На Луці закінчуються місця на цвинтарі. Нове кладовище буде на Сабарові

На Луці закінчуються місця на цвинтарі. Нове кладовище буде на Сабарові
Незважаючи на супротив жителей Академічного навесні, нове кладовище буде на старому місці
  • Рішення щодо нового кладовища на Сабарові прийняли ще в квітні
  • Незважаючи на супротив мешканців мікрорайону «Академічний» місце розташування цвинтаря не змінили
  • І майбутні поховання будуть поряд з Сабарівською очисною станцією.
  • А в якому стані інші міські кладовища?

Ще у квітні 2016 року було відомо, що біля Сабарівської очисної станції влаштують кладовище. Тоді це викликало обурення мешканців молодого району — Академічний, який розбудовується й нині. Під стінами міської ради, 8 квітня, люди казали, що не проти кладовища.

— Так, воно потрібне. Але ми проти місця його забудови. Ми вимагаємо облаштувати нормальні очисні споруди, аби з Сабарівської ГЕС не тхнуло, облаштувати там зону відпочинку, дитячі майданчики, — казали активісти.

Фото з мітингу вінничан під стінами мерії. 8 квітня 2016 11 квітня активісти з Академічного зустрілися з мером Вінниці Сергієм Моргуновим та іншими представниками міської влади. На тій зустрічі мешканці Академічного висловили свої проблеми (відсутність інфраструктури, озеленння, дитячого садочка, школи та інше) і озвучили позицію «проти кладовища біля мікрорайону». Натомість, отримали пропозицію від міського голови про створення робочої групи для пошуку вирішення цих проблем. А кладовище — можуть трохи віддалити від мікрорайону.

Відео дня

На тому конфлікт між вінничанами з Академічного і міською владою затих.

Академічний здався?

Навесні мешканці Академічного мітингували під стінами міської ради, щоб не дати створити кладовища біля своїх будинків. Але як каже голова ініціативної групи від мікрорайону Олександр Дроздик «зараз цвинтар вже нікого не хвилює»

Олександр Дроздик біля залишків каменю "Граніт науки". Там де має бути кладовище, раніше планували створити "Кремнієву долину"— Один я не зможу побороти рішення влаштувати цвинтар. Зараз це більше схоже на «бій з вітряками», — казав у телефонній розмові Олександр. — А щодо спільної роботи з мерією, так звана «ініціативна група» не працює з червня. Зустрічей з чиновниками зовсім немає, бо їх (зустрічі — авт.) постійно перекладали.

Читайте репортаж з мікрорайонуМешканець Академічного: “Хто купує тут житло, отримує сертифікат у пологовий”

За словами Олександра, представники влади говорили членам ініціативної групи від Академічного: «Давайте зустрінемося після Дня Європи», а потім після «Дня міста» і так взагалі закинули ці зустрічі.

— Мої сусіди по району почали казати, що «ініціативна група продалася». Та це не так. На нас просто забили, — обурюється Олександр.

Розбудова району ведеться — тут скоро почне працювати новий торговий центр, будують дитсадок. Але як каже голова ініціативної групи — «це й так мало бути, без сприяння міської влади».

Роблять проект цвинтаря

У жовтні міський виконавчий комітет приймає рішення від 06.10.2016 р. № 2320 «Про надання вихідних даних – містобудівних умов і обмежень на проектування кладовища по вул. Сабарівське шосе».

За ним Департамент комунального господарства та благоустрою отримує містобудівні умови і обмеження та виготовляє проект цвинтаря.

 

Володимир Ніценко, в.о. директора міського Департаменту комунального господарства та благоустрою

— Запроектоване кладовище знаходиться в межах санітарно-захисних смуг існуючих очисних споруд комунального підприємства «Вінницяоблводоканал». Небезпеки розташування цвинтаря поряд з очисними спорудами не бачу, оскільки у очисної свої захисні умови, так само як і у кладовища. А щодо грунтових вод, то проектанти підтверджують, що вони глибше. Тому могили не зачіпатимуть воду.

Окрім того, Володимир Ніценко розповів, що тривали громадські слухання і місцерозташування кладовища узгодили разом з мешканцями навколишніх вулиць.

Нового цвинтаря вистачить на 23 роки

Щоб дізнатися про точне розташування кладовища, його майбутній розмір та на скільки поховань воно буде розраховане, журналіст відправив до мерії запит. З відділу звернень мерії прийшла наступна відповідь:

«Відповідно до проектних рішень містобудівної документації - кладовище буде розташовуватись у кварталі, який обмежений Сабарівським шосе, шосе на с. Шкуринці та проектною об’їзною дорогою. Орієнтовне розміщення входу до кладовища передбачено з боку Сабарівського шосе (зупинка громадського транспорту «Гаражі»)», — пишуть у відповіді.

