Перше ЗНО вінницькі абітурієнти будуть здавати вже цього тижня. Що треба знати?

Перше ЗНО вінницькі абітурієнти будуть здавати вже цього тижня. Що треба знати?
Абітурієнти вже цієї п'ятниці йдуть на ЗНО з хімії
  • У п’ятницю, 21 травня, випускники шкіл будуть здавати перше ЗНО на основній сесії. Цьогоріч тестування розпочнеться з хімії.
  • Основна сесія триватиме до 15 червня, а додаткова — з 29 червня до 16 липня.  
  • Про нововведення, підготовку до ЗНО і що треба мати з собою на пункті проведення тестування — читайте в матеріалі.

На проходження основної сесії тестування ЗНО цього року з Вінницької області зареєструвалося 15 тисяч 691 людина. Окрім випускників шкіл, є ще кілька категорій учасників, розповідає заступниця директора Вінницького регіонального центру оцінювання якості освіти Людмила Марцева.

— Випускники шкіл поточного навчального року (8400 осіб), студенти закладів вищої освіти, які цього року завершують повну загальну середню освіту — понад 3000 осіб і 2500  — це учні профтехосвіти. А також півтори тисячі колишніх випускників, які вирішили продовжувати навчання, — каже Людмила Марцева.

Відео дня

За її словами, цього року створили на 10 пунктів проведення ЗНО більше, ніж у 2020 році — загалом їх в області 73. Працюватимуть вони на базі різних навчальних закладів  57 шкіл, 9 — коледжі та університети та 7 — на базі закладів професійно-технічної освіти).

— Вся область розділена на 13 освітніх округів, це міста та містечка, де працюватимуть пункти проведення тестування. Це Вінниця, Козятин, Іллінці, Жмеринка, Могилів-Подільський. Гайсин, Тульчин, Бершадь, Хмільник, Бар, Калинівка і Шаргород. Всі ці округи приймають найбільш масові предмети, — зазначає Людмила Марцева.

Найбільша кількість людей зареєстрована на обов’язкові предмети. Так, на українську мову та літературу, або лише на українську мову прийде майже 14 тисяч абітурієнтів. Другий обов’язковий предмет — математика, її теж складатимуть майже 14 тисяч учасників.

— Велика кількість учасників зареєстрована на історію — 11,5 тисяч. Далі географія — майже сім тисяч. Багато людей прийде на англійську мову — понад чотири тисячі, трохи менше на біологію — 3 950 осіб, а найменша кількість учасників прийде на хімію — 216 осіб. На іноземні мови (німецька, французька, іспанська мови) — 29 осіб. Ось такий розклад по предметам, — розповідає  Людмила Марцева.

Особливі умови

Серед зареєстрованих учасників ЗНО у Вінницькій області є 20 осіб з особливими освітніми потребами. Людмила Марцева розповідає, що їм створять особливі умови відповідно до медичного висновку, який вони подавали під час реєстрації.

— Це може бути аудиторія на першому поверсі, наявність зовнішніх сходів, обладнаних поручнями, наявність туалету, який обладнаний універсальною кабінкою, стіл, який придатний для інвалідного візка і додатковий час у 30 хвилин на проходження завдань, — зазначає фахівчиня. — Є діти, які будуть сидіти на перших столах, вони мають проблеми зі слухом і їм видаватимуть додатково друкований текст на аудіюванні, коли вони будуть здавати англійську, є двоє дітей з імплантатами в організмі, тому їх не будуть перевіряти на металодетекторі, бо це або діабетична помпа або інший прилад, який не дозволяє проходити такі технічні перевірки.

Людмила Марцева також додала, що двоє цьогорічних учасників ЗНО потребують перекладача жестової мови, а ще шестеро — хворіють на діабет.

— Вони матимуть з собою шприц-ручку, глюкометр, солодощі, тест-смужку. Такі діти зможуть в будь-який момент вийти в кімнату медичного працівника і зробити ін’єкцію. Ще є п’ятеро осіб, яким лікарі радять періодично проводити медичний контроль здоров’я і їм також будуть приділена увага. Ми тримаємо їх всіх на контролі, знаємо, де вони будуть складати тестування, в яких уаудиторіях та за якими партами, — наголосила Людмила Марцева.

Якщо коронавірус?

Через пандемію коронавірусу на вході до пунктів тестування всім учасникам будуть перевіряти температуру, аби виявити хворих дітей. За словами Людмили Марцевої, з підвищеною температурою на тестування не потрапить ніхто, окрім тих учасників, в яких вона хронічно підвищена. В такому випадку треба захопити з собою відповідну медичну довідку, яка це підтвердить.

— Якщо дитина захворіла напередодні тестування і розуміє, що не потрапляє на ЗНО, то щороку протягом п’яти днів від початку проведення іспитів є можливість зареєструватися на додаткову сесію, — повідомляє Людмила Марцева. — Для цього потрібно написати заяву та надати документи, які підтверджують хворобу.

Додаткова сесія почнеться аж 29 червня.

— Сподіваюся, що таких дітей буде небагато і що всі встигнуть отримати результати тестування до початку роботи приймальних комісій, — говорить Людмила Марцева.

Спеціалістка з центру оцінювання якості освіти також зазначає, що в день проведення ЗНО навчальні заклади, які стали пунктами проведеннями тестування, заняття проводити не будуть. Не

— Діти, які беруть участь в ЗНО, зрозуміло, ніяких уроків не відвідують того дня. А учням середніх та молодших класів уроки або перенесуть, або проведуть дистанційно. Це відбувається відповідно до наказу по тому чи іншому навчальному закладі, — наголосила Людмила Марцева.

