«Від витоків до сьогодення»: у вінницькому музеї експонують бубнівську кераміку

«Від витоків до сьогодення»: у вінницькому музеї експонують бубнівську кераміку
У матеріалі використані фото з facebook-сторінки Вінницького обласного краєзнавчого музею
  • До експозиції увійшло понад 500 зразків керамічних виробів від відомих майстрів Вінниччини. 
  • Виставка триватиме до 16 квітня, проте поки діють карантинні обмеження, її можна переглянути лише онлайн.

У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї триває виставка бубнівської кераміки, яка є елементом нашої нематеріальної культурної спадщини. Про це читаємо на facebook-сторінці музею.

«Традиції орнаментального розпису  бубнівської кераміки почали формуватися в середині ХІХ століття першими майстрами народного гончарства двох сусідніх сіл Новоселівка і Бубнівка нині Гайсинського району, які знаходяться одне навпроти одного на протилежних берегах річки Соб, лівої притоки Південного Бугу, — йдеться у повідомленні. — Основоположником та засновником цих традицій справедливо вважається Андрій Семенович Гончар (1823-1926), який юнаком втік від поміщика в містечко Гайсин і впродовж певного часу був учнем Сили Жерденівського, місцевого майстра-гончара. Саме в Гайсині молодий юнак опанував технологію підполивяного розпису».

Відео дня

Коли Андрій Гончар повернувся у Бубнівку, то привіз із собою нову орнаментальну традицію. Вона сподобалась як місцевим гончарам, так і звичайним людям.

«Конкурентна спроможність бубнівських гончарних виробів стрімко зросла, — читаємо далі в дописі. — Наступні покоління майстрів вносили свої індивідуальні риси в орнаментику бубнівського розпису, розвиваючи і збагачуючи її. З-поміж них брати Яків і Яким Герасименки, які працювали в тісному творчому тандемі — один творив форму виробу, а інший — її розписував». 

Тепер у селі Новоселівка, що на Гайсинщині, є музей-садиба братів Герасименків. Крім того, там нині працюють заслужені майстрині народної творчості України — Фросина Міщенко (село Новоселівка) та Тетяна Шпак (село Бубнівка).

«З метою збереження та розвитку бубнівської кераміки в  Бубнівці щорічно проводиться обласний пленер майстрів гончарного мистецтва «Освячені горном», завдячуючи чому на Вінниччині розповсюджується традиція орнаментального розпису бубнівської кераміки», — додають у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї. 

Нині, крім майстрів Гайсинщини, її опанували: 

  • майстри-гончарі — подружжя Василь Рижий і Наталія Лавренюк (місто Ладижин);
  • майстри-гончарі — подружжя Сергій і Світлана Погонці (село Крищинці Тульчинського району);
  • майстер-гончар з Ямпільщини — Володимир Слубський (село Довжок);
  • майстер-гончар — Вікторія Ніколаєва (місто Вінниця);
  • майстер-гончар — Михайло Діденко (місто Вінниця);
  • майстер-гончар — Людмила Філінська (місто Вінниця);
  • майстер-гончар — Ольга Цибуля (смт Вороновиця).

Додамо, що саме роботи цих майстрів увійшли до експозиції «Від витоків до сьогодення».

«Традиція орнаментального розпису бубнівської кераміки на сьогодні стала поширеним явищем сучасного мистецтва народної кераміки на Вінниччині. Саме тому до Національного реєстру нематеріальної культурної спадщини від нашої області першим включено елемент «Традиція орнаментального розпису бубнівської кераміки» як унікального явища багатовікового традиційного мистецтва», — пояснюють на facebook-сторінці. 

Виставка буде тривати до 16 квітня у великій виставковій залі. Проте поки музей закритий для відвідувачів, роздивитись вироби можна онлайн.

 

Читайте також:

Що відомо про вінницький футбол? У краєзнавчому музеї відкрили тематичну виставку

«Хочу розфарбовувати буденність яскравими барвами»: про що пише вінницька поетеса?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Евгений Богданов

    Пугачева приехала на выставку
  • Ols Kat

    А купить это можно? Мне турка понравилась на последнем фото

    Валентина Богданюк reply Ols Kat

    Найдите в фб мастеров и свяжитесь. Обычно они на заказ работают тоже.

    Ols Kat reply Валентина Богданюк

    Спасибо
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera Від читача 13:38 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up