Літературно-музичну виставу про долю Василя Стуса побачила Вінниця

Літературно-музичну виставу про долю Василя Стуса побачила Вінниця
- Не можна звинувачувати дітей, які істеричним сміхом реагують на страшні матеріали побуту КДБ і радянської зони. Вони навіть не уявляють собі, що таке було. - розповів режисер проекту "Стусове коло" Сергій Проскурня.

Літературно–музичне дійство про життя людини-легенди Василя Стуса представили на розсуд глядачів в театрі ім. Садовського. В проекті брали участь Роман Семисал, сестри Леся і Галина Тельнюк та Дмитро Стус.

- Кожен із нас йшов до цієї роботи по-своєму, - каже син поета Дмитро Стус, - для мене це підсумок двадцятирічної діяльності. Це спроба говорити мовою емоцій, мовою життя.

За словами режисера проекту Сергія Проскурні, це вистава з елементами інтерактивності.

Відео дня
class="MsoPlainText" style="margin: 0cm 0cm 0pt">- Нам удалося поєднати публіцистику і психологію, - каже Сергій Проскурня. – Це справді танець образів, символів, тексту, ритму, мелодій та руху.

У виконавця головної ролі Романа Семисала є доволі великий фрагмент виступу, коли він працює в безпосередньому контакті з публікою. На сцені був розміщений великий екран, на якому протягом всієї вистави демонструвався фотофільм із використанням документальних фотографій родини Стусів. Хтось навіть зауважив, що він аж ніяк не відволікав увагу і не заважав насолоджуватися майстерною грою актора.

- Публіка цю мову розуміє, - каже Сергій Проскурня, - приймає правила гри, так що зворотній зв'язок існує. Власне, поєднання тиші в залі з одного боку, й зойків, які ми чули час від часу, та навіть юнацького реготу в одній ситуації, і створюють таку атмосферу. Я до цього ставлюсь досить поблажливо.

Момент, коли Роман крикнув зі сцени стандартну по цей час команду при обшуку: «Лицом к стене, раздвинуть ягодицы! Откатить! Закатить!», справді супроводжувався сміхом у залі. Можливо тому, що цю команду чує кожен підліток при медогляді у військкоматі. І вона навряд чи вона нагадує їм про катівні КДБ.

- Це дихання залу, - каже Сергій Проскурня, – це безкінечно і надзвичайно напружена творча увага всіх учасників на сцені. Коли пісня, яку ти чуєш багато разів, кожного разу звучить як нова. Тому що Леся і Галя почули якусь інтонацію Романа, чи Дмитро сказав про якусь ситуацію зі свого дитинства так, що ми здивовані знову. І це – живий процес.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:44 Без води та світла. Де у Вінниці 29 квітня відключають послуги 10:27 Оновити салон авто за 5000 грн - не просто, але реально! (Новини компаній) 09:37 На фронті відбулося понад 130 бойових зіткнень, найбільше — на Авдіївському напрямку 09:20 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 08:31 Сьогодні вітаємо Богдана та Артема. Історія та прикмети 29 квітня 21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 22 по 29 квітня, які ви могли пропустити photo_camera 19:50 Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними? 19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу 11:50 Вінницька торгово-промислова палата працюватиме в оновленій будівлі Пошти photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up