«Перекрили дорогу і на ній вже почали ховати». Репортаж з кладовища на Луці

«Перекрили дорогу і на ній вже почали ховати». Репортаж з кладовища на Луці
  • Більше місяця триває блокада будівництва на Сабарові. А у мерії кажуть, що небіжчиків скоро ніде буде хоронити
  • У червні заявляли, що місць під могили вистачить на один місяць. Але цвинтар на Луці досі діє
  • «20хвилин» поїхали в Луку-Мелешківську, щоб дізнатися, що залишилося для мерців

«Цвинтарна блокада» розпочалася 19 червня. Тоді кілька десятків жителів Сабарова вийшли на мітинг та вперше стали перед тракторами «Шляхбуду» — підрядника будівництва кладовища.

Головним аргументом проти будівництва цвинтаря є те, що захоронення біля очисних споруд Водоканалу призведе до екологічної катастрофи.

— Через трупні яди, які проникатимуть в грунт, буде забруднена вода в Сабарові й далі за течією річки Південний Буг. Отруйна вода буде у Шкуринцях, Гнівані, Бохониках, по всьому Тиврівському району. Відповідно ми тут стоїмо, щоб не допустити екологічної катастрофи, — казала журналістам місцева активістка Ольга Мазуркевич.

Відео дня

З того часу міська влада намагається знайти компроміс з протестувальниками. А з іншого боку, представники мерії кажуть у вінницьких ЗМІ, що місць на існуючих кладовищах залишилося дуже мало.

У сюжеті «ВІТА» за 8 серпня, озвучили інформацію про те, скільки ще вінницькі кладовища можуть прийняти небіжчиків.

«Ще три тижні тому на кладовищі в Луці-Мелешківській було 145 вільних місць та 15 на діючому цвинтарі у мікрорайоні Сабарів. Сьогодні Сабарівське кладовище зачинено. А на цвинтарі в Луці залишилося 60 резервних», — каже диктор в сюжеті.

Чи дійсно міський цвинтар в Луці вже «забитий»? Журналісти «20хвилин» поїхали до села, щоб це перевірити.

Читайте також: На нове кладовище на Сабарові дають 17,5 мільйона. Чому так багато? (ІНФОГРАФІКА)

На вході біля міського кладовища зустрічає його доглядач. Чоловік попросив не називати його в матеріалі, бо «у нього сім’я, маленькі діти». Він погодився говорити без камери та сказав у якому стані існуючий цвинтар.

— Десь п'ятдесят місць залишилося. Вже хоронимо на дорогах. А коли закінчиться й навіть там місце, то не знаємо, що робити. Тротуари ще не зривали, але до цього дійде, якщо не відкриють нове кладовище. В день приїжджають по три - п’ять траурних процесій. А зараз багато померлих забирають на райони. У Зарванці, наприклад.

За його словами, в середньому тут ховають 150 небіжчиків за місяць. Тобто, існуючих 50 місць аж ніяк не вистачить надовго. Хоча, є деякий запас.

— Є родинні поховання. Ось, наприклад, поховали людину, а поряд з нею є ще один-два місця, які вже зарезервовані для родичів цієї особи. Така практика на цьому цвинтарі є розповсюдженою. Але чужого небіжчика сюди не покладеш.

— А, реально, скільки можна буде тут ще ховати? — питає журналіст.

— Розширяти цвинтар вже немає куди. У теорії тут можливо поховати ще й тисячу тіл. На дорогах, впритул до інших могил. Але я звичайний виконавець, а не начальник якийсь, — відповідає доглядач.

Читайте також: Крематорій не будують, бо законодавство не передбачає

Далі, головний на кладовищі просить одного із землекопів показати, де зараз ховають мерців. Цим копачем є вінничанин Валерій Лушников, що тут працює вже 15 років.

Під час розмови чоловік ділиться й власними думками, що можна зробити на місцевому кладовищі, поки діє блокада в Сабарові.

— Колись його мали ще розширяти, але землю, що біля лісу продали. За триста-чотириста метрів до цвинтаря люди собі житло побудували. Тому тепер там під могили не викопаєш, — каже землекоп.

