Без протестів і натовпу: перші проводи на новому цвинтарі у Сабарові

Без протестів і натовпу: перші проводи на новому цвинтарі у Сабарові
  • Сабарівське кладовище діє з листопада 2017-го року. Там зробили три сектори на сотні могил, проклали шляхи, освітлення.
  • І в поминальну неділю, 15 квітня, тут пройшли перші проводи. Противників будівництва цвинтаря не було, а місця під могили вже закінчуються.

Сотні вінничан їздили у поминальну неділю провідати своїх померлих родичів. Для перевезення городян влада запустила безкоштовні автобуси, що забирали людей з Будинку офіцерів та «забитими» їхали в Луку-Мелешківську. Автобуси навіть мали свою відокремлену смугу руху на проспекті Коцюбинського.

Окрім того, сьогодні поминки й на новому Сабарівському кладовищі, яке знаходиться навпроти вулиці Вишневої та неподалік від очисних споруд «Водоканалу». Журналісти побували там та дізналися як тривали перші проводи на цьому цвинтарі.

Відео дня

Спокійно і без живих квітів

Шляхи до кладовища ще не встигли встелити асфальтом. Машини проїжджали з одного боку по шляху з гравію, а з іншого — полем.

Активістів, що блокували проїзд на цвинтар, немає. Вони мали свій «блокпост» поблизу Сабарівського шосе та стояли на варті з літа 2017 року. Нині вхід на кладовище відкритий. А раніше був за «пропусками».

Проходимо за ворота і одразу бачимо десятки поховань з хрестами. Між трьома секторами викладені асфальтом шляхи, тротуари. Поблизу деяких моляться люди — вони прийшли на могилу своїх померлих родичів.

Отець Сергій проводив поминальну службу з 9-ої ранку. Під час нашої розмови до нього підходять городяни, щоб запитати про правила поминальної неділі, попросити про відспівування. І, за його словами, конфліктів з противниками будівництва цвинтаря сьогодні не було.

— Дякувати Богу, сьогодні все спокійно. Люди, які прийшли помилитися, почули молитву. Конфлікт — це не моя справа. А церква є завжди з вірянами. У вівторок (з 8-ої ранку - авт.) на Радоницю, знову прийдемо, щоб попросити Господа простити гріхи всіх тут спочилих рабів Божих.

Крім того, священнослужитель з храму великомученика Георгія Побідоносця УПЦ КП розказав, що саме він й освячував хрест, що поставили на кладовищі у листопаді 2017 року.

— До речі, дуже здивувався, коли побачив це на відео у Ютубі. Кладовище продовжується. Засмучує те, як швидко цей цвинтар розширюється і як дуже багато відходить з цього життя молодих людей.

Ще отець Сергій сказав, що не потрібно нести на поховання пластикові квіти. Це є екологічним гріхом та шкодою для природи.

Майже чотириста могил

У житловому вагончику сидів й один з працівників кладовища. У ньому журналісти впізнали копача з Лука-Мелешківського цвинтаря — Валерія Лушникова. З ним говорили у серпні 2017-го, коли на Луці перекривали дороги й на них рили могили.

Валерій Лушников, фото з архіву "20хвилин"

— Я вас теж впізнав! — сказав усміхнувшись Валерій. — Після вашого візиту до мене ще двічі приїжджали телевізійники. Просили теж розказати про те, що на цвинтарі (у Луці - авт.) закінчуються місця.

— І як там зараз, до речі? — питаємо.

— Залишилися тільки місця, які забронювали. Для первісних поховань місця не залишилося — тепер всіх, хто помирає у Вінниці, ховають на Сабарові, — відповів Лушников.

У його блокноті чітко записано, що нині на кладовищі є 368 могил.

— Цвинтар діє з 18 листопада минулого року. Тут вже поховано 63 у 2017-му році та 305 за цей рік. Разом 368 поховань вже є на цьому цвинтарі, — розказав черговий по кладовищу. — Чи залишилося місця? Трошки ще є. Але велику частину вже викупили під другі, треті місця. Тому, як бачите, цвинтар вже розширяється. А конфліктів тут вже давно не було. Як покинули активісти свій блокпост ( поблизу дороги Сабарівське шосе - авт), так і стихло все.

Цвинтар продовжать розширяти

Очільник департаменту благоустрою та комунального господарства Володимир Ніценко розповів, що першу чергу кладовища майже завершили. І воно нині є діючим.

— Майже всі роботи, що були передбачені у першій черзі — завершені. Залишилося тільки огородження зробити. Кладовище здано в експлуатацію. Товариство «Шляхбуд» продовжує працювати над будівництвом цвинтаря.

За тендером компанія-підрядник мала б завершити усі роботи в листопаді 2018 року. Проте, за словами Ніценка, робітникам не вдасться завершити усе в строк.

— Через дії активістів, будівельники не могли нормально працювати близько півроку! То паркан ламали, то техніку блокували. Остаточна дата завершення будівництва залежить від фінансування робіт.

Нагадаємо, що нове Сабарівське кладовище розраховане на 37 841 поховання та може діяти 23 роки. Коли об’єкт завершать, цвинтар займатиме 36,5 гектарів. Підрядником робіт є товариство «Шляхбуд», яке на це отримає 40,3 мільйона гривень.

Тоді як конфлікт живих за місце з мертвими триває ще з весни 2016 року. Тоді протестували проти «сусідства» із цвинтарем мешканці мікрорайону «Академічний». Після протестів мешканців району, вдалося трохи віддалити майбутній цвинтар.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Все цвіте та буяє: світлини заквітчаного Подільського зоопарку photo_camera 20:14 Вінничан запрошують на два майстер-класи до Великодня 19:51 Дорожня розмітка за 4 мільйони зійшла разом зі снігом. За скільки намалюють нову? photo_camera 19:02 Погода у Вінницькій області різко погіршиться Від читача 19:49 Оптична мережа АТ «Укртелеком» уже сягає 80 тисяч кілометрів 18:33 «Небо. Я без нього жити не зможу». Вінниця попрощалась із 23-річним льотчиком, загиблим у бою play_circle_filled photo_camera 18:14 ДТП на перехресті: до лікарні потрапила 27-річна пасажирка авто 18:05 У них квартири значно дорожчі, ніж у нас. Про що говорила вінничанка у Португалії на єврофорумі 18:00 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) 17:38 Бершадський воїн творить красу з військового заліза photo_camera 17:17 У Вінниці впродовж дня не роздаватимуть повісток. Це пов'язано з проведенням рекрутингового заходу play_circle_filled 17:07 На Вінниччині висаджують 1000 саджанців волоських горіхів photo_camera 17:06 «А чи знаєте ви Вінницю?» — на творчій зустрічі нагадали цікаві факти про рідне місто 16:40 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 16:37 Засудили зека, який молотком забив до смерті іншого ув'язненого. Як це сталося? 16:09 Матір, яка намагалася втопити у річці сина, помістили в психлікарню play_circle_filled 15:06 Які зарплати та що мають мери міст на Вінниччині? Третя частина огляду декларацій 14:08 У Писарівці зник 11-річний Денис Єрьомін (ОНОВЛЕНО) 13:16 Вінничан попереджають про можливі аварійні знеструмлення 12:30 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up