Бюджетний відпочинок цього літа. Вибрали ТОП-10 морських напрямків всередині країни

Бюджетний відпочинок цього літа. Вибрали ТОП-10 морських напрямків всередині країни
  • Якщо не плануєте їхати за кордон, Одесу вважаєте дорогою, але на море все одно хочеться — обирайте курорт з нашої добірки.

Днями міністр культури Олександр Ткаченко поділився з підписниками на Фейсбуці соціологічними даними, згідно з якими понад 50% українців збираються провести цьогорічну відпустку в межах країни. Майже 30% з них планують їхати на море. 

Оскільки літо почалось, то чимало майбутніх пляжників вже думають, куди саме їхати, щоб і відпочити добре і не разоритися водночас. 

Врахувавши ці критерії, ми склали добірку із десяти відомих і навпаки не дуже знаних морських напрямків, куди можна вирушити цього літа. 

Відео дня

Лебедівка (Одеська область)

З усього нашого переліку, це один з найменш займаних людиною курортів. Тут поки що чисті пляжі і є хвойний ліс, натомість найближче місто знаходиться за кілька десятків кілометрів звідти. Через це відпочинок у Лебедівці підійде тим, хто любить спокій. Варто також враховувати, що тутешні пляжі можуть не відповідати вашим очікуванням, адже ані переодягалень, ані туалетів на них немає. 

Місцеві розповідають, що їхнє село чи не єдине на чорноморському узбережжі, де з високих берегів можна помилуватись на стаї дельфінів, які плавають неподалік. Там же починається Тузловська коса, що її для гніздування облюбувала велика кількість птахів.
 

Фото: rent.ua

Цікавим фактом є й те, що це місце стало курортним ще в 19 столітті. Колись воно називалося Бад Барнасом. Територія курорту була забудована пансіонатами і заміськими дачами, а на відпочинок сюди приїздили такі поважні особистості, як король Румунії Міхай І та очільник Польщі Юзеф Пілсудський. 

  • Як дістатись: потягом або автобусом Вінниця-Одеса — маршруткою Одеса-Лебедівка
  • Відстань від Вінниці: 528 кілометрів
  • Проживання: від 120 гривень з людини

Затока (Одеська область) 

Затока зайвого представлення не потребує, адже серед любителів українського моря це курортне селище досить відоме. Деякі навіть називають Затоку перлиною чорноморського узбережжя. І недарма, адже гарно відпочити, і не за всі гроші світу, тут цілком можливо.  

Більшість пляжів оснащені шезлонгами з великими парасолями, що захищають від сонця. Якщо не хочете переплачувати, беріть просту підстилку. На пляжах Затоки відведено чимало місця під майданчики для гри в пляжний волейбол. Це задоволення безкоштовне.

Фото: dorogovkaz.com

Багатьом відпочивальникам радять обов’язково відвідати місцевий яхт-клуб. В ньому туристам пропонують зайнятися віндсерфінгом, кайтсерфінгом і вейкбордингом. У Затоці є чимало інших варіантів провести своє дозвілля: польоти на парашуті, дельтаплані та параплані. 

Якщо екстрим не для вас, а простого засмагання на пляжі вам замало, можна, наприклад, порибалити. Тут з легкістю можна орендувати все, що для цього необхідно. Рибачать тут на камбалу, катрана і бичка. Крім того, можна вирушити на екскурсію, наприклад, до Центру культури вина в Шабо, Святого джерела Іоанна Сочавського, або ж просто поїхати на кілька годин до Одеси, яка за 64 кілометри звідти. 

  • Як дістатись: автобусом Вінниця-Затока
  • Відстань від Вінниці: 477 кілометрів 
  • Проживання: від 200 гривень з людини

Кінбурнський півострів (Миколаївська область) 

Крім, власне, самого півострова, туристів цей напрям приваблює й Кінбурнською косою з білим піском на пляжах і блакитним кольором води. До речі, омивається цей курорт не лише Чорним морем, але й прісними водами Дніпровсько-Бузького лиману. На самому ж півострові є чимало солоних озер з рожевою водою. 

Фото: dorogovkaz.com

Якщо ніжиння на сонечку та купання у теплому морі вам буде замало, ви завжди можете записатись на екскурсію до озер з пеліканами, вирушити у грибний похід (їх тут збирають з весни до глибокої осені), або ж влаштувати фотополювання на птахів. За різними даними, у цих місцях налічується понад дві сотні різновидів пернатих. Бонусом відпочинку стануть дельфіни, яких часто можна побачити коло берегів коси. 

