Сабарівчани п'ятий день продовжують блокувати будівництво нового кладовища

Сабарівчани п'ятий день продовжують блокувати будівництво нового кладовища

Громада Сабарова з четверга цілодобово чергує на місці, де міська влада планує робити кладовище. Сьогодні, кажуть жителі, очікується приїзд “тітушок”. Громада розділилась на дві частини: одні перешкоджають роботі техніки, інші — пильнують на “блокпості”

Вчора, 30 липня, кореспондент RIA побувала на місці мирної акції сабарівчан. Люди з 27 липня днюють і ночують у полі, протестуючи проти будівництва нового міського кладовища розміром 36 гектарів. Сьогодні вони зібралися знов, бо чекають на провокації зі сторони влади. Зараз протестувальники розділилися на 2 групи: ті, хто стоять при дорозі, де, власне, розташований сам табір, і ті, хто пішов блокувати роботу техніки, яка стоїть посеред поля. За сабарівчанами спостерігають молодики у форменній одежі.

Дівчата клеять людям  наліпки, щоб, як кажуть, розрізняти , де свої, а де чужі у разі сутичок.

Відео дня

 

Мешканці рушили зустрічати техніку і спецпризначенців.  Також на місці знаходиться служба охорони, патрульна поліція.

 

 

— Ми здійснюємо охорону публічного порядку  і дивимося, щоб не було порушень. Щоб люди, які охороняють трактор не конфліктували з людьми, які відстоюють свої права, — каже старший лейтенант поліції Дмитро Шевчук, інспектор сектору кадрового забезпечення. — Будемо діяти згідно адміністративного та кримінального кодексу і будемо приймати міри. Будемо тут стояти поки не закінчиться мітинг. Мабуть, що до вечора. 

 

 

Посеред поля стоїть трактор, який оточили спецпідрозділи поліції та спецпідрозділ «Гепард» . Люди розділилися умовно на три частини: одні попрямували до техніки, яка прибула зі сторони очисних споруд. Інші кілька людей пішли до трактора та грузовика, які стояли далі, ближче до кар'єру. Решта зосталася біля трактора. 

 

 

 

 

Згодом приїхав заступник міського голови Микола Форманюк. Каже, що кладовище "буде" і пояснює чому. 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (20)
  • Olvol

    Ніяку дорогу розширяти не треба. У нас дорога веде в ОДНЕ село- Сабарів і більш нікуди. А тиврівська траса веде далеко і кладовище там огромне. Тим не менш, восьмиметрової дороги цілком достатньо. Більше того, її завжди можна без труда перейти.
  • Николай Энэми

    Этим митингующим пенсионерам скоро самим скоро самим понадобятся услуги кладбища, половина уже на ладан дышит

    Анонім reply Николай Энэми

    А Ви вибачте хто???Господь Бог?Що вирішуєте скільки кому назначено?І кому які послуги потрібні???

    Olvol reply Николай Энэми

    И Вам того же.
  • Олег

    Ну бувать же такі д...и з промитими мізками, ну до чого тут Медгородок, ну х.. їм кладовище міста Вінниця, ці а.....сти ліплять таку пургу,  як запрограмовані.

    Дима reply Олег

    Мабуть хтось запрограмував.
  • Не байдужий

    Этих "активистов" несколько маргиналов запугали разными страшилками, грамотно промыли мозги, и вот они стоят на жаре, кричат и бегают по полю. Некоторые даже остаются ночевать в шалаше, а чего не оставаться, выпивку и закуску перенесут на шару, да еще уважение от односельчан, ведь хоть и бухаешь зато важное дело делаешь. Да все аргументы этих защитников поля полный бред. Вот только несколько из них:

    - Люди будут приезжать на кладбище и будут пробки

    - Каждый день в Виннице хоронят от 20 до 25 человек (статистика озвученная "активистами") значит весь день будет играть похоронная музика.

    - Понастраивают поминальных кафе через дорогу

    - Южый буг, который за 400 метров, отравят "трупные яды"

    - Трупные яды отравят людям колодцы

    -  Над кладбищем идет высоковольтная линия електропередач (я не видел) как ее будут ремонтировать.

    - Что будет если случится авария на очистительных сооружениях водоканала и могилы зальет отходами, "активисты" рассказывали про мифическую трубу которая идет от отстойников в речку и проходит акурат под беседующем кладбищем

    - Ну и самое страшное что дети от соседства с кладбищем начнут болеть раком

    Max Gomon reply Не байдужий

    Ответ крайне простой почему люди против:

    1- там двухполосная дорога и судя по плану кладбища парковка для общественного транспорта там не планируется, а значит дорогу в день поминок будут перекрывать (как сейчас на Луке делают, были там - видели?). Это ЕДИНСТВЕННАЯ магистраль в город (ну ничего сабаровци переживут один день безвыездно и без сервиса и услуг скорой, полиции и прочих служб. Не большая потеря, правда?)

