Гастроспадщина: як вінничани наповнюють сайт, що має познайомити світ з українською кухнею

Гастроспадщина: як вінничани наповнюють сайт, що має познайомити світ з українською кухнею
Фото з facebook-сторінки «Гастроспадщина України»
  • На сайті збиратимуть традиційні й колоритні рецепти зі всіх куточків України.
  • У рамках проєкту ще мають створити «Інтерактивну гастрономічну мапу України» та першу енциклопедію «Гастроспадщина України — традиції гостинності та культура приготування страв».

Сьогодні, 25 березня, відбулась презентація офіційного сайту проєкту Українського центру культурних досліджень «Гастроспадщина України — традиції гостинності та культура приготування страв».  

Як зазначають куратори, цей проєкт відкриє світу різноманітну кулінарну історію нашої країни та познайомить з унікальними рецептурами приготування традиційних національних страв в різних куточках України. І саме сайт має стати візитівкою кулінарних традицій України в нашій країні й у світі.

Відео дня

«Міста та об’єднані територіальні громади мають потужний культурно-історичний потенціал. Ремесла, нематеріальна спадщина, традиції, кулінарія, легенди, палацова культура, замки, меморіальні музеї, пісні — це культурний ресурс громад, які є базою для культурно-економічного розвитку малих територій», — говорять в Українському центрі культурних досліджень. 

Директорка центру Ірина Френкель розповідає, що останні пів року для команди, яка працює над проєктом, виявились особливо насиченими, бо щоб наповнювати сайт, необхідно дуже багато часу. Та робота ця справді важлива, вона допоможе зберегти нашу культурну спадщину.

— Дійсно, традиції приготування страв і традиції гостинності є нашою нематеріальною культурною спадщиною, яку ми маємо популяризувати, — говорить Ірина Френкель. — Ми хочемо відкрити гастрономічну Україну світу. Крім сайту, команда займається розробкою гастрономічної карти нашої країни та готується до видання української енциклопедії «Гастроспадщина України — традиції гостинності та культура приготування страв». 

Підготовка видання — кропіткий процес, адже це буде значно більше за книгу рецептів.

— Ми описуємо традиції і наші страви саме в контексті культури, — пояснює директорка. — Я вважаю, що цей проєкт має об’єднати Україну й показати всю нашу гастрономічну різнобарвність.

Гастрономічні традиції

Поки сайт працює у тестовому режимі й лише українською мовою. Згодом розробники мають представити й англомовну версію ресурсу.

Цікаву інформацію будуть публікувати у кількох розділах: 

  • обрядова гастроспадщина;
  • цікаві факти;
  • гастрономічні фестивалі;
  • гастрономічні маршрути;
  • гастрономічні традиції;
  • палацова гастрокультура;
  • рецепти видатних людей;
  • гастророзмаїття.

Зазначимо, що наразі не всі з цих розділів заповнені. 

До прикладу, серед гастрономічних традицій Вінниччини є лише тиманівська каша.

«Тиманівська каша — засипана капуста» сягає своїм корінням у глибину століть.  Існує легенда, що рецепт господині підгледіли у козаків ще 400 років тому. А ласувати кашею приїздять аж із Швейцарії», — читаємо на сайті.

У розділі «Обрядова гастроспадщина» поки представлені лише страви, які характерні кожній області на Різдво й Масляну, наступними на черзі мають стати Великдень і свято Івана Купала. 

А ще щотижня куратори проєкту намагаються презентувати смачну новинку по рецепту відомих українських діячів. Щобільше, серед порад сучасників можна знайти справжній ексклюзив — рецепт від Тараса Шевченка та Лесі Українки.

Виявляється, улюбленим десертом української поетеси було ожинове морозиво. А сама вона з радістю готувала варення з кизилу.