  • Як дістатись: потягом або автобусом Вінниця-Миколаїв — маршруткою Миколаїв-Покровка
  • Відстань від Вінниці: 630 кілометрів 
  • Проживання: від 150 гривень з людини

Коблево (Миколаївська область) 

Один з найпопулярніших серед молоді напрямків, де за більш-менш невеликі гроші можна добре відпочити. На шести кілометрах узбережжя чимало пансіонатів та готелей. У селі розвинені сфери послуг та розваг, що допомагає урізноманітнювати відпочинок як вдень, так і в нічний час доби. 

Вдень можна просто ніжитися на сонечку, або вибрати більш активний відпочинок. Наприклад, відвідати аквапарк, сходити до дельфінарію чи то пак покататися на водних скутерах. Є в селі й родео парк з атракціонами скажених биків, басейни і майданчик для міні-гольфу. 

Фото: joinup.ua

Багато туристів полюбляють ходити на дегустації вина до місцевого винзаводу. Там же можна придбати напій для приємного проведення вечора. Вночі життя продовжує вирувати. Свої двері відкривають нічні клуби з дискотеками і ресторани біля моря, де грає жива музика. 

  • Як дістатись: автобусом Вінниця-Коблево
  • Відстань від Вінниці: 476 кілометрів 
  • Проживання: від 150 гривень з людини

Станіслав (Херсонська область) 

Мова про ландшафтний заказник «Станіславський», площа якого майже 700 гектарів. Це те місце, де степ зустрічається з морем. Сюди потрібно їхати, якщо хочеться відволіктися від міської метушні та помилуватися краєвидами. До речі, саме тут відомий гурт «Скрябін» знімав кліп на пісню «Місця щасливих людей». 



На узбережжі заказника є чимало високих круч, які часто називають Херсонськими горами. Саме з них можна якнайкраще роздивитися Дніпровсько-Бузький лиман. Любителі гострих відчуттів можуть розглядати цю місцину з повітря — пілоти з Flykherson організовують польоти на параплані. 

Заказник знаходиться в 40 кілометрах від Херсону, тому дістатися сюди буде не складно. Якщо плануєте заночувати, то краще скористатися послугами кемпінгу. На місці можна орендувати намети, спальники, скористатися душем та всіма іншими зручностями. 

  • Як дістатись: потягом або автобусом Вінниця-Херсон — маршруткою Херсон-Станіслав
  • Відстань від Вінниці: 507 кілометрів 
  • Проживання: кемпінг

Джарилгач (Херсонська область) 

Джарилгач є найбільшим островом України та Чорного моря. Його головною особливістю є те, що на ньому майже повністю відсутня забудова і він безлюдний (за виключенням монаха-відлюдника Марка, який оселився тут понад десять років тому).

Коли перелічують переваги Джа, то згадують не лише про білий пісочок і блакитну водичку, але й про флору з фауною. Оскільки це заповідна територія, то тут з легкістю можна зустріти оленів, ланей, муфлонів, кабанів, лисиць, зайців, а також багато різновидів птахів. Є тут і чимало червонокнижних рослин і кілька сотень солоних озер в глибині острова.

Головною пам’яткою Джарилгача є маяк, який за легендою збудував французький інженер Гюстав Ейфель (або один із його учнів). Наразі він знаходиться в аварійному стані і не працює, але менш привабливим для любителів селфі від цього він не стає. Поряд, до речі, знаходиться більш сучасний «дороговказ» для морських суден.

Найбільш зручно добиратись до Джа буде зі Скадовська: можна великим теплоходом, а можна на приватному човні. Єдиною подобою бази відпочинку на острові є бунгало «У Гавриловича». Там же можна скуштувати щойно виловлену рибу, скатів, рапанів і випити прохолодних напоїв. 

Більшість відпочивальників віддають перевагу наметам. Розбити табір на Джарилгачі можна безкоштовно, це стосується і поповнення запасів питної води — на острові є три джерела. 

  • Як дістатись: потягом або автобусом Вінниця-Херсон — маршруткою / автобусом Херсон-Скадовськ — теплоходом / приватним човном до острова; автобусом Вінниця-Скадовськ — теплоходом / приватним човном до острова
  • Відстань від Вінниці: близько 600 кілометрів
  • Проживання: кемпінг; бунгало — від 500 гривень за будиночок

Залізний порт (Херсонська область) 

Якщо оминути увагою довжелезні пляжі і не говорити нічого про гастро-екскурсії, можна зосередитись на одних лише розвагах, якими це місце і славиться. Уявіть собі, з населенням у менш ніж дві тисячі людей, село має чотири аквапарки, колесо огляду і навіть плавучий острів з атракціонами.  

