Вінницький психолог Сніжана Дімітрова: «Втягнутися в роботу допоможе «правило однієї хвилини»

Вінницький психолог Сніжана Дімітрова: «Втягнутися в роботу допоможе «правило однієї хвилини»
- Мені це все осточортіло, набридло і не радує, – з такими скаргами психолог стикається мало не щодня. Відсутність мотивації та мінорні настрої не знають вікових меж, на це нарікають і діти, і дорослі, і люди похилого віку. Завдання психолога - розібратись: це звичайна, всім нам знайома лінь, яка «народилась раніше нас», чи симптом якогось розладу або хвороби.

Психолог – психотерапевт 16-го відділення обласної психоневрологічної лікарні ім. академіка Ющенка Сніжана Дімітрова практикує різні напрямки психотерапевтичної роботи. Символдрама, сімейне консультування, індивідуальна психотерапія, психокорекція у дітей та підлітків, психологічна підготовка до пологів. Каже, що згасання мотивації до навчання чи роботи – одна з найпоширеніших проблем.

-  Людина з ентузіазмом робить те, що приносить їй позитивні емоції, - розповідає Сніжана Дімітрова. – Якщо такої «ендорфінової винагороди» немає, мотивація, закономірно, іде на спад. Загалом, умовно можна виділити дві групи мотиваційних стимулів. Перша – мотивація «до». Людину надихають здобутки, які принесе їй досягнення мети. Приміром, освоїти спеціальність, що дасть можливість більше заробляти. Або тренуватись, щоб займати призові місця на змаганнях чи просто мати спортивний вигляд і міцне здоров’я. Чи вчити мови, щоб розширити коло спілкування або зробити новий виток у кар’єрі. На деяких людей сильніше впливає «мотивація «від». Коли акцент на негативних наслідках пасивності та бездіяльності. В народі – так звані «чарівні пенделі».

Сніжана Дімітрова пояснює, що «мотивація «від» - не обов’язково тиранія чи самодурство по відношенню до інших, чи до себе. Кожна людина може пригадати, як доводилось «брати себе в руки» і прикладати зусилля, щоб більше не потрапити в неприємну ситуацію.

Відео дня
dir="ltr"> - Зараз учу англійську мову, - приводить приклад Сніжана. – Мотиватором для мене служить недавня зустріч з іноземними колегами, де була необхідність налагоджувати контакти та спілкуватись на робочі теми іноземною мовою. Той факт, що мені це поки що не під силу, діяв на мене гнітюче. Згадуючи про цей епізод, я налаштовую себе добросовісно виконувати всі необхідні завдання.

Найбыльш важке в будь-якій справі – розпочати. Сніжана радить один простий, але дієвий спосіб.

Вислів «дорога в тисячу миль починається з першого кроку» народився не на пустому місці, - каже психолог. – Коли справа викликає лише позіхання, скепсис чи навіть страх, можна «домовитись із самим собою». Це так зване «правило однієї хвилини» - даєш собі обіцянку, що будеш займатись конкретно цією справою лише одну хвилину. Зазвичай, приступивши до справи, людина починає розуміти, що «очі бояться, а руки роблять» Тоді на зміну нудьзі чи хвилюванню приходять азарт і зацікавленість. Іноді, саме так налаштовую себе на заняття з англійської мови.

Сніжана Дімітрова переконана, що мотивувати дітей найкраще особистим прикладом.

-  Вказівка «давай швидко роби, що я сказав» найчастіше викликає активний спротив чи тихий саботаж, - каже психолог. – Є більш делікатний, але дієвіший метод: «Давай зробимо це разом». І ненав’язливо, особистим прикладом, залучати дитину до роботи чи підготовки домашнього завдання.

Психолог говорить, що справді патологічні форми ліні трапляються вкрай рідко.

- Якщо людина втрачає цікавість до всього оточуючого і відмовляється від будь-якої активності – це, зазвичай, є симптомом нервового виснаження чи психічного розладу. В такому разі без допомоги спеціаліста дійсно обійтись буває важко. У більшості ж випадків, з лінню людина легко впорається сама, якщо знайде правильний ключ до своєї мотивації.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:15 Похолодання вже близько: синоптики прогнозують зниження температури до +12°C 10:20 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:18 Більше десятка вулиць у Вінниці без води та світла. Адреси 09:52 Рецепт до Великодня: Мамина паска завжди найсмачніша, бо вона правильна photo_camera Від читача 17:22 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 09:05 Сьогодні — Страсна п'ятниця. Про суть п'ятого дня Страсного тижня та що не можна робити 08:40 «Роби так, щоб тебе порекомендували». «ВінЄвроБуд» провели незвичний майстер-клас для дітей (новини компаній) 08:25 Сьогодні вітаємо Петра та Тимофія. Історія та прикмети 3 травня 21:01 У терцентрі відновили заняття з психології: навчаються долати стрес у воєнний час 20:28 Дешевше спекти чи купити? Порахували, у скільки обійдеться великодня паска у Вінниці play_circle_filled photo_camera 20:11 Ліквідували три канали переправлення військовозобов'язаних через кордон play_circle_filled photo_camera 19:15 Дружині та сину загиблого прикордонника Андрія Павлюка вручили орден photo_camera 18:29 Чому тут трапляються ДТП? Розібрали з експертом перехрестя Вінниці з найбільшою кількістю аварій play_circle_filled photo_camera 18:02 Травень-червень без гарячої води: адреси, де проводитимуть ремонтні роботи 17:56 Просто неба у центрі Вінниці відкрили виставку подільських писанок play_circle_filled 17:46 Будівництво на Гоголя: кличуть на чергові слухання по цьому торговельно-офісному центру 17:35 Митці об'єдналися для створення картини на підтримку ЗСУ та встановили рекорд photo_camera 17:15 Не беріть у руки! На Вінниччині розкладають принади з вакциною проти сказу для диких тварин 16:03 Дах не ремонтував, але взяв за це майже 300 тисяч: директору товариства загрожує тюрма photo_camera 15:45 «Мені так добре серед цих мовчазних людей». Жінка прибирає чужі поховання, але не могилу мами play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up