Прикидався СБУшником, поліцейським, пораненим сином. Справа зека-лохотронщика

Прикидався СБУшником, поліцейським, пораненим сином. Справа зека-лохотронщика
  • Сидів у Вінницькій колонії і дзвонив різним людям, щоб розвести на гроші.
  • За вісім епізодів отримав вирок телефонний шахрай.
  • Обмануті вінничани йому на емоціях переслали на картку десятки тисяч гривень.
  • Без сумніву, він назбирав по телефону значно більше, ніж йому довели слідчі.

Як обманював людей по телефону, розказуючи їм про ДТП, в яку потрапив хтось із їхніх родичів. Як безсовісно грав на емоціях людей. Як міняв голоси і домовлявся про суму оплати за допомогу уникнути криміналу. Про роботу шахрая, що сидів в колонії за колишні злочині і в цей час продовжував дурити людей, читаємо у вироку Вінницького міського суду від 1 червня.

Обвинувачений – тричі був судимий раніше за різні майнові злочини. Він родом з Черкас, а от потерпілі від його шахрайств люди – мешканці Вінниці. В час скоєння тих епізодів, за які його притягували до відповідальності цього разу, названий злочинець відбував покарання у Вінницькій колонії (установі виконання покарань №86).

Будучи за гратами, зек спокійно користувався мобільний телефоном і провернув не один епізод далеко не нового шахрайства. Класику вдосконалив тим, що навчився міняти голоси, аби люди повірили і переслали йому гроші. Він прикидався начальником поліції, співротником СБУ, працівником служби безпеки банку, лікарем, потерпілим в ДТП та сином жертви. Грав різні ролі. 

Відео дня

У вироку читаємо про вісім епізодів, на яких шахрай заробив загалом понад 60 тисяч гривень. Кожний з інкримінованих йому випадків підсудний визнав, говорив, що кається і готовий повернути завдані збитки потерпілим. Щоправда, як він це зробить, якщо всі гроші потратив? Їх з картки знімав для нього нібито не введений в курс злочинної справи товариш і витрачав на якісь покупки. Придбане – приносив шахраю в колонію.

Як працював телефонний шахрай, прочитайте, аби з вами такого не сталось. Доречі, одного чоловіка він примудрився обдурити двічі постіль. Як так можливо? Далі про всі випадки по-порядку.     

Епізод перший. На 23 тисячі гривень

25 грудня 2014 року, близько 09.35 подзвонив з мобільного на випадковий номер. Слухавку підняла раніше невідома йому жінка, якій він видав себе за лікаря та сказав: її син скоїв ДТП, в результаті якої постраждала жінка. Щоб мати повірила, зек вдав, що передає слухавку чоловікові постраждалої, і, «змінюючи свій голос, пропонував за те, що він не буде мати претензій до її сина, передати йому кошти». На названий рахунок потерпіла перерахувала 23000 гривень.

Епізод другий. 7 тисяч 240 гривень

20 червня 2015 року, близько другої ночі продзвонював номери в пошуках жертви. В розмові з незнайомою жінкою видав себе за працівника міліції та сказав: її сина затримали з наркотиками. Далі жінка чула інший голос, який сприйняла за синів. Насправді то зек їй «говорив про те, що потрібні гроші для звільнення із міліції». І стурбована мати перерахувала гроші на названий їй номер телефону. Сума – 7240 гривень.

Епізод третій. 2,5 тисячі в гривнях  

25 січня 2016, близько 15.30 подзвонив на мобільний номер «Київстар». Під час розмови з жінкою видав себе за працівника міліції та сказав: її сина затримали. Далі, по-накатаній, «повідомляв, що передає слухавку її сину та, змінюючи свій голос, говорив про те, що потрібні гроші для звільнення». Жінка перерахувала йому на мобільний рахунок 2500 гривень.

Епізод четвертий. Тисячу 800 гривень

26 січня 2016 року, близько 09.00 набрав ще один мобільний номер і видав себе за правоохоронця. В телефонній розмові дурив чергову вінничанку – говорив, що її син затриманий працівниками міліції. Цього разу зек так само сказав, що передає слухавку синові, змінив голос і попросив грошей на звільнення. Мати скинула на продиктований номер 1800 гривень.

Епізод п’ятий. 4 з половиною тисячі

11 лютого 2016 року, близько 10.45 подзвонив наступній жертві. Легенду озвучив ту ж саму: що її сина затримали правоохоронці. Далі співрозмовниця теж була переконана, що говорить з сином. На нервах повірила шахраю, якій міняв голоси. Ця п’ята потерпіла перерахувала на телефон обманщика 4500 гривень.

Епізод шостий. На 8 тисяч

06 червня 2016 року, близько 12.00, на дзвінок зека відповів чоловік, якому він видав себе за працівника СБУ. Цього разу лохотронщик казав, що з банківського рахунку співрозмовника хочуть зняти грошові, тому треба терміново змінити пароль до картки «Приватбанку» та провести деякі операції із терміналом. Врешті засуджений зняв з рахунку власника його руками 8000 гривень та перевів собі на телефон.

Епізод сьомий. Ще 11 тисяч гривень

Наступного дня, 07 червня 2016 року, знаючи, що у вчорашнього ошуканого на картці залишилося ще 11000 гривень, знову йому подзвонив, як працівників СБУ. Сказав, що операція із збереження грошей не доведена до кінця і, щоб переведені учора гроші повернути, треба провести ще кілька маніпуляції з його карткою. І зек друге розвів того самого чоловіка. За два рази завдав збитку на 18000.

Епізод восьмий. 3 тисячі 135 гривень

14 березня 2015 року, о 14.34 подзвонив невідомій жінці, назвався працівником служби безпеки ПриватБанку, повідомив, що з її рахунку хочуть зняти гроші, і порадив заблокувати картку. В розмові випитав у жінки секретний код. Потім жінка назвала шахраю код з СМС, і таким чином він зняв 3135 гривень з її рахунку.

Далі - ще буде...

Цей шахрай перед судом визнав вину повністю і погодився з цивільними позовами потерпілих (їх подали тільки двоє обдурених іх семи людей). Через рецидив правопорушень, суд вирішив: виправлення підсудного можливе тільки в умовах ізоляції від суспільства. Тож чоловіка, який з легкістю скоював усі вище епізоди з-за грат, знову туди відправили. Додали два з половиною роки до не відбутого за попереднім вироком покарання.

Як засуджений, що, звісно, не має нічого за душею, буде повертати завдану потерпілим шкоду? Усі подані цивільні позови про матеріальну шкоду та моральне відшкодування суд задовольнив у повному обсязі. І гроші зможуть відраховувати частинами із зарплати в’язня, якщо потерпілі звернуться із рішенням суду до державних виконавців. Якщо не напишуть заяви в ДВС – автоматично компенсації ніхто не організує.  


Читайте також:

Шахрайства процвітають у Вінниці. Схеми найбільш поширених і нових обманів

За викрадені «Хюндай», «Рено», «Лексус» дали 1190 гривень штрафу. Смішний суд

Била хлопчика головою об коліно і посадила в смітник. Вирок 9-класниці

Як одна ніч на вокзалі принесла майже 50000 гривень прибутку, арешт і рік тюрми

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    Да уж, теперь понятно что как не за Петю то за Юлю голосуют, пипл деградирует.
  • Next

    Мобільні телефони в місцях позбавлення волі, були забороненим предметом. Куди дивилась адміністрація виправного закладу?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 Shahed 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up