Фото: vsitury.com.ua

Острів має назву «Лонг Айленд» і розташований він у відкритому морі. Лише задля того, щоб на ньому побувати, варто вирушати на відпочинок до Залізного Порту. На острові чимало надувних гірок, батутів, басейнів, є водний банан, вишка для стрибків у воду і дайвінг.  

  • Як дістатись: автобусом Вінниця-Залізний Порт
  • Відстань від Вінниці: 593 кілометри
  • Проживання: від 200 гривень з людини

Генічеськ (Херсонська область) 

У цьому місті ви не знайдете шикарних розваг, проте маєте всі шанси відпочити, як-то кажуть, і тілом, і душею. Головні тамтешні цікавинки починаються на пляжі. Це водні банани, гірки і сильно засмаглі люди, які пропонують за не надто велику суму скуштувати пахлаву, кукурудзу та рибу з холодними напоями. 

Чимало розваг зосереджені в парку імені Шевченка, що розташований в центрі міста. Дітей тут можна розважити атракціонами, каруселями та за допомогою аніматорів, яких можна побачити у костюмах героїв мультфільмів.

Фото: lenta.lviv.ua

Туристам, які мають час та бажання пропонують побувати у, мабуть, найцікавішому заповіднику України Асканії Нова. Саме там у дикій природі можна побачити коней, зебр, буйволів, антилоп та інших тварин і птахів. 

  • Як дістатись: потягом або автобусом Вінниця-Генічеськ
  • Відстань від Вінниці: 706 кілометрів
  • Проживання: від 100 гривень з людини 

Кирилівка (Запорізька область) 

Хто сказав, що Азовське море не може приваблювати туристів, — подумали жителі Кирилівки, і облаштували місцину усім необхідним для гарного відпочинку. Усе необхідне — це влучний вислів, адже нічого зайвого у Кирилівці ви справді не знайдете. 

Тут є тепле море, пляжі, доступні ціни в кафе, недорогі готелі і будинки, які завжди можна орендувати. У села розвинене транспортне та залізничне сполучення з іншими містами.  

Фото: akzent.zp.ua

Вулиці та пляжі Кирилівки обладнані камерами відеоспостереження. По-перше, це безпека, адже на морі часто трапляються крадіжки, які легко можуть зіпсувати відпочинок. По-друге, перед тим, як їхати на море, ви зможете подивитись в режимі реального часу, наскільки вам буде комфортно проводити там свою відпустку. 

  • Як дістатись: потягом Вінниця-Мелітополь — маршруткою Мелітополь-Кирилівка
  • Відстань від Вінниці: 761 кілометр 
  • Проживання: від 150 гривень з людини

Бердянськ (Запорізька область) 

Найпопулярніше курортне місто південного сходу країни. Щороку його відвідують сотні тисяч відпочивальників, а в умовах пандемії Бердянськ взагалі став для багатьох незамінним. Окрім моря, курорт приваблює туристів своїми ринками. Саме на них, як кажуть жителі міста, продається найсмачніша риба, молюски та креветки.

Фото: kirillovka.ks.ua

У межах міста розташована Бердянська коса з численними ресторанами, санаторіями, базами відпочинку і аквапарком. Останній, до слова, користується чи не найбільшою популярністю серед приїжджих.

Місцеві жителі також радять побувати на міському пляжі, оглядовому майданчику проспекту Праці, побачити міський порт і Азовський проспект. 

  • Як дістатись: потягом або автобусом Вінниця-Бердянськ
  • Відстань від Вінниці: 855 кілометрів 
  • Проживання: від 300 гривень з людини

Опитування

Де плануєте відпочивати цього літа?


 

Читайте також:

ТОП-10 найцікавіших проєктів, які вінничани подали на конкурс «Бюджет громадських ініціатив»

«Даруйте книги замість квітів!» Арсен Мірзоян їде у Вінницю, щоб вразити акустикою просто неба

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Как-то так

    В цих 20к щей заробіток оператора та агентства.
  • Как-то так

    Ми чудо країна.
    Поясніть мені як Турція приймає нас за 20к грн(перельот, проїзд, харчування) тоді як в Залізний порт з двацяткою я не вкладусь...?????
  • Наташа Бурмистр

    В Україні
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up