Сьогодні, 25 березня, відбулась презентація офіційного сайту проєкту Українського центру культурних досліджень «Гастроспадщина України — традиції гостинності та культура приготування страв».
Як зазначають куратори, цей проєкт відкриє світу різноманітну кулінарну історію нашої країни та познайомить з унікальними рецептурами приготування традиційних національних страв в різних куточках України. І саме сайт має стати візитівкою кулінарних традицій України в нашій країні й у світі.
«Міста та об’єднані територіальні громади мають потужний культурно-історичний потенціал. Ремесла, нематеріальна спадщина, традиції, кулінарія, легенди, палацова культура, замки, меморіальні музеї, пісні — це культурний ресурс громад, які є базою для культурно-економічного розвитку малих територій», — говорять в Українському центрі культурних досліджень.
Директорка центру Ірина Френкель розповідає, що останні пів року для команди, яка працює над проєктом, виявились особливо насиченими, бо щоб наповнювати сайт, необхідно дуже багато часу. Та робота ця справді важлива, вона допоможе зберегти нашу культурну спадщину.
— Дійсно, традиції приготування страв і традиції гостинності є нашою нематеріальною культурною спадщиною, яку ми маємо популяризувати, — говорить Ірина Френкель. — Ми хочемо відкрити гастрономічну Україну світу. Крім сайту, команда займається розробкою гастрономічної карти нашої країни та готується до видання української енциклопедії «Гастроспадщина України — традиції гостинності та культура приготування страв».
Підготовка видання — кропіткий процес, адже це буде значно більше за книгу рецептів.
— Ми описуємо традиції і наші страви саме в контексті культури, — пояснює директорка. — Я вважаю, що цей проєкт має об’єднати Україну й показати всю нашу гастрономічну різнобарвність.
Поки сайт працює у тестовому режимі й лише українською мовою. Згодом розробники мають представити й англомовну версію ресурсу.
Цікаву інформацію будуть публікувати у кількох розділах:
Зазначимо, що наразі не всі з цих розділів заповнені.
До прикладу, серед гастрономічних традицій Вінниччини є лише тиманівська каша.
«Тиманівська каша — засипана капуста» сягає своїм корінням у глибину століть. Існує легенда, що рецепт господині підгледіли у козаків ще 400 років тому. А ласувати кашею приїздять аж із Швейцарії», — читаємо на сайті.
У розділі «Обрядова гастроспадщина» поки представлені лише страви, які характерні кожній області на Різдво й Масляну, наступними на черзі мають стати Великдень і свято Івана Купала.
А ще щотижня куратори проєкту намагаються презентувати смачну новинку по рецепту відомих українських діячів. Щобільше, серед порад сучасників можна знайти справжній ексклюзив — рецепт від Тараса Шевченка та Лесі Українки.
Виявляється, улюбленим десертом української поетеси було ожинове морозиво. А сама вона з радістю готувала варення з кизилу.
«Спочатку ягоди потрібно перебрати, а плодоніжки видалити. Засипати ягоди цукром і лишити на 8 годин. Як час мине, додати 300 мл води і поставити посудину з варенням на слабкий вогонь. Кизил потрібно час від часу помішувати, але дуже обережно, щоб не придушити. Після закипання солодке вариво потрібно потримати на вогні ще 5 хвилин. Після чого дати йому настоятися 8 годин. Потім знову довести до кипіння і проварити ще 15 хвилин. Готове варення розкласти в банки і закатати, — йдеться у рецепті з сайту. — До речі, кизил корисний тим, що у ньому міститься дуже багато клітковини. Тому його разом з кісточками рекомендується їсти людям, які мають проблеми з кишківником».
Справжньою знахідкою сайту є рубрика «Цікаві факти», де зібрано небанальну інформацію про різні продукти та страви.
Кулінарам і всім любителям смачненького можуть сподобатись цікавинки про мед, вареники, хліб і буряк.
Важко уявити українську гастроспадщину і без згадки про сало.
Робота над сайтом триває і вже зовсім скоро мають з'явитись нові корисні матеріали.
Як розповіла Ірина Френкель, у травні на сайті мають представити розділ «Палацова гастроспадщина», там буде інформація про традиційні рецепти жителів українських палаців. Уже відомо, що один такий рецепт буде прямісінько з Бару Вінницької області.
Крім того, розробники мають зробити корисний маршрут страв.
— Планується, що натискаючи на певну область, буде перехід на google-карту, — розповідає контент-менеджерка проєкту Христина Ліхачова. — На карті буде видно страви, притаманні цій області, і як можна проїхати до місць, де ці страви готують.
Слідкуйте за оновленнями на сайті та у соціальних мережах: facebook та instagram.
Раніше 20minut.ua розповідав, що участь в проєкті «Гастроспадщина України» бере родина лідера гурту «ТІК», як справжня династія вправних кулінарів. Тут чудово готують всі, а мати артиста зберегла чимало старовинних рецептів подільської кухні.
Найцікавішими з них, на кшталт зернових кулешів, фірмових подільських пиз, пампушок з печенею, лінивих голубців з квашеної капусти та святкового десерту — киселиці — Віктор Бронюк поділився для першої гастрономічної енциклопедії «Гастроспадщина України: традиції гостинності та культура приготування страв» та для наших читачів.
Дев'ять рецептів від родини Бронюка ми публікували у цьому матеріалі:
Читайте також:
«Від витоків до сьогодення»: у вінницькому музеї експонують бубнівську кераміку
«Хочу розфарбовувати буденність яскравими барвами»: про що пише вінницька поетеса?
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 6 від 5 лютого 2025
Читати номер