Телефонні шахраї навчилися копіювати голоси. Вінничанка розказала свою історію

Телефонні шахраї навчилися копіювати голоси. Вінничанка розказала свою історію
  • Нічний дзвінок на мобільний отримала вінничанка, яка знала, що така схема обману існує.
  • Людмила не заплатила псевдо-поліцейському тисячу доларів за звільнення сина.
  • Але жінка досі не розуміє, як шахрай зумів підробити голос її Саші.

Нічний кошмар пережила 50-річна вінничанка Людмила. Якраз на напередодні дня народження сина, їй подзвонили – його затримали. На пропозицію викупу жінка погодилась, щоб потягнути час і з’ясувати, де насправді її Саша. Як стресова ситуація розв’язалася – вранці жінка розповіла 20minut.ua і написала заяву в поліцію, щоб цей шахрай більше нікому не псував нерви.

Людмили знала про існування телефонного обману, коли дзвонять з вигаданою історію і вимагають гроші нібито за порятунок дітей від кримінальної відповідальності. Втім те, як з нею вів переговори псевдо-поліцейський, похитнуло її впевненість, що дзвонить шахрай.

Жінка вирішила розповісти всі подробиці журналісту, щоб інші вінничани знали: телефонні шахраї підходять до роботи гарно підготовленими. Її обманщик – підробив голос її сина, щоб виманити тисячу доларів. І знав, що в нього вимкнений телефон. Благо, жінка змогла дізнатися, що з сином все в порядку. Поки вона це з’ясовувала, паралельно шахрай налягав «час іде і буде пізно»…

Відео дня

- Перший дзвінок був о-пів на другу ночі, - розказує 50-річна Людмила. – Номер був прихований. Чоловік представився, назвав звання, все, як положено. Правда, я прізвища не запам’ятала. «Ваш син потрапив в міліцію». Як це сталося? «Він виходив з магазину, приревнував до своєї жінки чоловіка і дав пляшкою йому по голові. Це тяжкі тілесні ушкодження»… І він назвав статтю, покарання, як досвідчений правоохоронець.

Далі співрозмовник запропонував жінці вирішити питання. Але це, сказав, можливо зробити тільки до ранку. Як?

- «Ну, ми можемо переписати заяву, і він піде, як свідок, - переказує далі діалог жінка. - Скільки це буде коштувати? «Це буде коштувати тисячу доларів». Боже, в мене таких грошей немає. Я чоловіка поховала… Він мені: «Подумайте, де ви можете взяти гроші». Я сказала, що буду дзвонити подружці.

Насправді Людмила одразу стала телефонувати синові. Як на зло, додзвонитися не могла ні до нього, ні до невістки.      

- Паралельно з тим, що я дзвонила, шахрай мені надзвонював, - розказує далі жінка. – Я йому кажу, почекайте, я вип’ю таблетки, а він знов дзвонить: «Ну що, випили таблетку? Вам легше? Давайте, бо треба вирішувати, до ранку питання чекає тільки, і все».

Більше того, жінка каже, що псевдо-правоохоронець пропонував їй різні виходи із ситуації, якщо вона до подружки додзвонитися не може. «Ви можете до неї під’їхати», - казав. Ще пропонував здати золото в ломбард, щоб дістати готівку.

- Який ломбард в дві години ночі? А він мені: «Є нічні ломбарди», - переказує розмову Людмила.

Вона нарешті додзвонилася до невістки. В неї був відключений звук на телефоні, а в сина – взагалі вимкнений телефон. Його опівночі почали вітати друзі з Днем народження, й він стомився відповідати. Вранці ж на роботу.

Але перед тим, як матір з’ясувала, що з її Сашею все гаразд, був момент, коли вона засумнівалася, чи не говорить зі справжнім працівником поліції. Під час чергової розмови шахрай сказав: "Даю синові трубку, ви з ним поговорите".

- Я чула мого Саші голос. Сто процентів! - каже Людмила. – І він каже: «Мам, так сталося, я не хотів, вибач, я не розумію, як так, допоможи мені». В мене коси стали дибом. Я не знаю, як це можна так підлаштувати було…

Жінку відпустило тільки після розмови з невісткою. Та розбудила чоловіка і дала поговорити з матір’ю.

- Я йому розказую все це, він «Мам, я тебе прошу, ти що не знаєш, що це шахрайство? Пошли його». Я послати не змогла, - каже Людмила. – Коли він знов подзвонив, я запитала чи є в нього мати, батько. Він: «Є». Моліться за батьків, кажу, сволота ви. І поклала трубку. На "ви", але сволота. Після цього дзвінків не було.

На другий день, зранку в понеділок, 17 жовтня, Людмила подзвонила на «102», і до неї на роботу приїхали поліцейські. Задокументували всю історію. Сказали, що працюватимуть, і дадуть письмову відповідь про результат.  

- Я не знаю, чи вони, ці шахраї, в соціальних мережах всю інформацію про нас беруть, але готуються точно, - каже жінка. – Це вже зараз я герой, розумію, що могла задавати йому питання, щоб вивести на чисту воду. Але серед ночі, в стресовому стані ти не знаєш, що робити, куди кидатися. І те, що вони дали почути голос сина – це взагалі! Це шок такий, що не передати.  