    2 - Вот вам ссылка на азимут от очистительных сооружений до точки слива воды в Буг (да-да, именно азимут рядом с которым и находится та мифическая труба) http://take.ms/lMMTb http://take.ms/8kEtu

    3 - а вот уклон територии - http://take.ms/dXIr2  и не поверите, там внизу - Буг (не, конечно в дождь и с талыми водами с кладбища, читай горки, ничего не потечет в сторону реки, вода обычно по склону вверх ведь бежит).

    4 - санитарные нормы "Державні санітарні правила та норми "Гігієнічні вимоги щодо облаштування і утримання кладовищ в населених пунктах України" ДСанПіН 2.2.2.028-99"

    Пункт 3. Гігієнічні вимоги до облаштування кладовищ

    3.3 Ділянка повинна мати схил у протилежний бік від населеного пункту і відкритих водоймищ (да, конечно, у нас просто карты врут, город в другой стороне и река тоже)

    3.5 . Кладовища повинні бути розміщені в приміській (а разве город и пригород это разные вещи, да ну, не может такого быть) зоні міських поселень "



    Такой ответ вас устроит, или у вас, как обычно, свои версии на все эти счета?

    Не байдужий reply Max Gomon

    Отвечаю по пунктам

    1. Расширить дорогу при необходимости не составит труда, про это легко можно договорится с городскими властями. Негде не перекрывают дорогу для экстренных служб, и для местных жителей. Это надуманный аргумент.

    2. Никто не будет хоронить над коммуникациями, так как иногда их нужно ремонтировать. Но Вы наверно не в курсе как разрабатывается проектная документация и с кем она согласовывается. Этот миф легко можно развеять посмотрев сам проект строительства.

    3. Речка всегда находится в низине, и все по любому будет стекать в нее, но людей хоронят не на поверхности, а на глубине в 2 метра, а воде омывающей гробы для того чтобы попасть в речку нужно будет пройти метров 300-400 под землей. Тот же бредовый аргумент.

    4. При разработке проекта было получено разрешение от городской санитарно-эпидемиологической службы та и от экологической службы. Без подобных разрешений проект принять НЕВОЗМОЖНО.  Вы являетесь дипломированным специалистом в этих отраслях? Если нет, то это пустые слова, я лучше поверю проффесионалам.



    Но я почему то уверен что никто из протестующих не потрудился нормально изучить проектную документацию, легче верить в страшилки рассказаные соседом ведь думать своей головой тяжело, а сосед "умный".

    Max Gomon reply Не байдужий

    1 - так может стоит сначала расширить дорогу, а потом уже что-то строить? Правда о проекте реконструкции/расширения дороги в том районе я не смог найти документов. Говорите не перекрывают. Попробуйте от луки доехать на своей машине на старый город по прямой в поминальный день. Мне не удалось даже пересечь улицу Д. Нечая что б заехать на СТО.  

    2 - над, не будут, будут делять от нее отступ (лень искать источник где из мерии обещались дать 100м санзону от этой трубы). Но законом вообще запрещено прохождение подобных коммуникаций по територии кладбища.

    3 - 300-400 метров это весьма незначительное расстояние. (но согласен, документами не регламентируется). Правда от нарушения правил саннорм (тот же угол наклона и размещение участка) это не освобождает.

    4 - А у нас же вообще нет коррупции в стране. И все всегда все оформляют исключительно честно  и без нарушений. И нет, я не специалист в этих отраслях, но я умею читать законы.



    Вот еще парочка нарушений:

    1 - "Додаток N 12

    до Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів, затверджених наказом Міністерства охорони здоров'я України

    від 19 червня 1996 р. N 173".  http://take.ms/I8F8F  Указана зона в 500м. А вот расстояние согласно генплану: http://take.ms/Tg7GQ. До 500 немного не дотягивает.

    2 - Опять таки любимые "Державні санітарні правила та норми "Гігієнічні вимоги щодо облаштування і утримання кладовищ в населених пунктах України" ДСанПіН 2.2.2.028-99" пункт 3.5 - "Санітарно-захисна зона від території кладовища традиційного поховання і крематорію до житлових і громадських будівель, зон відпочинку, а також колективних садів та городів повинна бути не меншою 300 м (Державні санітарні правила № 379/1404)". И опять таки очень яркий пример http://take.ms/d8IWC. Ну нет там к огородам 300 метров, совсем нет.

    3 - "Наказ Держжитлокомунгоспу України 19.11.2003 N 193 ( z1110-04 )   ПОРЯДОК  утримання кладовищ та інших місць поховань". Пункт 1. "Вимоги до розміщення та облаштування місць поховань". 1.1 -  Площа ділянки,  відведеної  під місця традиційного поховання, визначається з розрахунку 0,24 га на 1000 чоловік, що проживають у міській,  та  0,1 га на 1000 чоловік у сільській місцевостях.

    Население Винницы по данным на 2013 год 369 тысяч. Запускаем калькулятор и считаем 0,24х369=88,56 га. Площадь текущего кладбища по плану меньше 40 га.



    Вот так получается по законам. Или это тоже надумано?

    Олексій reply Max Gomon

    Все правильно, єдине що труба трішки не так іде.

    Анонім reply Не байдужий

    Що ви городете????Там живуть люди яким не байдуже майбутне міста.....Повірте, як би Ви жили у тому районі, то стояли разом би з цими людьми......
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up