На Академічному біля нового кладовища мала бути “силіконова долина”

На Академічному біля нового кладовища мала бути “силіконова долина”
Тодішний губернатор Вінниччини Олександр Домбровський на відкритті "Граніту науки" в 2007 року (зліва). На тому ж місці місцевий житель Олександр Дроздик в 2016 році

Хрест замість науки. Ще до того, як мешканці Академічного виступили з протестом проти рішення міськради щодо створення нового кладовища, у цьому районі мали збудувати сучасний технопарк

У квітні 2016 року вінничани виступили проти створення нового кладовища, яке за генпланом буде біля Сабарівської очисної станції. Саме поряд з нею активно забудовується мікрорайон Академічний. Кілька років тому генеральним планом міськради передбачалося створення автодрому та нової об’їзної дороги, що мала оточувати молодий район.

Але у 2007 році в обласної влади були зовсім інші плани - збудувати на цій території науково-технічний парк, таку подільську “силіконову долину”. Згідно з тим планам, на полі площею 180 гектарів мали б розташуватися лабораторні та наукові корпуси, виробничі підприємства наукового парку. Але чому цього не сталося?

Майже у тому ж місці, де зараз планують влаштувати кладовище, у 2007 році встановили символічний “граніт науки”. З цього каменю повинно було початися будівництво науково-технічного парку.

Відео дня

Граніт науки. Зараз місцевими використовується в якості "точки" на квестах.

- Бачте, з цього каменя могла б початися інноваційна сторінка в житті Вінниччини, яка б змінила всю Україну, - каже мешканець мікрорайону Академічний Олександр Дроздик. - Скільки було б робочих місць створено, які б були впроваджені технології! І найголовніше - українські вчені реалізовували б свої проекти в Україні, а не “втікали” за кордон у пошуках фінансування та кращого життя.

Під майбутнє академічне містечко виділялося 265 гектарів землі. На 180-ти з них мали збудувати науковий центр із дослідними лабораторіями, інститутами, експериментальним виробництвом. А поруч, на 85 гектарах, виріс житловий мікрорайон „Академічний” з інфраструктурою, де мали жити науковці вінницьких вузів. До речі, це єдине, що вдалося впровадити в життя - мікрорайон Академічний тут справді збудували. Під житло для містян, а не науковців. Але каменюка-символ, вже “облуплений” та без таблички, все ще стоїть поряд з дорогою на Шкуринці.

Про що вже забуто

У публікації від 22 вересня 2009 року на сайті “20хвилин” начальник відділу регіонального центру Держагентства з інвестицій та інновацій Анатолій Щепов розповів, що мало бути з подільською “силіконовою долиною”.

- Між Київською політехнікою та Вінницькою ОДА був укладений договір про відкриття в області київської філії, - розповідав в інтерв’ю Анатолій Щепов. - Кабміном і експертами визначено пріоритетний напрямок - енергетика сталого розвитку (енергозберігаючі технології). Був обраний пілотний проект: модернізація систем теплопостачання на основі технології «Водолій», що встановили б на одній з ТЕЦ Вінницьких тепломереж. Це не тільки заощадило б газ та забезпечило опалення, ще вироблялася б електроенергія. Правда, за рік через інфляцію вартість проекту зросла з 50 до 60 мільйонів гривень. Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко пообіцяла допомогти з фінансуванням. Але в 2008 році сталася криза, яка поставила хрест на державній підтримці вінницького технопарку.

А мав бути власний технопарк

Також Щепов називав тодішнього губернатора Вінниччини Олександра Домбровського головним “рушієм” у справі становлення технопарку. І про ті події розповів його помічник - Олександр Козяр.

- На той момент, у 2007 році, не було ні одного закону, який би регламентував діяльність технопарків в Україні, - розповідає Олександр. - Його мали прийняти, але з різних причин відкладали. В реалізації проекту були зацікавлені ряд вінницьких вишів, які мали передові розробки. І сам проект зробив би Вінниччину новатором у технологічному прогресі. Але в 2008 році утворилась економічна криза. І наступний президент Янукович тоді згорнув програму.

Від стовпів, що зліва буде розташовано нове кладовище. А з правого боку - Академічний.

А якщо все було б добре, то ми мали б науково-технічний парк ще до російського “Сколково”.

За словами помічника нардепа, коли Домбровський покинув посаду губернатора, то землі, які були виділені під технопарк, роздав своїм рішенням тодішний очільник Вінницької райдержадміністрації Павло Векліч. І так закінчилась історія вінницького технопарку. А чи буде відродження цієї задумки?

