються то бухають то ї.....ться
  • Руслан Зборовский

    Таке життя...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up