«Спочатку ягоди потрібно перебрати, а плодоніжки видалити. Засипати ягоди цукром і лишити на 8 годин. Як час мине, додати 300 мл води і поставити посудину з варенням на слабкий вогонь. Кизил потрібно час від часу помішувати, але дуже обережно, щоб не придушити. Після закипання солодке вариво потрібно потримати на вогні ще 5 хвилин. Після чого дати йому настоятися 8 годин. Потім знову довести до кипіння і проварити ще 15 хвилин. Готове варення розкласти в банки і закатати, — йдеться у рецепті з сайту. — До речі, кизил корисний тим, що у ньому міститься дуже багато клітковини. Тому його разом з кісточками рекомендується їсти людям, які мають проблеми з кишківником». 

А чи знали ви?..

Справжньою знахідкою сайту є рубрика «Цікаві факти», де зібрано небанальну інформацію про різні продукти та страви.

Кулінарам і всім любителям смачненького можуть сподобатись цікавинки про мед, вареники, хліб і буряк.

Важко уявити українську гастроспадщину і без згадки про сало

  • В Україні сало – культовий продукт, національна страва. 
  • Слово САЛО походить від праслов'янського sadlo. Корінь sad — той же, що і в слові «сідати», садло — це те, що посаджено на м'ясо. З часом буква «d» випала з давньослов'янської мови і вийшло слово САЛО. Проте у словацькій мові воно дотепер так і називається - sadlo.
  • У давнину для того, щоб спустити на воду нове судно, його днище змащували салом для кращого ковзання.
  • Вважається, що найсмачніше сало виходить, якщо свиню годувати жолудями.
  • Сало добре виводить токсини і радіонукліди з організму, а також допомагає запобігти похміллю — з’їжте маленький шматочок, вирушаючи на вечірку. Якщо під час застілля є можливість закушувати салом — обов’язково скористайтеся цим.
  • Дієтологи рекомендують для кращої засвоюваності їсти сало з часником.
  • У добре засвоюваному вигляді в салі міститься селен. Більшість населення страждають від нестачі цього елемента в організмі.
  • Всім кому за 40, слід їсти більше сала, адже воно відмінний жовчогінний засіб. Достатньо вживати 50 грамів сала на день. Більше – то вже загроза для талії.
  • Коли ви підете купувати сало, візьміть з собою сірники. При виборі проткніть сало сірником: якщо ж дерево без проблем увійшло в продукт, значить, сало свіже та його сміливо можна купувати.

 

Скоро на сайті

Робота над сайтом триває і вже зовсім скоро мають з'явитись нові корисні матеріали.

Як розповіла Ірина Френкель, у травні на сайті мають представити розділ «Палацова гастроспадщина», там буде інформація про традиційні рецепти жителів українських палаців. Уже відомо, що один такий рецепт буде прямісінько з Бару Вінницької області.

Крім того, розробники мають зробити корисний маршрут страв. 

— Планується, що натискаючи на певну область, буде перехід на google-карту, —  розповідає контент-менеджерка проєкту Христина Ліхачова. — На карті буде видно страви, притаманні цій області, і як можна проїхати до місць, де ці страви готують.

Слідкуйте за оновленнями на сайті та у соціальних мережах: facebook та instagram.

Рецепти від зірки

Раніше 20minut.ua розповідав, що участь в проєкті «Гастроспадщина України» бере родина лідера гурту «ТІК», як справжня династія вправних кулінарів. Тут чудово готують всі, а мати артиста зберегла чимало старовинних рецептів подільської кухні.

Найцікавішими з них, на кшталт зернових кулешів, фірмових подільських пиз, пампушок з печенею, лінивих голубців з квашеної капусти та святкового десерту — киселиці — Віктор Бронюк поділився для першої гастрономічної енциклопедії «Гастроспадщина України: традиції гостинності та культура приготування страв» та для наших читачів.

Дев'ять рецептів від родини Бронюка ми публікували у цьому матеріалі:

Читайте також:

«Від витоків до сьогодення»: у вінницькому музеї експонують бубнівську кераміку

«Хочу розфарбовувати буденність яскравими барвами»: про що пише вінницька поетеса?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up