Мешканці “Академічного” обіцяють заблокувати міську раду через кладовище

Мешканці “Академічного” обіцяють заблокувати міську раду через кладовище
На фото (зліва-направо): Віталій Донець (представник громади "Академічного"), Олександр Рекута (головний архітектор Вінниці), Володимир Ніценко (керівник Департаменту комунального господарства), Сергій Павлів (юрист з боку місцевих жителів).

Сьогодні, 5 квітня, мешканці мікрорайону “Академічний” зустрілись з представниками міської влади. Вони виступили проти розміщення нового міського кладовища поряд з їх будинками. І обіцяють “третій майдан” під стінами міськвиконкому, якщо не буде рішення на їх користь.

- Ми мешканці самого молодого району у місті, - каже представник ініціативної групи з “Академічного” Віталій Донець. - Зараз діє активна забудова, яка за планом продовжиться до 2032 року. На території житлового масиву проживає майже тисяча молодих сімей. Середній вік мешканців “Академічного” - 30-35 років. У кожній сім’ї є діти. І як навпроти самого молодого мікрорайону у місті має бути кладовище?

На це йому відповідали головний архітектор міста Олександр Рекута та в.о. директора Департаменту комунального господарства Володимир Ніценко.

Відео дня

- За санітарними нормами зона, яка має бути від найближчого будинку до початку кладовища, становить 300 метрів, - відповідає Рекута. - Про забудову цієї території під кладовище на 36,5 гектарів було відомо ще в 2012 році. Проводились громадські обговорення з мешканцями району, пропозицію розташування кладовища розглянули санітарні комісії, все було затверджено по закону.

- Для кого ви проводили ці громадські обговорення? Там же нікого ще не було, голі поля і викуплені ділянки, - обурюються мешканці району. - Давайте проведемо ще одні громадські слухання!

- А навіщо? - відповів головний архітектор. - Іншого варіанта розміщення кладовища немає.

А чи треба кладовище?

Потреба в місці захоронення у Вінниці вже давно назріває. Як розповів керівник Департаменту комунального господарства Володиир Ніценко, поховання на шести з восьми вінницьких кладовищах вже неможливе.

- Альтернатив новому кладовищу не існує. Шість з восьми кладовищ, які є у Вінниці, фактично, заповнені, - каже виконуючий обов’язки директора Департаменту комунального господарства Володимир Ніценко. - Зараз проходять поховання лише на Сабарівському і Лука-Мелешківському кладовищі. І там місць залишилось максимум на півроку. А П’ятничанське кладовище вже повністю зарезервоване.

Чиновник пообіцяв, що кладовище огородять парканом, зроблять алеї, а по периметру зроблять зелені насадження. Але жителям “Академічного” не до вподоби бачити зі своїх вікон могили та хрести.

Обурена громада "Академічного" проти кладовища поряд з їх мікрорайоном

Представник місцевих жителів Віталій Донець також не знає, де альтернативне місце розміщення кладовища. Але він готовий, разом з ініціативною групою, сісти за стіл із міським головою та іншими чиновниками, щоб знайти рішення, яке влаштувало би громаду.

Чого вимагають жителі?

Окрім заборони будувати кладовище поряд з “Академічним”, мешканці цього мікрорайону вимагають від влади:

  • побудувати дитячий садок

  • поставити світлофори на перехрестях та розмітити переходи

  • створити тротуарну доріжку вздовж дороги з Академічного на Електромережу

  • налагодити транспортне сполучення з села Шкуринці у Вінницю (через Академічний)

  • переробити очисні споруди поряд з мікрорайоном

  • відмовитися від будування автодрому

- Якщо сьогодні, до третьої години не буде відповіді від міської влади, то ми почнемо акцію протесту під стінами міськвиконкому, - каже представник ініціативної групи “Академічного”. - Восьмого квітня, о восьмій годині ранку ми зберемо мешканців районів Сабарова, Поділля, Поляни, Ветеран, Дачна, перекриємо всі входи, будемо сидіти в кабінетах чиновників, поки не буде рішення нашого питання.

Читайте також:
У Вінниці під міською радою вінничани ледь не побилися через кладовище

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (91)
  • Anonymous

    Куплю квартиру в Агрономичном возле кладбища и рядом с отстойниками. Барыгам и перекупам просьба не  тревожить меня....

    Анонім reply Anonymous

    Добро пожаловать ,будет интересно
  • Соболевский Юрий

    Бажаю кожному, хто не розуміє суть проблеми стикнутися в ситуації коли його дитина щодня йдучи в школу чи просто граючи в дворі дому, чути крики, плач і музику, бачити заплаканих щодня людей тай ще до того вього чути трупний запах. Потім поговоримо!!!!!!!

    Анонім reply Соболевский Юрий

    старогородское кладбище...чтот там никогда не было запаха...и семей на старом городе очень много живет..ничего выросли...Кладбище на Хм.ш...тоже все нормально...
  • Батюк Анна

    Шкода тих людей які за своє життя нічого не добились (навіть халявної квартири в районі Академічний) а зараз висловлють думку старої бабці яка вже гутує свої білі тапці((((( сумно бачити таких людей

    А щодо злиднів які живуть у квартирах, мабуть у нас вся Вінниця це злидні(((
  • Anonymous

    Некоторым захотелось в обл раду. Вот и вся пестня..
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up