А злочинці могли просто подзвонити Олександру раніше, щоб почути, тембр його голосу.  

- Я читала в інтернеті, як описувала одна дівчина, що їй довго надзвонювали на телефон ввечері й мовчали. Разів 20 набирали, вона взяла телефон і виключила. Все, відсутній зв'язок - і дзвонять батькам: «Ваша дівчинка потрапила в аварію…». Батькам в такій ситуації можна з’їхати з глузду, - говорить Людмила. - Тепер знаю, як це, коли розум все розуміє, а серце розривається. Це такий урок, що не дай Боже пережити нікому. 

Варіант дій у ситуації, коли дзвонить шахрай, дивіться в інфографіці до цієї статті - «Ваш син затриманий, треба заплатити…» Що робити, коли дзвонить шахрай. А інші історії обманів вінничан на великі суми коштів є в матеріалі із судового вироку У чотирьох людей видурив 200 тисяч гривень. Як саме працював цей шахрай?


Читайте також:
Найбільш поширена сьогодні схема шахрайства на цих вінничанах не спрацювала
У Вінниці шахраї "розвели" двох вінничан на 47 тисяч гривень
Великі афери в маленькому місті або Як нас дурять без кінця
Телефонні шахраї продовжують псувати імідж міліції
Як не стати лохом. Рейтинг схем, за якими працюють шахраї

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Yulia Krivickaya

    простая психология, она настроилась слышать сына после слов "привет мама", она его и услышала
  • Анонім

    Якщо копнути глибше (років з десять) і розібратися в причинах, то винна перш за все мама.

    1. Мама не відрізняє голос сина від запису.

    2. Син водиться з мерзотою: Син не міг сам начитати на диктофон цей текст => хтось записав хвилин з 5 його розмови не абиде, а в тихому приміщення, по складах вирізав і склеїв => це могли зробити лише т.зв. "друзі".

    3. Син п'є: Йому масово дзвонять після півночі => поза сумнівом, він гулящий (не кажу, що прямо багато п'є, але...) => 90% з кимось обмивав день народження завтрішній, то ж і не бачив тепленький, що його записують на диктофон. Зрештою, й сам шахрай говорив про пляшку (!)



    А шахрай свого добився. Син, думаю, вже знає, хто так лякав його. Це їхні внутрішні молодецькі розборки. Але "друга" він не здасть. Може, його з невідомим пов'язують якісь нелицеприємні речі. Наприклад, син міг не розрахуватися з додзвонювачем за щось заборонене (хочу помилятися!), щось йому програв абощо. Знову ж, мама і жінка як дві курки прозівали це.



    Я могла щось перебільшити, бо не бачила її сина, але на місці родини не розслаблялася б, поки не переконалася у зворотньому.

    Анонім reply Анонім

    повністю згоден з дописувачем, таких складний "розвод" нереальний без попередньої підготовки, а для цього треба мати прямий контакт з "клієнтом".

    Торонтуй reply Анонім

    Это рогулям кажется складным. На самом деле все проще пареной репы.

    Анонім reply Торонтуй

    може для когось і просто. Мова про те, що син постраждалої не відчув, що цей знайомий недобра людина і треба від нього подалі.

    Торонтуй reply Анонім

    Богатая фантазия. Все много проще.

    Анонім reply Торонтуй

    Голос підробити може тільки добре знайома людина.

    Торонтуй reply Анонім

    Причем эта людина должна быть Галкиным...

    Анонім reply Торонтуй

    Ну навіть якщо дійсно голос зімітував актор, то щоб аж так добре його зімітувати або обробити на комп'ютері, треба його неодноразово почути.

    Торонтуй reply Анонім

    А еще на Луну собираются... Не "неодноразово почути", а один раз записать. С телефона или диктофона. Потом скинуть на айфон, где уже стоит приложение. Вуа-ля! Звонишь и говоришь голосом жертвы.
  • Анонім

    На вокзалі у Вінниці більшість оголошень лунає красивим і чітким голосом 50-річної жінки. Інколи можна почути її ж голос, тільки вживу і вже трохи старший. Більшість вінничан без поняття, що це запис!

    "Говорилки" зараз є які завгодно.

    Треба було задати "синові" нестандартне питання.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії Від читача 21:16 Журналіст знайшов причину, чому справа Шабуніна про ухиляння від армії не розслідується 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera 18:06 «Матиму ще п’ять років, щоб помститися ворогу»: історія бойового прикордонника з Вінниці 18:00 Перезавантаження та інсайти: художнє та спортивне водночас у Вінниці (Новини компаній) 17:29 Суд арештував обох підозрюваних у вбивстві 20-річного поліцейського 17:01 На Тиврівському шосе піймали водія напідпитку. Його пасажирка мала при собі наркотики 16:41 «Головне в житті сісти в правильний вагон». В Іванові вручили СміхоОСКАР і згадували Олега Чорногуза 16:02 Вінницькі спортсмени здобули сім медалей на чемпіонаті Європи 15:30 Шоколадна паска з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 15:03 У Вінниці суд відправив під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 14:43 Пам'ять Дениса Бабія «Трейна» вшанували чемпіонатом України і юнацьким турніром photo_camera 14:40 Куди вступити після 9 класу: огляд навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 14:04 Вінниця передала військовим дрони та тепловізори
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up