Лука-Мелешківський цвинтар діє з 80-х років та має територію 38 гектарів. По схемі, на кладовищі 99 секторів. За словами копачів, тут вже поховали десь 54 тисячі небіжчиків.

Ми пройшлися по центральній дорозі, що перетинає цвинтар. І могил дійсно дуже багато. Найсвіжіші ставлять одразу біля дороги. Це, за словами пана Валерія, обурює родичів небіжчиків.

— Скаржаться ті люди, які своїх родичів вимушені поряд з дорогою хоронити. Бо там ні лавочку не поставиш, поминок не справиш, через машини, що поряд постійно їздять. А у чужу могилу заборонено ховати.

На цвинтарі є й багато старих могил з іржавими хрестами та без імен померлих. Питаємо, а чи можна тут робити захоронення?

— Ні, однозначно. Знаю, що на старому, закритому цвинтарі можна відкривати нове кладовище тільки через 50-60 років. Через двадцять років можна одна на одну могилу, якщо це були родичі, — розказує Лушков.

Доходимо до дороги, яка тягнеться від сектору 23А до сектору 70. Прямо на шляху вже є кілька свіжих поховань. Якраз під час нашої розмови інший землекоп викопував ще одну яму під могилу.

 

— Перекрили дорогу і на ній вже почали ховати. Тут будуть захоронення в два ряди, приблизно 24 місця. І внизу стільки же. Біля посадки, де також були дві дороги, вже там все перекопано та поховані люди. Місць майже не лишилося і іншого виходу, ніж будувати цвинтар деінде, вже немає. Аби не складали труни перед міськвиконкомом.

Далі землекоп веде журналістів назад, до входу на цвинтар. На кінець розмови, доглядач за кладовищем ділиться власними думками про протести сабарівчан.

— Рішення про виділення місця на Сабарові під кладовище було прийнято ще в 90-х роках. Влада витратила гроші на розробку проекту, на всілякі експертизи. Витратили значні кошти, причому це гроші з податків. І тепер там спротив місцевих жителів, які не тільки проти влади, але й проти всієї вінницької громади. Треба розуміти, що десь людей треба хоронити. Часу на пошуки території та на розробку нового проекта більше немає, — каже чоловік.

Нагадаємо, ще у квітні 2016 року було відомо, що біля Сабарівської очисної станції влаштують кладовище. Тоді це викликало обурення мешканців молодого району — Академічний. Після протестів мешканців району, вдалося трохи віддалити майбутній цвинтар. У жовтні минулого року мерія приймає рішення про будівництво цвинтаря поблизу очисних споруд. І проти цього виступила громада Сабарова.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • джек ландон

    Этой глупой активистке рот лучше не открывть. Никаких трупных ядов в природе не существует. А жить рядом с кладбищем, конечно, не каждый может смириться, не приятно.

    Олексій reply джек ландон

    погугли "трупный яд"

    Задунайский Торонтуй reply Олексій

    Убедился?
  • З.А.Глядач

    "там ні лавочку не поставиш, поминок не справиш, через машини"

    Взагалі-то,поминки на кладовищі не справляють. Це роблять або вдома,або у закладах громадського харчування. Це лише у кацапів є звичай бухати на могилах.

    джек ландон reply З.А.Глядач

    У нас такие же традиции. Не все навещают могилы с распитием алкоголя. До Луки добраться не ближний свет, и убрать надо, и присесть.  И не надо навязывать свою картину мира. Твоё мнение никому не интересно, тем более хамское и оскорбительное. У тебя вообще других занятий нет, "авторитет" -  сидишь тут безвылазно годами, монитор ядом заплёвываешь.

    З.А.Глядач reply джек ландон

    У вас? То я саме ВАС і маю на увазі.
  • З.А.Глядач

    "Відповідно ми тут стоїмо..."

    Це улюблене заняття вінницьких "активістів"-СТОЯТИ. Вони "стояли" у Київі,"стояли" у нас. Тепер у Сабарові "стоять". Чекаємо на черговий "майдан"? Пропоную назву-"Трупомайдан".
  • Olvol

    Навіть якщо мтати ногами на гребінь даху навищого будинку Академічного, ви побачите максимум малюсінький шматочок кладовища, і то не факт. Із поля Академічне не видн зовсім.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up