Також у відповіді написали, що «Орієнтовна площа кладовища по Сабарівському шосе становить близько 36,5 га та розрахована на 37841 поховань, що дасть можливість проводити поховання близько 23 років».

Від стовпів, що зліва буде розташовано нове кладовище. А з правого боку - Академічний. Фото з архіву "20хвилин"Як буде облаштовано кладовище, транспортні та пішохідні шляхи, озеленення та його чіткі межі буде відомо тоді, коли дороблять проект:

«На даний час проектно-кошторисна документація проходить експертизу в філії ДП «Спеціалізована державна експертна організація - Центральна служба України державної будівельної експертизи» у Вінницькій області. Будівництво кладовища розпочнеться після закінчення всіх процедур, які передбачені чинним законодавством України.», — пишуть у відповіді представники мерії.

Дійсно треба ще кладовище?

«Нове кладовище треба, бо ніде буде хоронити людей. Існуючих кладовищ вистачить на півроку» — такий аргумент неодноразово висловлювали у вінницькій мерії. Схожі слова говорив заступник міського голови Сергій Матусяк, екс-заступник голови Андрій Рева ((нині міністр соцполітики в Кабміні України — авт.), головний архітектор міста Олександр Рекута, очільник Департаменту комунального господарства Володимир Ніценко. Та вінницький мер Сергій Моргунов неодноразово заявляв, що серед семи кладовищ у Вінниці діють тільки два. А чи дійсно ситуація така погана?

 

У відділі звернень міської ради повідомили, що зараз на все місто залишилось тільки 726 місць (відповідь від мерії була отримана 21 жовтня — авт.). З них — 16 місць зарезервовані для проведення поховання загиблих воїнів АТО.

За даними Головного управління статистики у Вінницькій області за січень-серпень 2016 року померло 2453 вінничанина. А за весь 2015 рік у Вінниці померло 3721 людей.  Тобто, якщо в 2016 році тенденція збережеться, то 700 місць на міських кладовищах ледве вистачить до кінця цього року.

Академічний проти кладовища. Хронологія конфлікту

У кінці березня цього року пройшли громадські слухання, на яких міські чиновники представили мешканцям план забудови на вулицях Канатна, Юрія Левади, Сабарівському шосе.

На цій території будуть розташовані очисні споруди, об'їзна дорога, нове міське кладовище площею 36 гектарів, комплекс для технічних видів спорту, зокрема авто- і мотодром. На початку квітня про це дізнаються мешканці Академічного, яких не було на слуханнях.

6 квітня був круглий стіл разом з представниками мерії. Мешканці Академічного вимагали терміново скасувати рішення про влаштування кладовища поряд з їхніми домівками

Шостого квітня вони закликають до відповіді представників міськради на зустрічі у Вінницькому прес-клубу. Головний архітектор міста Рекута і голова Департаменту комунального господарства Ніценко кажуть, що “кладовище буде, і альтернатив немає”. Мешканці Академічного пообіцяли заблокувати міськраду в п’ятницю, 8 квітня.

На мітинг жителі мікрорайону прийшли разом з дітьми. Так вони показали, що не хочуть, щоб їх діти "зростали біля могил"І під стінами мерії утворився мітинг, на якому були присутні близько півтисячі вінничан. До людей виходили заступники мера - Андрій Рева та Сергій Татусяк, які запропонували провести круглий стіл з представниками ініціативної групи.

Незважаючи на розмови з мерією - цвинтарь залишається на тому ж місці

У понеділок, 11 квітня, після години розмов між мером, чиновниками та мешканцями вдалося досягти компромісу - автодрому та об’їзної не буде, а кладовище ще трохи відсунуть від мікрорайону. Але воно все-таки буде в тому місці.

Екс-губернатор Вінниччини Олександр Домбровський на відкритті каменю "Граніт Науки" (зліва). На цьому ж місці, у 2016 році, місцевий мешканець Олександр ДроздикТа ще до того як з’явився Академічний та плани на нове кладовище, на цьому місці мала бути вінницька Кремнієва долина — сучасний технопарк на 180 гектарів, де мали розташуватися лабораторні та наукові корпуси, виробничі підприємства

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (20)
  • Торонтуй

    Есть название. Кладбище "Силиконовая долина".
  • Anonymous

    А мёртвые с косами там на поле стоят?
  • Tanya Matveeva

    А чому б не створити всі умови для побудови крематорію за містом?Тоді б питання кладовищ поступово б відпало саме собою.

    Анонім reply Tanya Matveeva

    ДЕ?

    Яке село віддасть своє поле під крематорій?
  • Анонім

    Якісь дивні в них розрахунки кількості поховань. На одне поховання 10квадратних метрів.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up