На нове кладовище на Сабарові дають 17,5 мільйона. Чому так багато? (ІНФОГРАФІКА)

На нове кладовище на Сабарові дають 17,5 мільйона. Чому так багато? (ІНФОГРАФІКА)
Мешканці з мікрорайону "Академічний" в минулому році протестували під стінами мерії. Вінничани не хотіли під своїми вікнами цвинтаря. Фото з архіву "20хвилин"
  • Нещодавно з’явився тендер на будівництва кладовища по Сабарівському шосе
  • Його будуть будувати в дві черги. Спочатку зроблять огородження, озеленення та розіб’ють по секторам.
  • Загальна вартість — 40 мільйонів. У мерії сказали, що виділять цього року тільки 17,5 мільйона гривень. Що хочуть зробити за ці гроші?

Міськрада хоче визначитися з виконавцем будівництва кладовища на Сабарові. За проектом воно коштуватиме 40,3 мільйона гривень. Чому так дорого? Про це стали питати в соцмережах вінничани.

«Я в цьому точно нічого не тямлю, і певно саме тому так здивувалася, що міськрада збирається збудувати новий цвинтар за понад 40 млн гривень. Вже оголошено тендер на виконання робіт, які мають бути завершені до кінця 2018 року. У моєму розумінні цвинтар - це шматок землі, куди закопують покійників у трунах», — писала в фейсбуку журналістка Тоня Мних.

Відео дня

Що будуватимуть. У тендері зазначено, що будівництво буде в дві черги. Тобто, в 2017 та 2018 роках. Нове кладовище буде знаходитися по Сабарівському шосе між мікрорайонами «Академічний» та Сабарів. Під нього виділили 36 гектарів землі.

Майбутній виконавець робіт повинен провести озеленення території, поставити навколо кладовища огорожу, збудувати будинок для охорони, адміністративно-господарчу будівлю для співробітників та адміністрації кладовища. 

Посилання на тендер

А ще планують провести комунікації: каналізацію, водопостачання, електрику. І зробити дороги з парковкою для авто.

Проте є й дивні речі. У тендері на будівництво кладовища зазначені холодильник побутовий, електрочайник, сушарка для взуття та багато інших речей.

Фрагмент з тендерної документації

Що це робить в тендерній документації? Ці та інші питання журналіст задав очільнику департаменту комунального господарства Володимиру Ніценку.

— На минулому тижні оголосили тендерну закупівлю. Фахівці оцінили проект кладовища в 40 мільйонів 334 тисяч гривень. Але у міському бюджеті на новий цвинтар закладено 17,5 мільйона гривень на 2017 рік. Будувати будуть в дві черги. Проте, вартість ще зменшиться завдяки редукціону в електронній системі «ProZorro».

— Де буде кладовище та що там створять?

— Його розташують в санітарно-захисних смугах Сабарівської очисної станції. У перший рік ми збудуємо «живий» паркан: огорожа з деревами, кущами. У цьому році буде розбивка за секторами для поховань. Вхід на кладовище буде з боку Сабарівського шосе. Буде алея для почесного, традиційного поховання. У перспективі — європейське поховання, де на могилі буде лише трава, без монумента. Тільки невеликий хрест. Ще плануємо збудувати колумбарій, оскільки є багато запитів від вінничан на крематорій.

— Чи безпечно розташовувати цвинтар поряд з очисними спорудами? А якщо буде аварія та витік на територію кладовища?

— Це найбільш оптимальне місце, яке можна було б обрати. Не бачу тут небезпечної ситуації, оскільки в очисних споруд залишається своя санітарно-захисна смуга. Кладовище не буде впритул до Сабарівської очисної. Більш того, цю землю не можна використовувати для житлової забудови. Тому розташовувати тут кладовище — ідеальний варіант. Люди з Академічного скаржилися, що цвинтар поряд з ними. Але цього не буде, там достатня відстань до будинків. Плюс, будуть високі дерева навколо, що заховають цвинтар. До того ж, закінчується місця для поховань на Луці-Мелешківській. Розширятися там немає куди.

— Є кілька питань по проекту. В ньому вказано, що будуть забирати грунт з кладовища. Навіщо?

— Цей грунт є родючим, тому стане в нагоді для наших комунальних господарств, що займаються озелененням міста.

— На кладовищі збудують два будинки. Один для охорони, а іншою є адміністративно-господарча будівля. Навіщо ці будівлі?

— Адміністративно-господарчий будинок потрібен, щоб здати в експлуатацію кладовище. Такі є норми. У цій будівлі буде адміністрація цвинтаря, прийматимуть відвідувачів, вирішувати питання щодо поховання, вести облік тощо. Ймовірно, сюди перейдуть фахівці, що зараз працюють на Лука-Мелешківському кладовищі. Бо воно ж скоро закриться. Ще в планах — збудувати будинок трауру. Усі будівлі будуть знаходитися з боку Сабарівського шосе, поблизу очисних споруд.

— А навіщо в тендері на будівництво кладовища вказали холодильник, сушарку для взуття, електрочайник, мікрохвильовку та інші прилади, що не стосуються кладовища?

— У тендер закладали все. Так ми чітко будемо розуміти, яке має бути фінансування. На кладовищі будуть працювати люди, яким потрібно забезпечити нормальні умови для праці. Наприклад, там будуть охоронці, що чергуватимуть по змінам. Отже, їм потрібно їсти та готувати собі їжу. Тому заклали й такі побутові приладдя.

Протест під мерією, квітень 2016 рік. Фото з архіву "20хвилин"

Нагадаємо, ще у квітні 2016 року було відомо, що біля Сабарівської очисної станції влаштують кладовище. Тоді це викликало обурення мешканців молодого району — Академічний.

На території, де буде кладовище — могла бути "Кремнієва долина". Фото з архіву "20хвилин"

Під стінами міської ради, 8 квітня минулого року, люди казали, що не проти кладовища. А саме проти місця його забудови, бо за словами активістів, цвинтар занадто близько буде з новим мікрорайоном. Тоді ініціативній групі з Академічного після зустрічей з міськими чиновниками вдалося трохи віддалити цвинтар від мікрорайону. 

Згодом, в жовтні 2016 року створюють проект майбутнього кладовища. Мікрорайон продовжують будувати. А незабаром у нього з’явиться новий «сусід» — кладовище по Сабарівському шосе.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (15)
  • Александр Козловский

    Нельзя там кладбище делать дам канал через все поле проходит по сброса отработанных вод с очистных в южный буг
  • Анонім

    Вхід зі сторони Сабарівського Шоссе.....Люди які живуть поряд мають декілька раз на день спостерігати поховання? А транспорт стояти, коли йдуть похорона????В Сабарові і Академічному, що не люди живуть??? Їм що мало, очесних, ще два кладовища, ГЕС і гаражів????.......Давайте побудуємо ще третє....Бо більше немає місця, якби хотіли то місце знайшлось, але ж наша влада не робить краще для людей, а тільки шукає де б відмити гарненьку сумму.......І це дуже засмучує((((
  • vin

    Нехай Моргунов у себе на подвірї цвинтер влаштовує)))
  • Олексій

    Ще в тендері є "Перевезення родючого шару грунту до 10км", напевне, будуть за кошт кладовища болото засипати за качатником яке вже розпайоване. Хаха. ))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up