Мешканець Академічного: “Хто купує тут житло, отримує сертифікат у пологовий”

Мешканець Академічного: “Хто купує тут житло, отримує сертифікат у пологовий”

Вінничани з мікрорайону “Академічний” на минулому тижні збурили громадську думку протестом під стінами міськради проти створення кладовища. Хоча деякі містяни взагалі не знали, де розташований цей район та що там є. Журналіст “20хвилин” відправився на околицю Вінниці, щоб дізнатись більше про цю місцину.

Гідом по мікрорайону став “абориген”, як себе він любить називати, Олександр Дроздик.

- Я сюди заселився одним із перших в кінці 2012 року, - розповідає він. - Мою домівку доробили однією з перших, і в під’їзді була ще одна квартира заселена. І так зустрічали Новий рік вперше - моя сім’я і люди з сусідньої квартири.

Дорога на молодий мікрорайон

Відео дня

Академічний з'явився у Вінниці лише в травні 2015 року. До цього це територія з будинками на чотири-п’ять поверхів була закріплена за Бохоницькою сільрадою.

Цей район починається з невеликої зупинки, яка має тільки табличку з розкладом 11 маршруту “Сабарів - Ботанічна”. Тут утворюється “коло” з доріг - одна веде на Пирогово, інша на Сабарів. А нам - в сторону селища Шкуринці.

На велосипедах. Один із небагатьох засобів добратися на Академічний.

- Ось бачите ями в дорозі, - каже мешканець мікрорайону Олександр Дроздик. - Звідси починається щоранку поїздка в інші райони міста. А поряд з ними - огороджений парканом майданчик. Тут раніше була стоянка для вантажівок, а зараз закрили. Говорять, що тут буде магазин ритуальних послуг. Але ми не допустимо.

Дуже здивувало, що далі дорога майже “гладенька” - ні однієї ямки. Шлях на Академічний невеликий - близько одного кілометру. Але тут немає ані світлофорів, ані знаків, що обмежують швидкість. Лети, як хочеш!

“Плодовита” територія

Зараз в мікрорайоні здано в експлуатацію трохи менше 20 будинків. А це на майже тисячу квартир.

- В Академічному прописано близько 1600 людей, - каже Олександр. - Але реальних мешканців тут більше двох з половиною тисяч. Бо є люди, які не мають штампу в паспорті, а живуть тут. До 2030 року тут планується заселити до 20 тисяч людей!

Так виглядають будинки в мікрорайоні.

Серед жителів мікрорайну є “говірка” - якщо купив тут квартиру, то одразу отримуєш “сертифікат” в пологовий будинок. Статистика не може не вражати - за три роки тут є близько півтисячі дітей до п’яти років. А у сім’ях - по 2-3 дитини. Десь за будинками вже закладений дитсадок, але коли його добудують невідомо. І щоб діти мали змогу вчитися, батьки розвозять своїх чад у школи по місту.

Навколо тиша… і сморід з очисної

Тут поки що одна вулиця - Миколаївська. Як кажуть місцеві, її назвали на честь одного з інвесторів. Навколо будинків гуляють молоді пари з дітьми, люди з собаками. І є простенькі дитячі майданчики, на яких веселяться підлітки та не так багато машин. Ідилія, якщо б не неприємний сморід, який несе вітер із Сабарівської очисної станції.

- Коли ми сюди заселились, то говорили, що всі “аромати” будуть на Поділлі, - каже Дроздик. - Але роза вітрів змінилась, і тепер нас “накриває” так, що нічим дихати.

Коли ми виїжджали із кварталу, якраз і відчули усі аромати в повній мірі. Тяжкий сморід, від якого закладає у горлі. Щоб його позбутися, довелося щільно позакривати вікна у машині.

Ні одного зеленого деревця

У Академічному діє активна забудова. Поки що мікрорайон складається з чотирьох-п’яти поверхових будинків. Але вже будується перша семиповерхівка. І планують дійти до ще більших “висот” - 10, 16 поверхів. І на відміну від домів, які ростуть як “гриби після дощу”, дерева так швидко не зростають. Затінку майже немає, і як тут виживають люди влітку з 40-градусною спекою? Невідомо.

Біля газорозподільної підстанції насадили кілька дерев. Мешканці кажуть, що минулого року вже збирали яблука та черешні.

- Правда, з деревами в нас не дуже добре, - каже мешканець Академічного. - Але ми над цим працюємо. Ось, садимо сосни та інші дерева. І дай Бог, ще доживу до того, як ці сосни досягнуть кілька метрів зростуть у висоту.

Що буде тут в майбутньому?

Забудовник обіцяє добудувати площі під ринок, міні-маркет. Бо зараз мешканці купують все, що необхідно, лише в одному магазину. Який ще слугує місцем “зборів” для ініціативної групи.

Через кілька місяців мешканці цих будинків отримають ключі від своїх квартир.

- На круглому столі в понеділок, 11 квітня, міськрада пообіцяла, що на районі буде дві школи та три дитсадочкі, - розповідає Дроздик. - Бо за нормами, як нам сказали, на двадцять тисяч жителів стільки і розраховано. Але невідомо, коли це буде.

Дерева по району мешканці будуть засаджувати своїми силами. Кажуть, що впораються.

Покидаючи Академічний бачимо одну зупинку, де сидять двоє підлітків. Чекають одну єдину маршрутку, яка їде вже забита зі Шкуринців на П’ятничани. І це єдине пряме сполучення із містом. Хоча Академічний - це теж Вінниця.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (15)
  • Анатолий Долгов

    До речі, там де має бути кладовище не в межі санітарнї зони, а вище, там зовсім немає запаху і дуже гарний краєвид на місто. Це дійсно так, хто не вірить підійдіть туди де садові ділянки кооперативу Здоров'я і самі впевніться в цьому. Ту землю можна віддати і АТОвцям і  для будівництва кампусу ДонУ.
  • Дарья

    Після історії з кладовищем, не думаю, що багато бажаючих з"явиться на покупку квартири в тому районі, навіть сертифікат не допоможе.
  • Анонім

    запашок там еще тот.....
  • Анонім

    И потом место на объездной которая пройдет через район и место на кладбище рядом. Вот это инфраструктура

    Дарья reply Анонім

    Мешканці цього району уже мабуть не раді, що придбали там квартири.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up