Які нововведення в цьому році?  

У 2021 році збільшився час на допуск до пункту тестування. Людмила Марцева пояснює це тим,  що кожну дитину треба перевірити на наявність підвищеної температури. Окрім того, з’явилися і додаткові бланки в кількох предметах.

Зокрема, є два види зовнішнього незалежного оцінювання з української мови: одне міститиме лише завдання з мови, інше — з мови та літератури. Останнє необхідне лише тим абітурієнтам, які вступають на спеціальності гуманітарного напрямку. 

Вперше цього року ЗНО з математики стане обов'язковим для усіх випускників. Тест буде дворівневий. Базовий рівень складатимуть учні, незалежно від обраного фаху. Профільний — для тих, де цього потребує майбутня спеціальність.

— Додатковий бланк з’явився у математиці та українській мові — тому тривалість проходження тестування збільшили на півгодини. Якщо раніше воно тривало 180 хвилин, то зараз 210.  Але про це діти знали ще до початку навчального року, ми повідомляли вчителям-предметникам, які в свою чергу, розповідали про це дітям. Тобто, нові речі з’явилися, але вони були відомі ще у вересні. Процедура ж не змінилася, як і раніше буде чіткий контроль, заборона мати при собі мобільний телефон, — каже Людмила Марцева.

Вона також запевняє, що всі пункти проведення тестування будуть готові та безпечні для учасників, вже закуплені всі дезінфікуючі засоби.

Графік проведення ЗНО-2021:

  • 21 травня відбудеться тестуванням з хімії;
  • 24 травня — з іспанської, німецької, французької мов;
  • 25 травня — з англійської мови;
  • 28 травня — з математики;
  • 1 червня — з української мови, української мови і літератури;
  • 4 червня — з історії України;
  • 7 червня — з фізики;
  • 10 червня — з біології;
  • 15 червня — з географії.

Паспорт, а не «ДІЯ»

Для допуску до пункту проведення зовнішнього незалежного оцінювання вступник повинен пред'явити: сертифікат ЗНО; документ, на підставі якого особу зареєстровано для участі в зовнішньому оцінюванні; запрошення-перепустку для участі в зовнішньому оцінюванні.

В Українському центрі оцінювання якості освіти говорять, що учасники ЗНО пред'являють не оригінал паспорта чи ID-картку, а електронний паспорт у застосунку «Дія». З огляду на зростання випадків використання додатку «Дія» для посвідчення особи на пунктах тестування, у виняткових ситуаціях учасникам ЗНО дозволять пред’являти документи в застосунку «Дія».

Проте користуватися додатком «Дія» варто лише тоді, коли з певних причин неможливо пред’явити оригінал документа. Тому учасники все ж повинні мати із собою паспорт чи ID-картку.  
 

Читайте також:

«Золоте дно» для освітян або Скільки коштують репетитори у Вінниці?

 Самостійно чи під тиском батьків? Як обрати свою майбутню професію

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • MaxFireline

    Як добре, що ми з вами вже пройшли цей етап, так би мовити,
    Шкода школярів, якщо чесно - але наразі маємо те, що маємо,
    Дякую за працю, пані Діано
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:41 Де у Вінниці планово відключили світло та воду: перелік адрес 09:20 Як зберегти здоров'я спини, суглобів та куди звернутися при болях у Вінниці (партнерський проєкт) 08:39 Сьогодні вітаємо Степана. Історія, заборони та прикмети 17 травня 21:04 У місті-побратимі Вінниці Карлсруе створять мурал-вишиванку Від читача 10:21 «Шахрай у Вінниці: Як лікар-інтерн кинув місцевих на гроші?» 20:52 Футзалісти з Хмільника виграли обласні змагання «Пліч-о-пліч. Всеукраїнські шкільні ліги» 20:50 Цій традиції дев'ять років: судді подарували сорочки-обереги немовлятам, які народилися у Вінниці photo_camera 20:45 У Вінниці співали пісні і читали вірші про вишиванку 20:32 З пораненням тримав рубіж та рятував побратимів: відзначили воїна з Козятинщини 20:05 У Вінниці діти з поліцейськими виготовили український оберіг photo_camera 19:01 Перша вишиванка — у пологовому. Новонародженій калинівчанці медики подарували сорочку 18:45 На день — у маленькі Карпати. На фестивалі у селі Стіна покажуть те, що шукали пів року 18:43 «Вимикатимуть і влітку, і восени»: які графіки відключення світла існують і які з них вже діють у Вінниці 18:40 Медогляд дітей: які медичні центри Вінниці пропонують швидке та комфортне обстеження? (партнерський проєкт) 18:19 «Душа в місті Марії»: у Вінниці відкрили фотовиставку про материнську любов і втрату photo_camera 17:53 Рік братерства Вінниці з Карлсруе. Чим допомагає нам це місто і чим воно схоже з нашим? play_circle_filled photo_camera 17:05 Економія, комфорт, зв'язок: на Григоренка капітально ремонтують ліфт 16:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 16:06 Що ви знаєте про вишиванки? Тест до свята від «20хвилин» 15:31 У Вінниці розробили «Дорожню карту Захисника» для допомоги ветеранам
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up