- Ця ідея ще жива, - каже помічник нардепа. - Але якщо в 2007 році Україна показувала гарний економічний розвиток та була приваблива для іноземних бізнесменів, то у 2016 році -  коли країна в політичній, економічній кризі та у стані війни, затягти величезні інвестиції в розвиток науково-технічного парку неможливо.

Академічний проти кладовища. Хронологія конфлікту

У кінці березня цього року пройшли громадські слухання, на яких міські чиновники представили мешканцям план забудови на вулицях Канатна, Юрія Левади, Сабарівському шосе. На цій території будуть розташовані очисні споруди, об'їзна дорога, нове міське кладовище площею 36 гектарів, комплекс для технічних видів спорту, зокрема авто- і мотодром.

На початку квітня про це дізнаються мешканці Академічного, яких не було на слуханнях. Шостого квітня вони закликають до відповіді представників міськради на зустрічі у Вінницькому прес-клубу.

Головний архітектор міста Рекута і голова Департаменту комунального господарства Ніценко кажуть, що “кладовище буде, і альтернатив немає”.

Мешканці Академічного пообіцяли заблокувати міськраду в п’ятницю, 8 квітня. І під стінами мерії утворився мітинг, на якому були присутні близько півтисячі вінничан. До людей виходили заступники мера - Андрій Рева та Сергій Татусяк, які запропонували провести круглий стіл з представниками ініціативної групи.

У понеділок, 11 квітня, після години розмов між мером, чиновниками та мешканцями вдалося досягти компромісу - автодрому та об’їзної не буде, а кладовище ще трохи відсунуть від мікрорайону. Але воно все-таки буде в тому місці.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (25)
  • Анатолий Долгов

    Це як? Гол. сан. лікар повинен визнати результати сенепідемекспертизи недійсними і назначити повторну експертизу, до того ми ще не знаємо чи не сплив термін дії експертизи, там теж є свої строки.

    Анонім reply Анатолий Долгов

    Мова не про документи, а що відстійники смердять за 5 кілометрів

    Анатолий Долгов reply Анонім

    Кого, що хвилює.
  • Анатолий Долгов

    Це як? Якщо порушені норми гол. сан. лікар повинен анулювати висновок.
  • Анатолий Долгов

    Яке може бути кладовище коли це вже межа міста? В зв'язку з цим санепідемстанція повинна переглянути свій висновок і заборонити будівництво кладовища, тому що порушуються санепіднорми. Така виникла юридична колізія.

    Анонім reply Анатолий Долгов

    СЕС ПОЗБАВИЛИ ПОВНОВАЖЕНЬ
  • Дарья

    Розмріялися, я взагалі дивуюсь як такий величезний шматок землі ще не розікрали.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Вінничан попереджають про заморозки та сильні дощі 20:03 Випадково розбили товар у магазині: чи потрібно за нього платити? 19:03 У Вінницькому районі буде гучно. Підриватимуть кар'єр play_circle_filled 18:32 «Без вашої допомоги трошки тяжкувато». Мама полеглого воїна зібрала для побратимів сина 200 тисяч гривень Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 18:04 Правова допомога для військовослужбовців: як її отримати безкоштовно 16:43 Мільйонери у вінницьких МСЕКах: друга частина огляду декларацій голів комісій за 2023 рік 16:25 Куди у Вінниці піти на курси: твоя нова робота (партнерський проєкт) 16:24 Зеленський підписав закон про мобілізацію 16:06 У фонді музею Вінниці зберігається карткова гра флірт «Калина» 1920-1930-х років photo_camera 15:15 У Вінниці вже понад 30 трамваїв Tram-2000. Коли отримаємо решту швейцарських вагонів 15:14 Славетні хори з Житомира і Тернополя, французька музика і «Цей сон»! ТОП концертів квітня у філармонії play_circle_filled photo_camera 14:59 Патрульні виявили наркотики у вінничанина, який порушував комендантську годину photo_camera 14:40 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 14:28 Вінницькі черлідерки завоювали цілий комплект нагород на чемпіонаті України photo_camera 14:01 Понад 40 вулиць Вінниці нині без світла: адреси та причина відключення 13:50 За Тяжиловом планують побудувати нове виробництво. Триває обговорення 12:55 У Тульчині п'яний водій хотів відкупитися від поліції та не вийшло 12:05 Де смачно пообідати на Замості: огляд бізнес ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:24 У Вінниці виявили витік нечистот у річку Південний Буг photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up