Наталка Доляк про Голодомор: «Всі ми нащадки не лише тих, хто помирав, а й тих, хто катував»

Наталка Доляк про Голодомор: «Всі ми нащадки не лише тих, хто помирав, а й тих, хто катував»
Третя книжка вінничанки Наталки Доляк суттєво відрізняється від двох попередніх. Вона про Голодомор. Сьогодні, 19 листопада, в книгарні «Є» авторка презентувала роман «Чорна дошка». Книжка - переможець літературного конкурсу «Коронація слова - 2014».

Наталка розповідає, що написати про Голодомор було не її бажанням, а скоріше обов’язком.

- Років 10 тому мені на очі потрапила книжка Барки «Жовтий Князь». Я прочитала її, була ошелешена і почала шукати художні книжки на цю ж тематику, і все, що змогла знайти – Самчука «Марію». В інших книгах ця тема згадується дуже побіжно.

Відео дня

До того ж авторка почала згадувати, як її покійна бабуся розповідала «страшні казочки». В ті часи не можна було відкрито говорити, особливо дітям,  які йшли в школу і на піонерському зібранні теревенили про заборонені речі. Тому бабуся вплітала  ті життєві історії казку.

- Як я вже пізніше зрозуміла, це були історії Голодомору. Дуже добре пам’ятаю сусідку у нас в селі, дуже худа така жінка і обличчя зле, і ходила завжди  в чорному. Я запитала в бабусі чому вона така в чорному, чому дітей всіх ганяє, бабуся мені сказала «ти дитинко до неї не чіпляйся, в неї горе велике, вона коли була молода, з’їла свою дитинку», - згадує Наталка.

 

Коли бабуся померла, в комоді знайшли зошит, в якому та дрібненьким почерком записувала хто в селі помер під час Голодомору і за яких обставин.

- Зошит кудись зник. Підозрюю, його знищили навмисно, бо часи тоді такі були, нічого зайвого не можна було говорити, - вважає Наталя, -  Я навіть не пам’ятаю, що саме там було написано: дуже дрібний почерк, але такий самий щоденник фігурує в книзі.

В романі два головних героя: чоловік і щоденник, який доходить до правнуків того діда що пережив голодомор. Роман не претендує на науковість. За словами авторки в художньому творі головне емоція. Якщо читача зачепить ця тема – він звернеться до наукових праць.

- Багато хто казали мені: «скільки можна писати про те, як мучили українців. Давайте писати про те, як ми геройський вистояли». Але я переконана, якщо ми не будемо знати, як нас мучили, і ми може десь дозволяли себе мучити, тому що не можна казати, що мучив хтось зовні, - говорить Наталя.   

Перед тим, як писати, Наталя перечитала купу документів, свідчень, архівних записів.

- І серед тих, хто карав, розстрілював, забирав хліб багато різних прізвищ: і українських, і російських і єврейських ,і серед тих, хто помирав теж. Всі ми нащадки й тих, і інших, і якщо в нас є крихітка відповідальності, ми не дамо повторити ті жахливі сторінки історії, - каже авторка.

Письменниця Наталя Доляк – акторка, журналіст і драматург.  Авторка романів «Гастарбайтерки» та «Заплакана Європа», неодноразова призерка конкурсу «Коронація слова».

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • винничанин

    "Голодомор" - это не актуально, актуально было при Юще, сейчас уже почти и не вспоминают.

    Анонім reply винничанин

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Військовий Василь Мусійчук отримав «Хрест хоробрих» з рук Головкома ЗСУ 20:25 Посилення мобілізації з 18 травня: до чого готуватися військовозобов'язаним, розповідає юрист 20:09 Де отримати юридичну та психологічну підтримку жертвам сексуального насилля під час війни 19:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 18 та 19 травня Від читача 21:52 Підтримайте будь ласка петицію. Резервні голоси 🚨🚨🚨 18:33 Україну накриє хвиля спеки: синоптики прогнозують аномальне потепління 18:00 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 17:59 Директор вдарив учня, батько якого на фронті? Поліція розслідує скандал у ліцеї 17:48 Можна навіть онлайн: від завтра чоловіки повинні оновити свої облікові дані 17:04 Пасажирка загинула внаслідок ДТП біля Тульчина. Водій був п'яний 16:43 «Буває телефонують і кажуть, що сітка вже не потрібна…» Розповідаємо про волонтерів з «Замасковані» photo_camera 16:30 Чим зайняти дітей влітку. Огляд літніх таборів, гуртків у Вінниці (партнерський проєкт) 16:02 Зросли штрафи за ухилення від військового обліку та мобілізації. Скільки доведеться заплатити? 15:39 Зеленський підписав закон про мобілізацію засуджених 15:20 Практична допомога бізнесу: можливості та ресурси для відновлення та сталого розвитку (прес-служба спілки підприємців "Стіна") 15:01 Десять пікапів «Мітсубісі» хоче купити Вінниця для ЗСУ. Скільки витратять грошей? photo_camera 14:12 «Ми маємо зайти підготовленими. Інакше буде біда!» Воїни збирають кошти на РЕБи 13:13 Коли та на скільки сьогодні вінничанам відключають світло? Розповідаємо, як розібратися 12:38 «Колесо допомоги у вишиванці». У Вінниці відбувся благодійний велозаїзд play_circle_filled photo_camera 12:15 Зробіть себе красивою цією весною: найкращі процедури від вінницьких салонів краси (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up